Hoppa till huvudinnehållet

Diskussioner om bygge – vindkraftverk i Slätte kan bli verklighet

Publicerad:
/Arkivbild från Norge
/Arkivbild från Norge Foto: Annika Byrde

Vindkraftsbolaget Zephyr Renewable undersöker möjligheten att bygga tre 275 meter höga vindkraftverk i Slätte, på det område som i översiktsplanen utpekas som lämpligt för vindkraftsparker.

– Vi har fört diskussioner med markägarna men projektet befinner sig än så länge i ett mycket tidigt skede, säger projektledaren Christoffer Askerlund.

Det utpekade området i Slätte har nummer 7 på kartan över kommunens vindbruksplan, på gränsen till Gullspångs kommun. Bilden har hämtats från översiktsplanen.
Det utpekade området i Slätte har nummer 7 på kartan över kommunens vindbruksplan, på gränsen till Gullspångs kommun. Bilden har hämtats från översiktsplanen.

Inga överenskommelser har slutits med markägarna ännu, enligt Christoffer Askerlund, men vindkraftsbolaget har begärt och fått ett yttrande från Försvarsmakten, som inte har några invändningar mot planen.

– Vi har hört av oss till Försvarsmakten i ett så här tidigt skede eftersom deras besked är en viktig beståndsdel för ett godkännande. Utan deras godkännande blir det ingenting, säger projektledaren.

Försvarsmakten skriver i sitt yttrande att man bedömer att Slätteprojektet inte innebär risk för någon påtaglig skada på riksintressen eller områden av intresse för totalförsvarets militära del.

Det utpekade området har tidigare varit aktuellt i vindkraftssammanhang. I februari 2014 fick bolaget Eolus miljötillstånd för fem 180 meter höga vindkraftverk i Slätte, men projektet genomfördes aldrig. De då låga elpriserna gjorde att anläggningen inte beräknades bli lönsam.

Zephyr vill bygga färre men högre verk - tre till antalet, med en höjd på 275 meter.

– Vi kommer naturligtvis att ha samråd med de boende och alla berörda myndigheter om och när vi kommer så långt, säger Christoffer Askerlund.

Vindkraftsföretaget Zephyr ägs av norska offentligt ägda kraftbolag, men har även verksamhet i Sverige och Island. Bolaget utvecklar vindkraftsparker både på land och till havs, och utför bland annat två storskaliga projekt utanför Göteborgs kust i samarbete med Vattenfall.

Artikeltaggar

Djur och naturFörsvarsmaktenGullspångs kommunMilitärMiljöMyndigheterNorgePolitikSjöar och havSlätteTöreboda kommunVattenfallVindkraft

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.