Hoppa till huvudinnehållet

Häftig återkomst, men inget medaljskimmer än

Publicerad:
IBK Lockeruds damer vann SM-guld 1991. Nu är föreningen tillbaka i högstaligan och kan spela om medaljerna igen.
IBK Lockeruds damer vann SM-guld 1991. Nu är föreningen tillbaka i högstaligan och kan spela om medaljerna igen. Foto: Mariestads-Tidningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det andas SSL i Novab arena.

Så häftigt och passande samma år som klubben firar 40 år.

IBK Lockerud Mariestad är en av landets mest meriterande klubbar. Återkomsten kommer emellertid inte att direkt ge något medaljskimmer.

Jag tror att tjejerna fixar nytt kontrakt framåt vårkanten, men det kommer bli en nervig säsong för supportrarna innan Lockerud har minst två lag bakom sig i tabellen.

Lockeruds damer har fyra SM-guld från 1987, 1988, 1991 och 1995 samt fem silver och två brons under glansdagarna till och med år 2000.

Klubben var en stormakt innan samhällsutvecklingen innebar att folk flyttade för studier eller jobb. Detta i kombination med sämre föreningsutveckling resulterade i att Lockerud tappade kraft.

Nu har Lockerud alla möjligheter att bygga på en ny framgångsrik tid som ett av de 14 bästa lagen i landet.

Men det finns helt andra kravbilder än för 13 år sedan och dessutom motståndare som är rustade till tänderna på ett annat sätt.

Jämfört med hösten 2010 är sex av klubbarna nya 2023. Några har förvisso ”bara” bytt namn - framförallt Iksu, som blivit Thorengruppen IBK istället.

Umeåbaserade Iksu/Thorengruppen har tagit sex av de sju senaste SM-gulden och spelar i en helt annan division än en majoritet av SSL-lagen. Pixbo IBK, Endre IF, Västerås Rönnby IBK har på senare år försökt bryta dominansen, men inte nått ända fram.

Det är i denna konkurrens som Mariestads elitlag ska slå sig in.

Förutsättningarna rent arenamässigt finns sedan kommunen och Lockerud fixat de kraven.

Nu är det upp till spelarna och ledarna att ta tillvara på chansen, som laget spelade sig till under kvalpåsken mot Västerås IBS.

För att laget ska rida på den vågen behöver man växa in i spelet och inte drabbas av panik om förlusterna radar upp sig i början.

Det finns enklare premiärer än Malmö FBC på bortaplan. Överlag tycker jag det borde finnas inskrivet i förbundsstadgar (i lagsporterna) att nykomlingar ska börja på hemmaplan. Då finns möjligheterna att skapa extremt drag kring premiären.

Nu finns en handfull spelare i truppen med SSL-rutin, vilket kommer bli mycket värdefullt när det bränner till. Att landets mest omskrivna talang, Ellen Lundin, lämnat för Pixbo är bara att konstatera och samtidigt skicka gratulationer till topplaget.

Det är mycket glädjande att den tidigare lagkaptenen Sara Stöckel bestämde sig för att fortsätta.

Sara kännetecknar kulturen som ur-Lockerudare, vilket man inte ska underskatta. Ingen annan i årets trupp var med i Lockerud senast det begav sig i SSL. Även om det skiljer över dussinet år hänger hon med tack vare placeringsförmågan i försvaret.

Lockeruds målvakter kommer få mycket att göra under SSL-säsongen. Däremot inte Sara Jansson, en av kvalhjältarna. Det överraskade på mig när hon inte bereddes plats under sommaren.

Istället satsar klubben på hemvändaren Felicia Johansson och Emelie Cohen, vilket inte är en tokig uppställning det heller.

Många tippar Lockerud långt ner i tabellen. Jag räknar också inte med annat än en placering på undre halvan.

Det är däremot riktigt fräscht att klubben utåt sett inte bara har det tråkiga målet ”att hänga kvar”. Slutspel måste vara strategin på längre sikt.

Svenska cupen på hemmaplan den gångna helgen lämnade en del i övrigt att önska. Spelarna fick emellertid tävlingsdramatik att ta med sig i den nedre kampen mot, jag tror, Warberg, Karlstad, Mora och Åkersberga.

Men jag skriver gärna om Lockerud i SM-slutspel till våren.

Artikeltaggar

IBK Lockerud MariestadInnebandyPremiärerSara StöckelSSLSSL-NEDRÄKNINGThorengruppen IBK