Hoppa till huvudinnehållet

De hoppas på ännu ett ”jävla solsken” – så ser teateråret ut

Publicerad:
Foto: Birthe Wetter

För två år sedan var Anna-Lena Hemström och hennes pjäs ”Som ett jävla solsken” det som räddade Teaterns vänner i Mariestad. Nu återkommer skådisen med samma tema.

– Även om vi har kommit en bra bit på vägen är det viktigt att hålla minnet vid liv, säger ordförande Anita Öhlander.

Den 17 september drar hösten hos riksteaterföreningen i Mariestad igång. Först på tur står skådespelaren Jerker Fahlström. Han kommer att dela med sig av de många historier han samlat på sig under sina resor runtom i världen.

– I filmen ”Den bästa sommaren” spelar Fahlström prästen, berättar Anita Öhlander.

Ordföranden i Teaterns Vänner i Mariestad, och inte minst hennes sambo, tillika sekreterare i föreningen, Bo Gustafsson ser fram emot gästspelet. Föreställningens titel är ”Fara å färde från Orienten till Ishavet”.

– Det är ett mellanting av föreläsning och teater, förklarar Anita.

Enligt presentationen ska den både innehålla humor och allvar. Samt en hel del berättelser från huvudpersonens hemstad Göteborg till Mellanöstern, Kina och Grönland.

Anita Öhlander och Bo Gustafsson ser fram emot en höst fylld av diverse olika teaterföreställningar.
Anita Öhlander och Bo Gustafsson ser fram emot en höst fylld av diverse olika teaterföreställningar. Foto: Birthe Wetter

– Jag tror att det blir ett spännande äventyr med allt han har upplevt själv och hittat på, säger Bo och kallar pjäsen för underfundig.

Unikt för Fahlströms föreställning är att den ges på Mariestads stadsbibliotek.

– Han ville inte ha så många i publiken, nu är det begränsat till 75 personer, berättar Anita.

Kvinnors kamp

Den 2 oktober är det dags för återbesöket av Anna-Lena Hemström.

– Är det här lika bra som solskenet, då blir det bra, säger Anita.

Denna musikaliska monolog bär namnet ”Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke” och beskrivs som en spännande berättelsen om tiden och människorna kring Sveriges första kvinnliga medborgarskola. De fem kvinnorna som pjäsens titel syftar på är bland andra Elin Wägner, Kerstin Hasselgren och Elisabeth Tamm som 1921 bildade Fogelstadgruppen. Gruppen var politiskt engagerad men partipolitiskt obunden. Ett av deras viktiga syften var att utbilda kvinnor i medborgarskap.

– Vi hade hoppats på att även kunna presentera Ulrika Knutson som författare på plats men tyvärr kunde hon inte, säger Anita och berättar att det trots allt blir boklotteri med anknytning till kvällens tema.

Opera och musikal

Sist men inte minst kommer återigen Göteborgsoperan på besök med en ”Operakväll med musikalpärlor”. På gästlistan återfinns en pianist, två operasångare och två musikalartister.

– Vi vet inte än vilka det blir men det utlovas en mix av klassiker och musikernas personliga favoriter, säger Anita och tillägger:

– Tack vare den musikalartist som gästade oss för 1,5 år sedan och hans reklam om Cabaret åkte vi en buss ner till föreställningen.

Riksteaterföreningen Teaterns vänner i Mariestad har även redan bokat in tre föreställningar till våren. Då ges bland annat ”Det sjunde inseglet” i en unik tolkning av gruppen 123 Schtunk samt en pjäs på finska.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.