Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna sålde korv på sociala medier – utan registrering: ”Mycket förnekelse”

Publicerad:
En kvinna i Mariestads kommun sålde nötkorv på sociala medier utan tillåtelse.  Korvarna på bilden har ingenting med den berörda kvinnan att göra.
En kvinna i Mariestads kommun sålde nötkorv på sociala medier utan tillåtelse. Korvarna på bilden har ingenting med den berörda kvinnan att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

En kvinna i Mariestad sålde nötkorv via sociala medier - utan att ha registrerat något företag. Innan sommaren fick kvinnan förbud med vite av kommunens miljöinspektörer och kontot med korvförsäljningen stängdes.

Fallet med Mariestads-kvinnan är ett av två förbud som kommunens miljöinspektörer utfärdad under 2023. Det uppdagades via ett anonymt tips, som hade sett kvinnans annons på Facebook.

– Anmälan berättade om att den här personen producerade korv hemma och sålde på nätet. De var inte registrerade så vi gav dem ett förbud med vite och de lade ned helt, säger Ritva Rådefalk, miljöinspektör på Mariestads kommun.

Inget registrerat företag

Försäljningen skede helt utan registrering, vilket är nödvändigt för att få hantera och sälja livsmedel. Kontakten med kvinnan togs före sommaren och sedan dess har de konton på sociala medier som användes som försäljningskanal stängts ned. Att få ett förbud med vite innebär att personen tvingas betala en summa för varje gång en ytterligare produkt säljs. Så verkar inte ha skett.

– De som sålde fortsatte inte vad vi vet, säger Ritva Rådefalk.

Hur reagerade personen när ni hörde av er?

– Det var mycket förnekelse. Många blir förtvivlade och säger att de inte vet om vad som gäller när vi ringer.

Var det en stor verksamhet?

– Jag tror inte det. Vi hann inte se så mycket innan de stängde ner.

Försäljning av livsmedel på sociala medier av privatpersoner har blivit ett vanligt fenomen, berättar Ritva Rådefalk.

– Skulle vi granska allt det där skulle vi inte ha tid för något annat. Vi är tacksamma när vi får tips. När vi får klagomål och anmälningar så utreder vi så klart det. Men jag är säker på att det finns ett stort mörkertal.

Artikeltaggar

LivsmedelNäringsliv

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.