Hoppa till huvudinnehållet

Moa, 23, om beslutet att vuxenpsykiatrin i Mariestad blir kvar: ”Skönt”

Publicerad:
Moa Elmerup är 23 år och patient på vuxenpsykiatrin i Mariestad. Hon har följt processen kring sparkraven mot sjukhusen noga under den senaste tiden.
Moa Elmerup är 23 år och patient på vuxenpsykiatrin i Mariestad. Hon har följt processen kring sparkraven mot sjukhusen noga under den senaste tiden. Foto: Charlotte Ferneman

I dag, tisdag, togs beslutet om framtiden för sjukhusen i Skaraborg. Nu står det klart att Mariestad behåller barn- och vuxenpsykiatrin. Linda Melakari som jobbar på BUP andas nu ut, och Moa Elmerup som är patient på VUP gör detsamma.

– Jag är självmordsbenägen och som mina vänner sagt skulle jag nog inte leva om jag skulle behöva pendla till Skövde, berättar Moa.

Skaraborgs sjukhus måste spara pengar. Enligt det ursprungliga förslaget handlade det om 150 miljoner kronor. För Mariestads del handlade besparingen om totalt åtta miljoner.

Under tisdagen klubbades beslutet om fyra mottagninge försvinner från Mariestads sjukhus, de två som blir kvar är barn- och vuxenpsykiatrin.

– Det känns skönt, säger Moa Elmerup som är patient på VUP.

– Samtidigt är det helt sjukt hur mycket sjukhuset i Skövde kommer att överbelastas, jag läste nyss siffrorna över antal besök som varit i Lidköping och Falköping, hur har de tänkt när alla de nu ska till Skövde?, fortsätter hon som första gången jag fick höra om nedläggningshoten när hon satt på dagsjukvården.

– Jag hittade Facebooksidan ”Behåll mottagningarna på Mariestads Sjukhus” och har sedan dess följt allt som händer där till punkt och prickar, säger Moa Elmerup.

Hon sökte vård för psykisk ohälsa under tiden hon bodde i Stockholm.

– Då var det en månads kö och jag fick vård ganska snart i och med att min utredning påbörjades på ett annat ställe, säger hon som och fortsätter:

– Men jag har kompisar som sökte vård för över fyra månader sedan och fortfarande väntar. Tänk vad kötiden skulle bli om BUP och VUP skulle flytta till Skövde också.

– Jag har fått jättebra vård på Mariestads sjukhus, det har varit min klippa.

”En hel tavla med mottagningar kan komma att försvinna från sjukhuset”, konstaterade Moa Elmerup när hon tittade på översiktskartan på Mariestads sjukhus under tisdagsförmiddagen. Senare på dagen kom beslutet som bekräftade scenariot.
”En hel tavla med mottagningar kan komma att försvinna från sjukhuset”, konstaterade Moa Elmerup när hon tittade på översiktskartan på Mariestads sjukhus under tisdagsförmiddagen. Senare på dagen kom beslutet som bekräftade scenariot. Foto: Charlotte Ferneman

Hon beskriver att känslorna den senaste tiden har gått upp och ner i takt med diskussioner och tidningsartiklar hon läst.

– Det funkar inte att vi har Skövde som det enda sjukhuset, det går inte när vi lever i ett så stort område, säger 23-åringen.

Lång sträcka

För att uttrycka sina åsikter och för att påverka var hon en av dem som deltog i demonstrationen på Mariestads torg i mitten på juni.

– Jag och mina kompisar, som också är i 20-årsåldern, stack ut. Vi hade med våra döttrar och ville visa att vi är de som kommer att leva med det här. Vi ville visar var vi står, vi behöver närhet till vård.

Under demonstrationen var Moa på plats ihop med vänner.
Under demonstrationen var Moa på plats ihop med vänner. Foto: Anna Fröjd

Just nu tar det henne åtta minuter med bil att förflytta sig mellan hemmet och Mariestads sjukhus.

– En tjej som jag gick i en DBT-grupp (Dialektisk beteendeterapi, reds. anm.) med fick pendla från Hova till Falköping. Jag åker den sträckan en gång per vecka och bara det är långt. Skulle jag dessutom behöva åka till Skövde istället för att få vård i Mariestad, skulle det ta mig fyra timmar i veckan i bara restid till mina vårdbesök, säger Moa.

Utöver att Moa tänker på den vård hon själv behöver oroar hon sig för hur framtiden ska bli för hennes fyraåriga dotter.

– Tänk om hon får näspolyper då kommer vi i framtiden behöva åka till Skövde för det om inte för öron-näsa-hals-mottagningen blir kvar här.

Personal andas ut

Linda Melakari jobbar på BUP på Mariestads sjukhus, hon beskriver att det funnits en orolig stämning på arbetsplatsen en längre tid.

– Under den här tiden har kollegor sagt upp sig just på grund av osäkerheten. Det har inte varit en massflykt, fler sitter lugna i båten. Men oron finns.

Under tisdagseftermiddagen fick hon ett meddelande från sin chef.

– Nu chattar vi om att fira med en god middag, säger hon som varit i kontakt med sina närmaste sekreterare på avdelningen.

Linda Melakari, i mitten med sonen Arvid i knäet, fick under demonstrationen på Mariestads torg i juni stöd av sin familj. Hon jobbar på BUP på Mariestads sjukhus och berättar att en oro kring framtiden funnits hos henne och kollegorna under en längre tid. Arkivbild.
Linda Melakari, i mitten med sonen Arvid i knäet, fick under demonstrationen på Mariestads torg i juni stöd av sin familj. Hon jobbar på BUP på Mariestads sjukhus och berättar att en oro kring framtiden funnits hos henne och kollegorna under en längre tid. Arkivbild. Foto: Lisa Bring

Efter 1,5 års pendlande till jobbet på Skaraborgs sjukhus vet Linda Melakari vad ett annat beslut hade inneburit.

– Jag hade börjat fundera på hur en ändring skulle påverka hela vår familj. Visst klarar man att göra men jag skulle inte vilja gå tillbaka till det.

– Det känns jättehärligt att BUP och VUP får vara kvar.

Samtidigt som personalen på psykavdelningarna på Mariestads sjukhus fått höra att de inte längre ligger under nedläggningshot, finns hos Linda Melakari en medkänsla för de kollegor som gör det.

– Även om jag själv känner mig lugnad nu känner jag med de som jobbar på barnmedicin som är i samma lokaler som vi. Samt hud-, ögon- näsa- halsmottagningen samt de som jobbar i Lidköping.

Artikeltaggar

MariestadMariestads sjukhusOroligheterSjukhusSkaraborgs sjukhusSkövdeVårdVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.