Hoppa till huvudinnehållet

Alicia, 21, insåg att hon led av en ätstörning – så har livet vänt: ”Vågade inte tänka”

Publicerad:
Alicia Blomqvist från Hova har alltid gillat musik. När hon blev sjuk i ätstörningar pausades många av hennes planer. Men nu är hon utskriven från behandlingshemmet och aktuell i musikalen Grease, studerande vid musikteaterskolan Bjärnum och debuterar snart även som författare.
Alicia Blomqvist från Hova har alltid gillat musik. När hon blev sjuk i ätstörningar pausades många av hennes planer. Men nu är hon utskriven från behandlingshemmet och aktuell i musikalen Grease, studerande vid musikteaterskolan Bjärnum och debuterar snart även som författare. Foto: Birthe Wetter

På sin 22:a födelsedag kommer Alicia Blomqvist göra premiär i rollen som Rizzo. I somras var hon showartist på Ekudden samt fick plats i både den aktuella uppsättningen av Grease samt på musikteaterskolan Bjärnum.

– Hade jag fått frågan om allt det här för två år sedan, hade jag inte ens vågat tänka på det, säger hon som i början på året blev utskriven från ätstörningscentret.

Musiken och sången har alltid varit Alicia Blomqvists stora intressen. Det som började på kyrkans barntimme i Hova blev snart inspelning av en barnskiva som Annika Åberg skrivit texterna till och massvis med uppträdanden.

– Jag tog varje tillfälle jag fick och sjöng på skolavslutningar och julkonserter, berättar 21-åringen.

Hon visste ganska tidigt att gymnasietiden skulle tillbringas i Skövde. På musiklinjen på Västerhöjd för att vara konkret. Men kort innan, under tiden i nian, märkte Alicia att någonting hade förändrats.

– Jag levde i förnekelse för att jag klarade av det, säger Alicia som snart insåg att hon var sjuk.

Klarade gymnasiet

Men det var först under gymnasietiden som även de runtomkring henne började att förstå. Alicia beskriver det som hände då som en gråzon.

– Jag klarade av gymnasiet och var endast borta en tid i trean när jag var sjukskriven.

Efter studenten sökte hon spontant in till en utbildning till undersköterska. Nästa sommar jobbade hon på LSS-boendet i Gullspång, en verksamhet som även hennes mamma jobbar i sedan många år.

Alicia Blomqvist från Hova har flyttat till Skåne för studiernas skull men är i Skövde en del för musikalen Grease.
Alicia Blomqvist från Hova har flyttat till Skåne för studiernas skull men är i Skövde en del för musikalen Grease. Foto: Birthe Wetter

– Jag älskade det jättemycket men fick ge upp det då jag fick plats på behandlingshemmet Capio i Varberg.

Det var på ätstörningscentrumet som Alicia fick den hjälp som hon kände att hon behövde.

– Min behandlare sa att ”nu vet du hur det är att vara sjuk, vill du inte testa att vara frisk? Om du vill kan du bli sjuk sen igen”, återberättar Alicia som vågade prova.

Hålla på med musik

När hon testat på att inte vara sjuk upptäckte hon att det var så hon ville ha det. I januari 2023 blev hon utskriven.

– Då ville jag hålla på med musik, redan under sommaren, säger Alicia som via Instagram hittade Show concept som Mariestadsbördiga Sarah Howard driver.

Vid ansökningsprocessen såg Hovabon att det gick att välja destination Mariestad. Efter avklarad audition blev hon och bästa kompisen duettpartners på Ekuddens camping.

Just när Alicia kikade in utbudet hos de två musikalföreningar i Skövde var ansökningstiden till uppsättningen av Grease öppen.

– Jag sa det till mamma som tyckte att jag skulle söka, även om det vara för sökandets skull.

Alicia trodde nämligen att det skulle komma att krocka med sommarjobbet.

– När de ringde och sa att de ville ha mig som Rizzo kunde jag inte tacka nej. Hade det varit en ensembleroll hade det varit lättare att göra det.

Rollen som Rizzo är det som gäller härnäst för 21-åringen.
Rollen som Rizzo är det som gäller härnäst för 21-åringen. Foto: Birthe Wetter

Plugga musik

Endast två rep blev påverkade av showandet på Ekudden. Men ansökningslyckan tog inte slut där. Efter samtal med Mariestadsskådespelerskan Alicia Eriksson, som gått på samma skola, fick Hovatjejen mod att prova ännu något nytt.

– Hon sa att jag skulle söka, och det var fortfarande öppet för anmälan så jag sökte.

Hovabons andrahandsplan var att fortsätta inom vården. Men så gick det bra även i Skåne och antagningsbeskedet till musikteaterutbildningen damp ner.

– Jag storgrät av glädje, säger Alicia och hennes ögon skvallrar om hur mycket beskedet betytt för henne.

Nu helgpendlar hon mellan musikal i Skövde och studier i Skåne.

– Det är mycket att bolla med men mest handlar det om att sortera och prioritera. När jag är i Skövde släpper jag skolan och när jag pluggar får jag släppa Grease.

Även om 21-åringen tycker att det är tråkigt att missa helgerna med de nya studiekompisarna tycker hon att det är skönt att få komma hemma till föräldrarna och katterna hemma i Hova mot veckosluten.

Skrivande som terapi

Mellan allt sceniskt är Alicia även kreativ med det skrivna ordet.

– Jag började skriva dagbok 2020 när jag skulle bli inlagd i Göteborg. Det blev allt från dikter till små abstrakta saker.

Under varje månad samlade hon några skrivelser för egen terapi. Snart började tanken på om det eventuellt kunde bli utgivet i bokform. Alicia kontakta olika förlag och fick napp.

– Jag skrev om och utvecklade det jag hade skrivit om, säger 21-åringen som även varit i kontakt med redaktör och korrekturläsare.

Nu är sättningsprocess där typsnitt och annan layout ska bestämmas igång. Därefter ska omslaget bestämmas.

– Det är ingen faktabok utan mina upplevelser av att vara sjuk blandat med saker jag har fått till mig, säger hon som inte kan eller vill rama in ämnet i en box men ge exempel på hur det kan vara att ha ätstörningar

– Boken vänder sig till alla som är eller har varit sjuka, anhöriga eller anhörigas anhöriga.

Alicia har valt att vara öppen med sin ätstörning just för att det finns en del förutfattade meningar kring det ganska tabubelagda ämnet.

– Det finns en romantiserad bild av ätstörningar i dag, men det är inget jag önskar även den jag hatar mest i världen. Efteråt har jag insett att jag var helt lost när jag var sjuk. Jag tappade glädjen till allt, säger hon och tillägger att det känns skönt att ha hittat tillbaka till livet och att hon mår bättre än någonsin.

Alicia Blomqvist

Ålder: 21

Bor: I Hova men pluggar i Bjärnum

Familj: Mamma, pappa och katterna Zorro och Yatzy

Intressen: Konståkning

Kuriosa: Samlar på hårrosetter, har över 100 stycken

Artikeltaggar

BjärnumCapioEkuddens campingGreaseGymnasieskolanHovaInstagramMusikMusikalerSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.