Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett fornminne?

Publicerad:
Foto: Pär Olsson / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ska vi människor återställa fornminnen som naturen förstör? Mänskligheten påverkar jorden nu liksom tidigare, men som det sägs nu efter en jordbävning ska fornminnen återställas, är det rätt? Blir det någonsin detsamma?

Rörelser i jordskorpan har alltid förekommit och är en förutsättning för att det finns liv på jorden. Det kan vi ju ha i åtanke när många tycker att det är fruktansvärt med jordbävningar. Det finns ju människor överallt, så hur ska jordskorpan kunna röra sig på ett naturligt sätt utan att det berör människor? Det är intressant hur många tror att människans kunskaper är väldigt stora. Det beror ju på vad man jämför med. Men om 50 år tycker säkert många att vi inte kunde särskilt mycket nu.

Jag har länge hört ungdomar som undrar om det inte är någon som tänker på framtiden, för att ta ett exempel på vår kunskap nu. Vi behöver ju bara lyssna på vår regering. ”Vi behöver energin NU till varje pris”.

Sanningen är väl att det fordras några som tänker till på lång sikt för att komma på något annat. Kanske samma sak med att bygga upp fornminnen. Skulle det inte vara viktigare att hjälpa överlevande än att satsa pengar på det som blivit förstört på ett naturligt sätt?

Rune Jakobsson

Artikeltaggar

Miljö