Hoppa till huvudinnehållet

Anna och Leif öppnar kulturhus: ”Mariestad förtjänar kultur med kvalitet”

Publicerad:
Leif Ahnland och Anna Van Der Tol är duon bakom det tillfälliga kulturhuset i Mariestad, K48H.
Leif Ahnland och Anna Van Der Tol är duon bakom det tillfälliga kulturhuset i Mariestad, K48H. Foto: Mattias Johansson

En plats där kulturen står i centrum. Där kreativiteten flödar och utbyts. Ett kulturhus i Mariestad. Det gör Anna van der Tol och Leif Ahnland inom kort till verklighet.

– Det var dags att ta tag i frågan och funderingarna kring om kulturhuset måste vara en fast plats, eller om det kan vara ett nätverk eller som ett popup-event i stället.

K48H är ett uttryck som några Mariestadsbor kanske redan hört talas om. För Anna van der Tol och Leif Ahnland är det ett projekt som de lagt ett ”jävlar anamma” på.

– I vintras var vi på kulturkafé hos Kulturalliansen. De har i 1,5 år väntat på svar från kommunen gällande brandstationen som de vill göra till ett kulturhus, berättar Anna om starten på det som döljer sig bakom K48H.

Hon jobbar på Medborgarskolan och kom där och då i kontakt med Leif Ahnland. Han är till vardags stadsarkitekt i Tibro kommun och har Stadsbyggnadskontoret Nyestan som ideell bisyssla.

Leif Ahnland är en av två initiativtagare till det tillfälliga kulturhuset och skapare av Tidandalens konsthall.
Leif Ahnland är en av två initiativtagare till det tillfälliga kulturhuset och skapare av Tidandalens konsthall. Foto: Mattias Johansson

– Vi funderade på vad som kunde göras nu och bestämde oss för att fortsätta prata om det efter kulturkaféet, berättar Leif.

– Det som förenar oss är att vi gillar Mariestad och kultur, säger Anna och tillägger:

– Vi kan inte bara vänta, vi måste göra någonting.

Två dagar

Resultatet av deras samtal går att uppleva under sista helgen i september. Murgården vid residenset förvandlas då tillfälligt till kulturhus med bland annat en ateljé, ett galleri, en studio en scen.

– Vi testkör, säger Leif och berättar att det under 48 timmar kommer att bli allt från mat till, konst, musik, litteratur och att få en inblick i epa-kulturen.

Duon beskriver det själva som att de fick ”tusen idéer”. Problemet kom att bli finansieringen.

– Vi sökte för 800 000 men fick noll kronor av regionen respektive Statens konstråd, säger Leif.

I dagarna ska de ta emot en check på 10 000 kronor från Swedbank, dessutom har de fått 10 000 kronor från Länsförsäkringar. Tomheten i kassan var dock inget som stoppade de båda, tvärtom.

– På ett sätt var det skönt för har vi inga pengar behöver vi inte anpassa oss till dem, säger Leif.

Öppen repetition

Lösningen kom till efter att ha pratat med Mariestadsbördige folkmusikern Kristin Svensson.

– Såklart ska musiker ha betalt för sina spelningar, men som hon sa ”öva måste jag ändå göra”. Så nu blir det offentliga övningar under K48H, berättar Leif och tillägger:

– I och med att vi inte har någon ekonomi i det hela är det inga avtal skrivna, så det kan bli ändringar, förklarar Leif som dock ser väldigt positivt på de två proppfyllda dagarna.

Totalt ska upp till 200 personer vara aktiva i K48H.

Del av något större

K48H är en del av Tidandalens konsthall som i sin tur är en del av Göteborgs internationella konstbiennal. Initiaitivtagaren till den är Leif. Han beskriver lokalen på Karlagatan 3, som invigs på fredag, som en yta för diskussion, kulturmöten och workshops, allt med det kreativa i fokus.

– Idén föds ur att vi ska bli 40 000 invånare. Inom näringslivet hålls många möten om detta, men hur det ska gå för kulturen som också behövs i denna småstad, det är inte många som pratar om, säger Anna och tillägger:

– Vi befinner oss i en tid där demokrati och kultur är satta under väldigt stor press. Mariestad förtjänar kultur med kvalitet, vi vill synliggöra det som finns här redan.

Artikeltaggar

GallerierGöteborgKonstKristin SvenssonKulturLänsförsäkringarMariestadMedborgarskolanMusikNyestanStatens konstrådSwedbank

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.