Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Konst och kultur i Gullspång: ”Känner mig som en kulturbärare”

Publicerad:
Catie Wennborn och Jan Holmstrand spelar fyrhändigt.
Catie Wennborn och Jan Holmstrand spelar fyrhändigt. Foto: Owe E Hermansson

Ingen kunde väl missa att det var Konst och kultur i lördags, runt om i kommunen sjöd det bildligt talat av aktiviteter. Utanför kulturhuset i Södra Råda stod Annica Lilja, hon beredde lin och sa stolt:

– Jag känner mig som en kulturbärare.

I kulturhuset i S Råda visade föreningen, som för övrigt bjöd på två dagars utställning, stor bredd. Tavlor, keramik, sömnad, knyppling, lotterier och så musik, för det senare svarade Catie Wennborn och Jan Holmstrand. De turas om vid pianot, men bjöd också på fyrhändigt.

Jan var nöjd med sommarens konserter i kulturhuset.

– Ja, det har varit välbesökt, 65 besökare per kväll de två sista föreställningarna.

Catie Wennborn hade gjort en modell av kulturhuset.
Catie Wennborn hade gjort en modell av kulturhuset. Foto: Owe E Hermansson

Nämnda Catie, som är kassör i kulturföreningen, var också en av utställarna. Hon hade gjort en modell av självaste Kulturhuset i Södra Råda.

– Intresset började när jag ville ha hus till en modelljärnväg, det slutade med att intresset för dessa modeller tog över, sa Catie.

Centrumbion

I Gullspång höll bion öppet hus. Inbjuden var Jörgen Carlsson, Lyrestad, som delade mig sig av sina erfarenheter.

– Jag ska visa bilder och prata om mina 50 år som frilandsfotograf.

Mattias Oskarsson och Jörgen Carlsson.
Mattias Oskarsson och Jörgen Carlsson. Foto: Owe E Hermansson

Mattias Oskarsson, ordförande i bioföreningen, berättade att han var nöjd med hur mottagandet varit för biografen.

– Vi har fått fin respons från boende i kommunen, och vi har även besökare från Mariestad och Kristinehamn. Mycket för att det är en gemytlig biograf. När vi renoverar värnar vi om det gamla stuket, sa Mattias som också kunde berätta:

– Den 20 oktober är det galapremiär här på bion för ”Miraklet i Gullspång”, då kör filmbolaget för inbjudna gäster. Dagen efter är det Sverigepremiär för filmen och även den sker här i Gullspång.

Folkets hus

I Otterbäcken Folkets hus fanns 18 utställare. De lockade med allt möjligt, både mjukt och hårt, från choklad till taggtrådskonst men framför allt konst. Årets nyhet var en skrivartävling, öppen för alla, gammal som ung. En barnklass och en vuxenklass.

 • Lii-Ellen Bergman och dottern Ingalill.
  Lii-Ellen Bergman och dottern Ingalill. Foto: Owe E Hermansson
 • Charlotta Jacobsson och Elise Jansson.
  Charlotta Jacobsson och Elise Jansson. Foto: Owe E Hermansson
 • Yvonne Adamsson visade fotokonst.
  Yvonne Adamsson visade fotokonst. Foto: Owe E Hermansson
 • Anders Rudell visade trädgårdskonst i plåt.
  Anders Rudell visade trädgårdskonst i plåt. Foto: Owe E Hermansson

Söder om Otterbäcken, i Kvarntorpet, visade Yvonne Adamsson fotokonst. Hon passade även på att ha en liten servering. Besökarna kunde sitta ute i det underbara vädret och njuta, inte bara av kaffet, utan också av Anders Rudells trädgårdskonst i plåt. Han berättade att han i sitt yrkesverksamma liv varit reparatör och att han trivs bra i garaget.

– Sånt här gör jag när andan faller på, lite kul, det mesta är i plåt men det kan även vara sten, sa han om sin kreativa ådra.

Lerladan

Vid Lerladans keramik i Hungstorp hade Maria Folkesson öppet hus, här fanns också Jessica Lindholm och Sigge Wahlstedt. Besökarna Lars-Erik Karlsson och Agneta Falk, Gårdsjö, gjorde som så många andra denna dag, de besökte flera platser under lördagen. Och från Lerladan vandrade Lars-Erik och Agneta en adventsljusstake i trä rikare.

Agneta Falk och Lars-Erik Karlsson köpte en ljusstake av Sigge Wahlstedt.
Agneta Falk och Lars-Erik Karlsson köpte en ljusstake av Sigge Wahlstedt. Foto: Owe E Hermansson

Sessionssalen

Mor och dotter, Annica Bengtzing och Sarah Johansson, visade prov på sina alster i sessionssalen i Hova. Det gjorde även Ronny Karlsson, som berättade att han fått inspiration till en tavla när han satt på kondis och sett, snett över gatan, en igelkott utanför före detta bankhuset. Sara-Lena Lundell behövde bara tänka på sin katt så hade hon inspiration till en tavla. Fint värre. Även besökarna, gammal som ung, kunde sitta ner och måla i sessionssalen.

Sara-Lena Lundell och Ronny Karlsson visade fin konst.
Sara-Lena Lundell och Ronny Karlsson visade fin konst. Foto: Owe E Hermansson

Apropå ung, på Familjecentralen i Hova var det öppet hus. Barn fick göra en gemensam tavla.

– Vi kallar det för ”Välskapt träd”, sa Jenny Ros och Anna Ericksson, när barnen stolta poserade framför sitt alster.

Familjecentralen och ett Välskapat träd.
Familjecentralen och ett Välskapat träd. Foto: Owe E Hermansson

I Högsåsen visade Ann-Britt Zackrisson akvareller: Här fanns Lisa Linnéa Flising och dotter Ronja. De serverade bland andra cyklisterna, Staffan och Britt-Marie Jansson, våfflor.

Britt-Marie och Staffan och Jansson. kom cyklande från Laxå till Högsåsen och vidare till Otterberget.
Britt-Marie och Staffan och Jansson. kom cyklande från Laxå till Högsåsen och vidare till Otterberget. Foto: Owe E Hermansson

– Vi har cyklat ifrån Laxå, nu ska vi vidare, till Otterberget och dragspelsstämman, sa Staffan och B-M som alltså passade på när det arrangerades Konst och kultur runt om i kommunen.

Artikeltaggar

GullspångKonstKultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.