Hoppa till huvudinnehållet

Möt Lockeruds norska minikoloni – laddar inför SSL: ”Kommer bli tufft”

Publicerad:
Triss i norskor. Efter fem år i Sverige och Mariestad har Julie Gidske (mitten) fått sällskap av två norska landsmaninnor. Under sommaren värvade Lockerud Sofie Kristiansen (till vänster) och Eline Dagestad.
Triss i norskor. Efter fem år i Sverige och Mariestad har Julie Gidske (mitten) fått sällskap av två norska landsmaninnor. Under sommaren värvade Lockerud Sofie Kristiansen (till vänster) och Eline Dagestad. Foto: Erik Wallskog

En norska har blivit till tre.

Efter fem år i IBK Lockerud och Sverige har nu Julie Gidske fått dubbelt norskt sällskap i Mariestad.

– Jag ville prova någonting nytt. Att klubben gick upp i SSL och att dessutom Julie redan fanns här gjorde valet enkelt, säger den nya backen, Eline Dagestad.

”Vi ska ta steget upp i SSL.”

Så pratade Julie Gidske när hon i mitten på augusti 2018 blev klar för IBK Lockerud.

Fem år senare har Mariestad blivit ett hem för den norska landslagsspelaren och i våras uppfyllde hon såväl sin som lagets målsättning om spel i den svenska högstaligan.

Julie Gidske har vuxit ut till en ledare under sina fem år i Lockerud och är numera assisterande lagkapten.
Julie Gidske har vuxit ut till en ledare under sina fem år i Lockerud och är numera assisterande lagkapten. Foto: Erik Wallskog

– Tanken när jag kom hit var att spela här en säsong, men jag har haft det väldigt roligt och hittat nya bästa vänner. Tiden har rullat på och fem år har gått väldigt fort. Det är nästa overkligt att vi ska spela SSL nu, men vi är värda det. Vi motbevisade alla som inte trodde på oss och ska göra samma i år, säger Gidske.

På söndag gör den 26-åriga norskan SSL-debut, men numera är hon inte ensam i Lockerud om att ha invandrat från grannlandet i väst. Sedan i somras har Gidske fått sällskap i Mariestad av landsmaninnorna Eline Dagestad och Sofie Kristiansen.

Julie Gidske (överst) var en stor faktor till att Sofie Kristiansen (till vänster) och Eline Dagestad valde Lockerud. ”Att ha någon som förstår dig på ett annat sätt och som du kan prata norska med känns superskönt”, säger den förstnämnda.
Julie Gidske (överst) var en stor faktor till att Sofie Kristiansen (till vänster) och Eline Dagestad valde Lockerud. ”Att ha någon som förstår dig på ett annat sätt och som du kan prata norska med känns superskönt”, säger den förstnämnda. Foto: Erik Wallskog

– Det är jättekul att de är här. Att ha någon som förstår dig på ett annat sätt och som du kan prata norska med känns superskönt. Båda två har kommit in bra i laget och är väldigt duktiga spelare, säger Gidske med ett stort leende.

Lång historia

För de två nytillskotten var Julie givetvis en stor faktor bakom att det blev Lockerud när flyttlasset gick till Sverige.

– Julie har gett oss en bra bild av föreningen. Hon har ändå varit här i fem år och berättat att hon har det bra. Det gör det till en trygghet att komma hit och gjorde valet att flytta enklare, säger Sofie Kristiansen, som vann poängligan i den norska elitserien i fjol, och fortsätter:

– Min norska klubb hade faktiskt träningsläger här runt samma tid som Julie flyttade hit, så jag hade hört talas om klubben tidigare.

Sofie Kristiansen vann i fjol poängligan i den norska högstaligan med 66 poäng (35+31) på 21 matcher. I slutspelet stod hon för tre mål på fyra matcher.
Sofie Kristiansen vann i fjol poängligan i den norska högstaligan med 66 poäng (35+31) på 21 matcher. I slutspelet stod hon för tre mål på fyra matcher. Foto: Peter Gustafsson

Trots den relativt lilla åldersskillnaden mellan Julie, 26, Eline, 24, och Sofie, 23, är det främst via landslaget de två sistnämnda känner Lockeruds mer rutinerade norska.

Då har det två nyförvärven betydligt bättre koll på varandra.

– Julie flyttade till Sverige samma år som jag kom upp i elitserien i Norge, men jag har alltid vetat vem hon är, säger Eline Dagestad.

– Jag och Eline har spelat mot varandra sedan vi var sex år gamla. Sedan kom vi upp i landslaget när vi var 16-17 år. Även om det inte är så mycket landslagsaktivitet hela tiden ser man varandra ofta, säger Sofie Kristiansen.

”Spelat minigolf”

Numera bor de två nytillskotten i samma stad och ses dagligen.

– Ingen av oss har något att göra på dagarna innan träningarna, så det är väldigt skönt att ha varandra. Det känns tryggt att alltid ha någon att vara med innan man lärt känna staden alla som bor här, säger Eline och fortsätter:

Eline Dagestad har redan visat prov på sina offensiva kvalitéer under träningsmatcherna.
Eline Dagestad har redan visat prov på sina offensiva kvalitéer under träningsmatcherna. Foto: Peter Gustafsson

– Vi har varit på café, gått runt på stan och spelat minigolf. Jag är från Drammen, en bit utanför Oslo, så jag gillar att Mariestad är en lite mindre stad. Det är mysigt och det känns som alla känner alla.

Sofie, som är från Oslo, är inte lika såld på sin nya hemort än.

– Det är lite mindre än Oslo, säger hon och skrattar:

– Men jag är här för att spela innebandy och trivs bra. Det är skönt att avstånden är så korta. Jag och Eline bor på olika ställen i stan, men har ändå nära till allt.

Landslagserfarenheten viktig

På söndag är det upp till bevis på hur bra de nya norska landslagsspelarna står sig i Sverige högsta innebandyliga. Likt de flesta lagkamraterna i Lockerud har Norgeduon ingen erfarenhet av SSL och det är svårt att veta vart laget står.

Att det här skulle bli en utmaning visste jag om när jag tackade ja till det här.
Sofie Kristiansen

– Det är lite läskigt, men vi har erfarenhet av tuffa matcher med landslaget. Att det här skulle bli en utmaning visste jag om när jag tackade ja till det här. Det kommer bli tufft, men vi är ett lag som är villiga att jobba hårt för att prestera, säger Sofie Kristiansen.

Eline Dagestad avslutar:

– Nu ska det bli väldigt kul att komma i gång.

Fakta

Eline Dagestad

Ålder: 24.

Kommer från: Drammen.

Senaste klubb: SF Grei.

Position: Back.

Sysselsättning: Studerar till lärare på distans.

Sofie om Eline:

– Eline är en snabb back. Hon är bra på att sätta fart framåt med bollen och ser när det finns möjlighet att skapa farliga chanser. Hon slutar aldrig jobba, utan kör fullt hela tiden.

– Hamnar du lite för högt upp i pressen som forward och Eline sätter fart, då hinner du aldrig i kapp.

Sofie Kristiansen

Ålder: 23.

Kommer från: Oslo.

Senaste klubb: Tunet IBK.

Position: Forward.

Sysselsättning: Pausat studierna till förskolelärare.

Eline om Sofie:

– Jag har alltid sett Sofie som en målskytt. Hon gör alltid mål på något sätt och är bra såväl tekniskt som fysiskt. Hon kan ta en duell och är verkligen inte rolig att möta.

– Vi har haft våra dueller genom åren, så det ska bli skönt att slippa möta henne nu.

Mariestadsquiz

Vad vet egentligen Lockeruds tre norskor om Mariestad och hur bra koll har de på sin svenska klubb? MT-sporten tog redan på detta med fem snabba frågor:

1) Hur många SM-guld har IBK Lockerud sammanlagt på herr- och damsidan?

Eline: 13.

Sofie: 8

Julie: 7 eller 9, men jag tror 7.

Rätt svar: 9 stycken (5 på herrsidan, 4 på damsidan).

2) Vilket djur finns i Mariestads stadsvapen?

Eline: Oxe.

Sofie: Oxe.

Julie: Oxe.

Rätt svar: Oxe.

3) Vad heter sjön som ligger intill Mariestad?

Eline: Pass.

Sofie: Vänern.

Julie: Vänern.

Rätt svar: Vänern.

4) Vilket livsmedel är Mariestad känt för och en stor producent av?

Eline: Pass.

Sofie: Pass.

Julie: Klings glass.

Rätt svar: Glass (Klings glass).

5) Hur gammal är Mickael Fredriksson (huvudtränare)?

Eline: 43 år.

Sofie: 34 år.

Julie: 36 år.

Rätt svar: 37 år.

RESULTAT:

Eline: 1 rätt.

Sofie: 2 rätt.

Julie: 3 rätt.

Häftig återkomst, men inget medaljskimmer änNytt ljus på Lockerud – klubbchefen: ”Säkerheten stor del inför starten””Micke” tillbaka i SSL – nu med laget i sitt hjärta: ”Betyder mer för mig”Samboparet längtade tillbaka till Lockerud: ”Familj och vänner lockade”

Artikeltaggar

IBK Lockerud MariestadInnebandyJulie GidskeNyförvärvSF GreiSSLSSL-NEDRÄKNINGTunet IBK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.