Hoppa till huvudinnehållet

”Micke” tillbaka i SSL – nu med laget i sitt hjärta: ”Betyder mer för mig”

Publicerad:
Senast Mickael Fredriksson tränade ett lag i SSL, säsongen 2019/2020, pendlade han mellan hemmet i Gullspång, jobbet i Mariestad och tränarsysslan i Jönköping. När han nu är tillbaka i högstaligan har han tagit SSL till samma ort som sitt arbete.
Senast Mickael Fredriksson tränade ett lag i SSL, säsongen 2019/2020, pendlade han mellan hemmet i Gullspång, jobbet i Mariestad och tränarsysslan i Jönköping. När han nu är tillbaka i högstaligan har han tagit SSL till samma ort som sitt arbete. Foto: Erik Wallskog

Hans förra SSL-äventyr tog slut efter 25 omgångar.

På söndag inleder Mickael Fredriksson en ny resa som innebandytränare i Sveriges högstaliga, fast den här gången har han betydligt färre timmar i bilen framför sig.

– Att få göra det här med Lockerud betyder mer för mig än att jag själv är tillbaka i SSL, säger Lockerudstränaren.

Våren 2019 ledde Mickael Fredriksson IBK Lockeruds herrar till uppflyttning från division ett. Fredriksson själv följde däremot inte med upp i allsvenskan utan blev i stället, efter sju år i Mariestadsklubben, klar som ny huvudtränare i SSL-laget Jönköpings IK.

I slutet på januari 2020, efter bara några månader på posten i JIK, fick dock den då 33-årige Gullspångsbon sparken. En tiondeplacering, sex poäng ifrån slutspelsplats, men sju omgångar kvar var inte bra nog tyckte smålänningarna.

Mickael Fredrikssons sejour som huvudtränare för Jönköpings IK:s herrar tog slut efter bara ett halvår. När han nu är tillbaka i SSL gör han det med Lockeruds damer. (ARKIVBILD)
Mickael Fredrikssons sejour som huvudtränare för Jönköpings IK:s herrar tog slut efter bara ett halvår. När han nu är tillbaka i SSL gör han det med Lockeruds damer. (ARKIVBILD) Foto: Peter Gustafsson

Bara några veckor senare blev Fredriksson presenterad för en återkomst till Lockerud, fast den här gången som huvudtränare för damlaget. Tre säsonger senare har han lett de rödvita damerna till den svenska högstaligan och på söndag är den numera 37-årige innebandytränaren tillbaka i SSL-sammanhang.

– Självklart är det roligt att vara tillbaka i SSL, men det är en serie precis som alla andra. Det är att jag får göra det med Lockerud som gör det speciellt. Jag har tillbringat över tio år här och även om det inte är min moderklubb så är det klubben i mitt hjärta. Jag känner en stolthet och går in i säsongen med en känsla av stort ansvar.

Vad är det för skillnad på dig som tränare nu jämfört med när du var uppe i SSL senast?

Tack vare segern i den tredje- och avgörande playoff-matchen, borta mot Västerås IBS, fick Mickael Fredriksson på nytt fira avancemang med Lockerud. (ARKIVBILD)
Tack vare segern i den tredje- och avgörande playoff-matchen, borta mot Västerås IBS, fick Mickael Fredriksson på nytt fira avancemang med Lockerud. (ARKIVBILD) Foto: Karin Viola Eriksson

– Det har hänt ganska mycket. Många undrar om jag ångrar halvåret i Jönköping, men det gör jag inte. Jag lärde mig otroligt mycket och att få testa mina innebandykunskaper mot de bästa i världen gav mig andra perspektiv på olika saker. Jag är mycket mer erfaren nu än vad jag var då.

”Vi har flera mål”

Ja, skillnaderna är på flera sätt större än likheterna för Mickael Fredriksson jämfört med senast han tillhörde ett lag i SSL. Den här gången lär han knappast få sparken om hans lag riskerar att missa slutspel.

– Det kommer bli viktigt att vi har tålamod och tror på det vi gör vecka in och vecka ut. Jag tror inte att det finns en enskild grej som fäller avgörandet för hur det kommer att gå. Taktik är en grej och träningsvilja är en annan grej, men i grund och botten handlar det om tålamod. Det har vi om inte annat visat de senaste tre åren med framstegen vi gjort, säger Fredriksson.

Att ”bara” hänga kvar är ingen målsättning Mickael Fredriksson trivs med.
Att ”bara” hänga kvar är ingen målsättning Mickael Fredriksson trivs med. Foto: Erik Wallskog

Vad har ni för målsättning?

– Vi har flera mål, men det dagen jag skrev på sade jag att vi ska jobba för att gå till slutspel. Ska vi hävda oss anser jag att det är ditåt vi måste spänna bågen. För att klara sig kvar kan det räcka med att vinna fem matcher. Att ha som målsättning att vinna 5 av 26 matcher känns inte särskilt inspirerande. Däremot har vi ett delmål om att säkra kontraktet.

Jämför med fotbollen

Förra säsongen åkte IK Sirius och Nacka IBK ur damernas SSL på 11 respektive 21 poäng. Ovanför nedflyttningsstrecket fanns närmast Warberg IC på 26 poäng.

När Mickael Fredriksson tittar på sina 13 seriekonkurrenter inför den stundande säsongen ser han tre tydliga skikt.

– Pixbo, Thorengruppen, Rönnby och Täby ska vara helt överlägsna sett till sina trupper. Sedan är tjusningen att de ska få ihop laget också, för det är inte bara att ha tio landslagsspelare i truppen så är allting löst, säger Lockerudstränaren och fortsätter:

På söndag, borta mot Malmö FBC, inleder Mickael Fredriksson sin SSL-resa med Lockerud. (ARKIVBILD)
På söndag, borta mot Malmö FBC, inleder Mickael Fredriksson sin SSL-resa med Lockerud. (ARKIVBILD) Foto: Peter Gustafsson

– Efter de fyra topplagen har vi ett skikt med Falun, Endre, Kalmarsund och Malmö. De är ”favoriter” om vi bortser från de fyra lagen jag nämnde först. Med det sagt kommer de inte att slå oss övriga åtta lag på beställning.

Är det rimligt att tro att ni ska kunna störa de största lagen?

– Vi kommer att förbereda oss för att vinna inför varje match vi ska spela. Det snackas ofta om att ”vinna rätt matcher”, men mig veterligen får du tre poäng oavsett om du slår Thorengruppen på bortaplan eller Åkersberga på hemmaplan, säger Mickael Fredriksson och avslutar:

Hade lagen med de bästa spelarna alltid vunnit hade till exempel Leicester aldrig vunnit Premier League.
Mickael Fredriksson

– Det kommer absolut krävas mer att slå lagen som har tonvis med landslagsspelare, men det ändrar inte aspekten att Real Madrid och Barcelona ibland förlorar mot lag med betydligt mindre resurser. Hade lagen med de bästa spelarna alltid vunnit hade till exempel Leicester aldrig vunnit Premier League.

Artikeltaggar

InnebandyMariestadMickael FredrikssonSSLSSL-NEDRÄKNING

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.