Hoppa till huvudinnehållet

Lisa började i barnkören – tar nu med vokalensemblen från Stockholm hem till Odensåker

Publicerad:
Kören Doxy brukar sjunga i Stockholm men på söndag gästar de Odensåker kyrka och bygden som deras medlem Lisa Hutter (född Palmqvist) kommer från.
Kören Doxy brukar sjunga i Stockholm men på söndag gästar de Odensåker kyrka och bygden som deras medlem Lisa Hutter (född Palmqvist) kommer från. Foto: Privat

– Musiken är en stor del av mitt liv, säger Lisa Hutter.

Hon föddes med efternamnet Palmqvist i Odensåker och tog sina första toner i pastoratets barnkör. Trots diverse flyttar i Sverige så väl som utomlands, har hon alltid varit sången trogen.

På söndag ger vokalensemblen Doxy en konsert i Odensåker kyrka. Sånggruppen består endast av kvinnor och tillhör Gustavsberg Ingarö församling i Stockholms stift. Sedan tio år är Lisa Hutter en av medlemmarna.

Lisa Hutter växt uppe som Lisa Palmqvist i Odensåker. Tidigt började hennes intresse för sång. Än i dag har hon kvar sitt födelsenamn som mellannamn.
Lisa Hutter växt uppe som Lisa Palmqvist i Odensåker. Tidigt började hennes intresse för sång. Än i dag har hon kvar sitt födelsenamn som mellannamn. Foto: Privat

– Vi har en väldigt blandad repertoar med allt från folkmusik till lite mer jazzigt och modernt, säger hon och tillägger:

– Vår körledare Per-Håkan Precht kommer från operavärlden därför sjunger vi även en del klassiskt.

Vid sitt besök i Skaraborg bjuder kören på sånger som ”Jag såg dig” av gruppen Kraja, You´ll never walk alone, och Gloria av C Chaminade.

Gammal bekant

Att konserten blir av beror på att Lisa tog kontakt med en av sina allra första sånglärare; Kristina Gustavsson.

– Min musikaliska bana började i Ullervads pastorat, som det hette då, berättar Lisa som först hade Ulla-Britt Westelius som körledare.

– När jag var 12-13 år och sjöng i ungdomskören var Kristina helt nyanställd, vi hade väldigt roligt ihop med henne.

Efter studenten lämnade Lisa hembygden för studier, sången hade hon dock alltid med sig.

– När jag pluggade på olika ställen var jag med i en kör i Uppsala, en i Linköping och i den Svenska kören i München, säger Lisa och tillägger:

– Körsången har betytt jättemycket när jag har flyttat, det är så jag har lärt känna människor och hittat nya vänner.

Numer bor hon och familjen på Ingarö, på så sätt anslöt hon till vokalensemblen Doxy. Körens namn kommer från grekiska ordet doxologi som betyder lovprisning.

– Vi funderade över en körresa, där vi både övar och ger en konsert. Det gör vi nu i Odensåker som vi åker till på fredag, under lördagen är det övning och söndag sjunger vi under mässan i Odensåkers kyrka.

Vokalensemblen Doxys namn kommer från grekiska ordet för lovprisning.
Vokalensemblen Doxys namn kommer från grekiska ordet för lovprisning. Foto: Privat

Även om Lisa inte har några släktingar kvar där hon växt upp, återvänder hon gärna.

– Mina föräldrar har också flyttat från Odensåker, men jag har en del barndomsvänner kvar och brukar hälsa på vartannat år.

Artikeltaggar

FacebookKonserterKörerKyrkorMusikOdensåkerSångStockholmUlla-Britt WesteliusUllervad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.