Hoppa till huvudinnehållet

Efter klagomål om dammet – Länsstyrelsen: ”Inga direkta hälsoeffekter”

Publicerad:
Länsstyrelsens handläggare förstår att damningen upplevs som störande.
Länsstyrelsens handläggare förstår att damningen upplevs som störande. Foto: Charlotte Ferneman

Birgitta Alexandersson, handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, informerar om att det finns med en arbetsgrupp som sköter kontakten med Metsä Tissue.

– Några direkta hälsoeffekter bedömer vi inte att damningen skulle ge upphov till, som det ser ut i nuläget. Men vi har förståelse för att det upplevs som störande. Särskilt som det har pågått från och till under en period.

Handläggaren berättar om kontakterna med företaget.

– Vi sköter tillsynen kring detta ärende och har tidigare varit i kontakt med företaget om samma problem efter klagomål av närboende. Bolaget har vidtaget åtgärder, men nu verkar problemet fortsatt vad jag förstår.

Damm från Metsä Tissues byggplats irriterar: ”Allt blir skitigt”

Hur sköts kontakterna?

– Vi har regelbundna avstämningar med bolaget om bland annat anläggningsarbetena som är kopplade till utbyggnationen av pappersbruket i Mariestad. Flera åtgärder har vidtagits sedan i våras, bland annat bevattning av vägar och material inom verksamhetsområdet, saltning, vattenkanoner för att binda damm m.m, förklarar Birgitta Alexandersson.

– Rutiner har utarbetats för att säkerställa att åtgärder vidtas och vi förutsätter att de följs. Liksom att synpunkter och klagomål från t.ex. närboende också beaktas.

Hur kommer ärendet att handläggas nu?

– Vi har inte några aktuella klagomål om detta, men med anledning av uppgifterna från media kommer vi att överväga att se över och eventuellt ställa krav på ytterligare åtgärder, påstår hon.

Artikeltaggar

ÅtgärderKlagomålMariestadMetsä TissueMiljöVästra Götalands län

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.