Nytt blod i styrelsen för med sig flertalet förändringar för filmfantasterna.
– Vi vill rikta oss till olika grupper, säger Anneli Funcke som stolt presenterar höstens åtta bioupplevelser.
På lördag är det dags för den årliga försäljningen av Filmstudio Mariestads biljetter. Men i år är inte allt ”som vanligt”.
– Sedan årsmötet har vi en ny sekreterare och ytterligare en ny person i styrelsen berättar Filmstudio Mariestads ordförande Anneli Funcke.
En av nyheterna är att försäljningen inte bara kommer att hållas på biblioteket. På den digitala fronten är det redan igång.
– Först var jag tveksam, det är en så trevlig social stund när biljetter säljs, samtidigt är jag medveten om att folk i dag är benägna att boka på nätet.
När ordföranden häromdagen kikade på den digitala försäljningen som sköts av Föreningen Sveriges Förenade Filmstudios, blev hon glatt överraskad.
– Alla 75 biljetter som säljs där till första föreställningen var redan sålda, säger Anneli.
Totalt säljs 150 biljetter var till de två föreställningarna, hälften av varje är bokningsbara online.
Idé till verklighet
En ytterligare nyhet har föreningens medlemmar nog redan uppmärksammat; programmet för hela hösten ligger nämligen ute på hemsidan.
– Såklart vill man inte köpa grisen i säcken, säger Anneli som är nöjd med ändringen som den uppfräschade webbsida och det nystartade Instagramkontot har presenterat.
Även när det gäller själva filmvisningarna har en idé blivit verklighet.
– Våra medlemmar har önskat att ha två filmvisningar tajt inpå varandra och att det sedan blir en veckas uppehåll.
Sist men inte minst ska Mariestads filmstudio även fira sitt 20-årsjubileum med biosnacks, livemusik, filmquiz samt en lång film på biografen. Men det blir först i november.
Madeleine och taxichauffören – 29 september
Första filmen för hösten handlar om en bilresa tvärs över Paris, det är vad taxichauffören Charles har framför sig. Dagen har redan varit stressig. Dessutom är ekonomin trasslig och äktenskapet skakigt.
När Madeleine kliver in i hans bil insisterar hon på en lång omväg med flera stopp. Den eleganta äldre kvinnan börjar berätta om sitt liv. Hennes historier ger Charles något annat att tänka på. Irritationen är snart som bortblåst. Taxibilen för det omaka paret på en resa bakåt i tiden. De upplever minnen, platser och människor som ger nya perspektiv på nuet.
– Jag brinner lite extra just för den här filmen med den mogna kvinnan och den stressade taxichauffören som bjuder på sina livshistorier i en varm om ömsint skildring. Detta är en ”feel-fine-film”, säger Anneli.
Ellos Eatnu - Låt älven leva – 3 oktober
1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.
– Min samtid kan spelglas i denna film, jag kommer så väl ihåg tiden då det var sittprotester där entusiaster försökte rädda och kämpa för det de trodde på, säger Anneli.
Just samernas strid, i Norge såsom i Sverige, är enligt henne något som än är aktuellt.
Holy spider - 17 oktober
Filmen som beskrivs som en thriller- och dramafilm är baserad på verkliga händelser som utspelade sig i staden Mashhad, Iran 2000–2001. Den kvinnliga journalisten Rahimi beger sig till den heliga staden Mashhad. Hon vill undersöka de mord som begåtts på prostituerade där. Bakom morden ligger en gärningsperson som av pressen kallas Spider Killer och som opererar med övertygelsen att han är utsänd av gud. Ju närmare hon kommer att finna en lösning och hitta mördaren desto svårare blir det för henne eftersom allt fler hyllar gärningspersonen som en hjälte.
På grund av censurskäl spelades filmen inte in i Iran, utan i stället i Jordanien.
– Ämnet är alltid aktuellt, religion och fanatism.
Den blå kaftanen - 24 oktober
Halim och Mina är gifta sedan många år och tillsammans driver de stadens bästa kaftanbutik. När Mina blir allvarligt sjuk tas en ung lärling in på butiken. Nu rubbas cirklarna och plötsligt är de tre i äktenskapet. En varm, sensuell och livsbejakande hyllning till kärlekens kraft.
– Fantastiskt vacker filmat med en unik inblick i en marockansk familj och deras kultur, säger Anneli.
Den tysta flickan - 7 november
Den tysta och försummade flickan Cáit skickas bort från sitt dysfunktionella hem. Hon ska leva med en fosterfamilj under sommaren. På den irländska landsbygden börjar hon sakta blomma ut. Hon möter där nämligen ömhet och kärlek som hon aldrig tidigare upplevt. Men i ett hem, till synes avsaknad av hemligheter, vilar en smärtsam sanning.
– En film med mycket känslor, konstaterar filmstudions ordförande.
Joyland - 14 november
Familjen Rana är lycklig. Men de går i väntans tider. Man längtar efter att sönerna ska gifta sig och att deras fruar ska föda söner som säkrar släktens framtid. Men det är inte alla i familjen som vill samma sak. Yngste sonen Haider skaffar i hemlighet jobb på en burlesk dansteater. Där blir han förälskad i Bibi, en transkvinna som är showens stjärna. Deras omöjliga kärlekshistoria kastar sakta men säkert nytt ljus över familjen Ranas önskan om sexuellt uppror.
– En film som är jättefin, på olika sätt. Jag har inte förväntat mig att få se något sådant från Pakistan, säger Anneli och tillägger:
– Den var faktiskt totalförbud mot att visa den där, men efter en kampanj på sociala medier fick den visas i vissa regioner.
Nobody has to know - 28 november
Phil, en man med ett dunkelt förflutet, har av oklar anledning nyligen slagit sig ned på en liten skotsk vindpinad ö. Han drabbas av en stroke. När han återvänder från sjukhuset har han minnesförlust, och känner inte igen den lokala särlingen Millie som hävdar att de har ett hemligt förhållande.
– En väldigt ömsint skildring av kärlek.
Världens bästa chef - 5 december
Med ett lättsamt leende och en faderlig hand styr Blanco sitt framgångsrika företag i industrivågsbranschen. Att alla anställda är som en stor familj är han noga med att påpeka i alla officiella sammanhang. Men bakom den jovialiska fasaden är det inte lika familjärt. Unga kvinnliga assistenter baserat på utseende och ingen anställd sitter säkert på sin stol när nedskärningar bedöms nödvändiga för säkrad framgång och upprätthållen balans. En komedi där kapitalismen står med byxorna nere.
– Javier Bardem har huvudrollen och tror att han är den sociala entreprenören.