Hoppa till huvudinnehållet

Boende upprörda över refuger och kantsten – trafikingenjören: ”Pågår en översyn”

Publicerad:
Gjutarevägen har smalnats av för att ge plats åt en gång- och cykelbana.
Gjutarevägen har smalnats av för att ge plats åt en gång- och cykelbana. Foto: Owe E Hermansson

Fel eller rätt att anlägga en gång- och cykelväg på Skepparevägen och vidare på Gjutarevägen?

Kommunen hänvisar till den översyn som görs för att förbättra trygghet och säkerhet för gående och cyklister.

Det har kommit upp refuger på Skepparvägen och kantsten på Gjutarevägen. Åtgärden från kommunen gillas inte av alla. Åtminstone inte från ”en drabbad fastighetsägare” som i ett brev till kommunen påpekar att bilister fått det svårare att mötas samt att det blivit snävare att köra in till fastigheten. Familjen hade gärna sett en dialog innan åtgärderna utfördes, och säger rörande Gjutarevägen att ”den var en av de säkraste gatorna i hela Östra Börstorpsområdet”. De menar att åtgärden ”helt skjuter över målet”.

Säkrare cykelväg

I ett svar skriver trafikingenjör Fernado Cruz del Aguila att kommunen arbetar aktivt för att förbättra trafiksäkerheten:

”De berörda gatorna har fått en ny trafiksituation genom en fysisk fördelning av den breda körbanan efter konceptet lugna gator. Konceptet främjar låg hastighet och med detta ett bättre samspel mellan bilister i syftet att skapa en trevligare gatumiljö.”

Skepparevägen har fått refuger och är nu en cykelväg som ansluter till cykelvägen på andra sidan Sötåsenvägen.
Skepparevägen har fått refuger och är nu en cykelväg som ansluter till cykelvägen på andra sidan Sötåsenvägen. Foto: Owe E Hermansson

Ska kolla häckar

Trafikingenjören menar att trafiksäkerheten är ett gemensamt arbete där alla kan bidra till en trevligare och trivsammare gatumiljö.

”Under kommande veckor pågår även en översyn av skymmande vegetation i området”.

Att parkera rätt är en viktig förutsättning för att förebygga trafikolyckor skriver Fernando C del Aguila och skickar med lite punkter ur trafikförordningen i svaret.

Trafikingenjören möter boende

Nu visar det sig att kommunen lyssnat på de som klagat, åtminstone i så måtto att Fernando Cruz del Aguila på fredag ska åka till platsen och tala med boende. Till Mariestads-Tidningen säger trafikingenjören att de redan tagit borta vissa av kantstenarna för att underlätta för fastighetsägare vid deras infarter.

– Jag ska lyssna och svara på frågor, och där vi tagit bort kantsten kommer vi att förtydliga genom att måla streckade linjer.

Artikeltaggar

Trafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.