Hoppa till huvudinnehållet

Ekplanta sattes i jorden när Gamla Ekudden firades: ”Vi får se hur den mår om 30 år”

Publicerad:
Naturskyddsföreningens ordförande Jan Bertilsson planterade en ung ekplanta då Gamla Ekudden firade 30 år.
Naturskyddsföreningens ordförande Jan Bertilsson planterade en ung ekplanta då Gamla Ekudden firade 30 år. Foto: Alf Ehn

Jan Bertilsson, ordförande i Mariestadsskyddsförening, planterade en ung ek när naturreservatet Gamla Ekudden firade 30 år.

– Vi kommer tillbaka om 30 år och ser hur den mår, sa Bertilsson.

Uttalandet gjordes med glimten i ögat.

Visst planterade Jan en ettårig ek, men den ska inom kort följas av fler. De unga ekskotten ska dessutom stängslas in för att inte bli mat åt betesdjuren som finns i naturreservatet.

– Målet är att kunna ha en naturlig miljö för ekarna och att de ska klara närvaron från djuren, sa Jan.

Platsen där eken planterades var en gång fylld av ekar, men när fångvården ville göra en fotbollsplan togs ekarna ned och stubbarna togs bort. Nu ska marken återplanteras.

P-O Bengtsson informerade om Mariestads fågelklubb och fågellivet på Tegelängen.
P-O Bengtsson informerade om Mariestads fågelklubb och fågellivet på Tegelängen. Foto: Alf Ehn

Området Gamla Ekudden är 26 hektar stort, finns i den norra delen av staden och bildades 1993. Främst för att skydda ekarna, som inte trivs med alltför tät undervegetation samt yngre träd. När reservatet bildades röjdes marken, betesdjur släpptes in och ekarna fick en fin miljö.

– Det är en nyckelplats i staden för rekreation och vandring, sa Jan Bertilsson

Bert Belfrage pratade om ekar under firandet.
Bert Belfrage pratade om ekar under firandet. Foto: Alf Ehn

Fick veta mer

Under lördagsfirandet fick besökarna veta mycket mer om stället. Bland annat berättade Rune Skogsberg, P-O Höglund, Alf Saldin och Bert Belfrage om olika händelser och detaljer som präglat och påverkat området.

Mona-Lisa Melkersson fick en fågelplansch av Bo Jernberg, sportfiskeklubben.
Mona-Lisa Melkersson fick en fågelplansch av Bo Jernberg, sportfiskeklubben. Foto: Alf Ehn

Alf Saldin påminde om att stället låg under vatten för 11 000 år sedan och det det under 1700- och 1800-talen blev ett industriell centrum. Här fanns ett tegelbruk och från hamnen skeppades tegel, glas från bruket på Brommö och kvarnstenar från Lugnås ut på Vänern.

Respektfyllt

Bert Belfrage berättade att flera av de större ekarna på området är mellan 400 och 450 år. Ekarna är cirka 19 meter höga och den tjocka barken innebär dels ett bra skydd under vintern, dels en trygg och bra boplats för de cirka 40 arter som brukar finnas i varje träd. På varje stor ek finns det cirka 700 000 löv.

– Det är därför det bli så skön skugga under träden, sa Bert Belfrage.

Dessutom passade Sportfiskeklubben och Fågelklubben på att prata om sina verksamheter. Ån Tidan och Tegelängen är viktiga ställen för fåglar och fiskar.

Artikeltaggar

Djur och naturEkologiEkuddenFotbollMariestadNaturreservatTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.