Hoppa till huvudinnehållet

Kommuntoppens miss – verksamhet oregistrerad i ett år: ”Tar på mig det”

Publicerad:
Henrik Andersson (M) är kommunalråd i Mariestads kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Privat driver han företaget Nöjeslokalen i Mariestad AB, som bland annat driver Nya Torgets Glasskiosk.
Henrik Andersson (M) är kommunalråd i Mariestads kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Privat driver han företaget Nöjeslokalen i Mariestad AB, som bland annat driver Nya Torgets Glasskiosk. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

I över ett års tid saknade den klassiska glasskiosken på Nya torget livsmedelsregistrering.

Nu har ägaren Nöjeslokalen i Mariestad AB, som drivs av kommunstyrelsens förste vice ordförande Henrik Andersson (M), tvingats betala en sanktionsavgift på 6 180 kronor.

– Jag ser det som en miss som kan hända vem som helst. Jag tar på mig det, säger han.

Henrik Andersson (M) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och deltidspolitiker i kommunen, där han bland annat är verksam som styrelseordförande för Mariehus. Privat driver han företaget Nöjeslokalen i Mariestad AB, som har flera verksamheter. En av dessa är sedan våren 2022 Nya torgets glasskiosk. I samband med övertagandet berättade Henrik Andersson för MT att han såg fram emot att ta över den klassiska kiosken.

– Nu kom den här luckan och det känns jätteinspirerande. Kiosken bär på mycket historia och kuriosa. Den har alltid stått där, och att få fortsätta driva den är jättekul, sade han i mars förra året.

Oregistrerat i ett år

Som livsmedelsföretagare är man tvungen att registrera sig 14 dagar innan försäljning startar, för att kommunens miljöinspektörer ska känna till och kunna kontrollera så att verksamheten följer kraven kring livsmedelshantering och hygien.

När Nöjeslokalen Mariestad övertog glasskiosken på Nya torget gjordes inte detta. Deet var inte förrän i samband med att miljöinspektörerna besökte kiosken den 24 maj i år anmäldes verksamheten. Kioskverksamheten var med andra ord oregistrerad i drygt ett års tid.

– Det är en miss helt enkelt. Jag betalade sanktionsavgiften direkt när jag fick reda på det. Vi har vår foodtrailer där vi har anmält våra livsmedelsförsäljningar, men i det här fallet blev det inte av vid ägarbytet, säger Henrik Andersson.

Man ska registrera sig 14 dagar innan man börjar verksamheten. Varför gjorde ni inte det?

– Det har bara blivit en miss, på grund av brist på kunskap kanske. Det var en självklarhet för mig att rätta till det. Det har varit försäljning i samma lokal tidigare. Så det har blivit en miss i samband med ägarbytet.

Hur tror du det här påverkar förtroendet för dig som politiker?

– Det tycker jag... det får jag låta andra bedöma. Jag ser det som en miss som kan hända vem som helst. Jag tar på mig missen. Inga konstigheter. Jag har gjort rätt sedan. Jag ser inte den grejen som jätteallvarlig.

Nya torgets glasskiosk har stått länge på sin plats. I dag drivs den av Nöjeslokalen i Mariestad AB.
Nya torgets glasskiosk har stått länge på sin plats. I dag drivs den av Nöjeslokalen i Mariestad AB. Foto: Niklas Lindström/Arkivbild

Skulden betald

Det var i juni som Mariestads miljö- och byggnadsnämnd fattade beslut om att Nöjeslokalen i Mariestad skulle betala en så kallad livsmedelssanktionsavgift eftersom verksamheten hade bedrivits utan att vara registrerad. Sanktionssumman, 6 180 kronor, motsvarar en procent av verksamhetens årsomsättning. Skulden var fullbetald den 16 augusti i år, enligt Kammarkollegiet som ansvarar för sanktionsavgifter i fall likt detta.

Ritva Rådefalk är miljöinspektör på Mariestads kommun och var med vid kontrollen som fick Henrik Andersson att registrera verksamheten. Att livsmedelsföretag får sanktioner på grund av missar i registreringar är ovanligt.

– Det kan vara ett par fall om året som vi har. Ofta är det i samband med att verksamheter byter ägare. Kraven på när man startar en sådan verksamhet är tydliga. Det finns en klar lagstiftning kring det här, säger hon.

Henrik tar över den anrika glasskiosken i Mariestad: ”Känns jättekul”

Artikeltaggar

Henrik AnderssonNäringslivPolitik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.