Gullspångs kommunstyrelse har tagit beslut om att anta fem så kallade klimatlöften för åren 2024-2026, efter viss diskussion.
Bakom satsningen på klimatlöften står Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götaland. Det har tagits fram en lista på ett antal klimatlöften som kommuner kan välja att ansluta sig till.
Gullspångs kommun har valt att anta följande klimatlöften:
√ Vi arbetar aktivt med vår energiplan (löfte 8 på listan).
√ Vi arbetar strategiskt med att minska klimatpåverkan genom upphandling (löfte 9).
√ Vi ställer krav i upphandling för transportdelen i nya avtal (löfte 17).
√ Vi minskar matsvinnet i offentliga måltider och når mål (löfte 21).
√ Vi minskar klimatavtrycket från offentliga måltider och når mål (löfte 22).
Kring de två punkterna kring upphandling har man haft kontakt med upphandlingsenheten i Skövde, som sköter upphandling för flera skaraborgskommuner. Enheten har, enligt ett tjänsteutlåtande, förklarat att man gärna ansluter sig till de båda löftena för sina samarbetskommuner.
Inkludera lantbruket
Beslutet togs inte i enighet. Bo Hagström (C) ville stryka punkt 22 och istället anta löfte nummer 6: Vi inkluderar lantbruket som samarbetspart i kommunens klimatomställning.
– Jag tror det är mer miljöfördelar med den punkten än 22 som är svår att mäta, säger Bo Hagström.
Han fick dock inte gehör för detta förslag i kommunstyrelsen.
Ett skäl som Björn Thodenius (M), kommunstyrelsens ordförande, framhåller för att behålla löfte nummer 22 är att Töreboda kommun har det löftet och eftersom Gullspång och Töreboda samarbetar kring kosten är det en fördel om kommunerna har samma mål på det området.