Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ljus på Lockerud – klubbchefen: ”Säkerheten stor del inför starten”

Publicerad:
SSL är landets vassaste liga. När Lockeruds damer gör comeback i serien går det inte att missa detaljerna eftersom den nya belysningen är ett verkligt lyft i Novab arena. Klubbchef Elin Werner kan även berätta om andra åtgärder.
SSL är landets vassaste liga. När Lockeruds damer gör comeback i serien går det inte att missa detaljerna eftersom den nya belysningen är ett verkligt lyft i Novab arena. Klubbchef Elin Werner kan även berätta om andra åtgärder. Foto: Peter Gustafsson

9 april tog IBK Lockerud Mariestads damer klivet upp i högstaligan igen.

Drygt fem månader senare ser klubbchefen, Elin Werner, framåt i ett delvis förändrat ”landskap” i Novab arena.

– Det är framförallt säkerhetsdelar som är nytt, säger Lockerudsledaren.

Den drygt 50-åriga Vadsbohallen, sedan flera år benämnt Novab arena, har fått sina ansiktslyftningar och tillbyggen genom åren. Förbättringar har gjorts, vilket gagnat både aktiva, publik och elever på de närliggande skolorna.

I takt med daminnebandyns framsteg under 2023 har en del investeringar varit nödvändiga för att garantera spel i SSL. Lockerud och Mariestads kommun har gemensamt lokaliserat vilka åtgärder som varit nödvändiga från båda parters sida.

För besökaren kommer framförallt tre åtgärder vara synliga:

• Ny belysning som är energisnålare och starkare sitter i taket.

• Ett nytt matchsekretariat ser sitt ljus. Borta är bänken på golvet vid mittlinjen. Istället flyttas det bakåt ett snäpp till första raden på läktaren. Det får inte finnas någonting mellan sargen och läktaren. Publiken som ska sitta ”längst bort” måste gå upp på läktaren och vidare.

– Ett glasräcke är uppsatt på första läktarraden som ska skydda sekretariatet och utvisade spelare.

• En ny matchklocka har monterats.

– Det har att göra med nya regler kring utvisningar som gäller i alla serier. Den klockan som vi hade gick inte att programmera om, så nu har vi en ny.

En annan åtgärd som kollats över har varit ljudet.

Säkerhetsansvarig

Säkerhetsmässigt finns också nyheter kopplat till avancemanget från allsvenskan till den svenska superligan. Ett krav är att det finns en säkerhetsansvarig vid match.

• Domare och bortalag ska inte riskera komma i kontakt med publiken.

– Om det händer någonting ska man exempelvis kunna ta ut domarna via en annan utgång.

• Vi behöver också ha matchvärdar till domare och motståndarlag. Det krävs helt enkelt fler funktionärer. Det går åt ett 30-tal funktionärer utöver ungdomslagen som hjälper till.

– Vi ser över rutiner för att det ska flyta. Vi har haft ett, för allsvenskan, ganska proffsigt matcharrangemang tidigare, men vi finslipar detaljer, säger Elin Werner.

Vi ser över rutiner för att det ska flyta
Elin Werner, klubbchef om arbetet kring matcherna
Nytt sekretariat och mediadel under matcherna. Allt enligt instruktionerna inför seriepremiären.
Nytt sekretariat och mediadel under matcherna. Allt enligt instruktionerna inför seriepremiären. Foto: Peter Gustafsson

I förberedelserna har Elin och sportchefen Jesper Myrlund varit med på en SSL-konferens där man utbytt erfarenheter. Ordförande Camilla Cardell är en annan person med stort ansvar. Ny ungdomsansvarig är Johanna Brodén Westergren.

Fler sponsorer

Ekonomiskt har det skett förändringar för Lockerud. Innan intäkterna tickat in under hösten är det, enligt Elin, ansträngt.

– Vi har ytterligare ökat vårt arbete med samarbetspartners. Vi har dubblat vår sponsorintäkt, men är inte i mål ännu. Vi har budgeterat för 1,5 miljoner i sponsring, vilket nog är ett modigt mål.

Hon fortsätter:

– Summan är hela föreningen och inte något särskilt lag. Vi ser oss som en enhet. Vi behöver stärka oss i helheten för att göra det bra för alla medlemmar.

Första dammatchen på hemmaplan blir den 23 september mot Åkersberga IBF.

Artikeltaggar

Elin WernerIBK Lockerud MariestadInnebandySSLSSL-NEDRÄKNING

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.