Hoppa till huvudinnehållet

Skördemarknad i Hajstorp – en succé: ”Rekordmånga besökare”

Publicerad:
Folke Bengtsson gjorde skördemarknaden på hög nivå.  -Vi har ätit lunch och köpt en traktor, berättade pappa Jimmy.
Folke Bengtsson gjorde skördemarknaden på hög nivå. -Vi har ätit lunch och köpt en traktor, berättade pappa Jimmy. Foto: Malin Bring

– Rekordmånga besökare, den saken är klar! bedömer Lars-Åke Gunnarsson, en av parkeringsvakterna som håller ordning på bilarna ute på skördemarknadens parkeringsfält .

Höstsolen skiner och som vanligt finns det massor att titta, smaka, lyssna, handla och prova på för stora och små på Hajstorps skördemarknad.

Ordning och reda på parkeringen. Ingen behövde tveka, Lars-Åke Gunnarsson visade var det fanns plats.
Ordning och reda på parkeringen. Ingen behövde tveka, Lars-Åke Gunnarsson visade var det fanns plats. Foto: Malin Bring

– Nej, vi har inte koll på antalet bilar, det vet vi först när vi räknar ihop hur mycket pengar vi fått in. I fjol var det omkring tusen bilar, men i år är det helt klart fler, säger Lars-Åke Gunnarsson, från Vadsbo Lantbruksmuseum.

Museet sköter parkeringen och har ställt upp med hela 17 P-vakter i gula västar för dagen. Kommer det många fler bilar än beräknat har de ett reservfält att ta till, förklarar Lars-Åke.

Lands odlarvän 2023 Julia Persson från Rödjans lilla gröna sålde egenodlade produkter.
Lands odlarvän 2023 Julia Persson från Rödjans lilla gröna sålde egenodlade produkter. Foto: Malin Bring

Julia Persson säljer blommor och sticklingar från sin trädgård ”Rödjans lilla gröna” intill kanalen. Att hon har utnämnts till tidningen Lands ”Odlarvän 2023” har betytt mycket för hennes verksamhet, berättar hon.

Ja herregud, ja! En gång i månaden ungefär har jag berättat vad man kan göra i trädgården just nu i tidningen. Det har gjort att andra ser att jag finns och att jag mer och mer känner att det är det här jag vill göra - ha min egen plantskola eller gårdshandelsträdgård, säger hon.

Stefan Eriksson och Ellie Spork mumsar kolbullar.
Stefan Eriksson och Ellie Spork mumsar kolbullar. Foto: Malin Bring

– Mycket gott, också den veganska kolbullen, tycker Ellie Spork och Stefan Eriksson från Närlunda, som smakar på de nystekta kolbullarna med lingonsylt.

Bullarna görs på fyra sorters mjöl, vatten, salt och fläsk, förklarar Markus Broholm, som flyhänt hanterar fyra små gjutjärnspannor samtidigt på grillen. En vegansk variant med sojabitar finns också, och jo, den är också mycket efterfrågad, säger han.

Kolbullarna hade strykande åtgång. Markus Broholm svingade stekpannorna.
Kolbullarna hade strykande åtgång. Markus Broholm svingade stekpannorna. Foto: Malin Bring

– Det är andra säsongen jag och min sambo är ute så här. Vi började på Riddarveckan och fick smak för det.

Syskonen Lovis Varras och Didrik Magnusson sjösätter sina klassiska barkbåtar, som de gjort i Magasinsmuseet tillsammans med sin kusin Gunnar Öjersson. Gunnar har gjort en långsmal båt som har svårt att hålla sig upprätt i vattnet, medan syskonens båtar klarar sig bättre.

Gunnar Öjersson och hans kusiner Didrik Magnusson och Lovis Varras sjösätter barkbåtar.
Gunnar Öjersson och hans kusiner Didrik Magnusson och Lovis Varras sjösätter barkbåtar. Foto: Malin Bring

– Det är Gunnars pappa som kommer hit och lämnar barken till museet, så vi har gjort det här många gånger förut, säger Lovis.

– Jag gör kanske en båt varannan dag om sommaren när jag är här och badar, säger Gunnar, som bor i Fredsberg.

Ingrid Karlsson, 92, elegant och välklädd.
Ingrid Karlsson, 92, elegant och välklädd. Foto: Malin Bring

I basker och ceriserödrutig höstkappa sitter 92-åriga Ingrid Karlsson intill kanalen och tar igen sig en stund. Hon är här med en yngre syster och sin dotter Maria, men det är Ingrids stilsäkra klädval som väcker uppmärksamhet.

– ”Coolaste klädseln!” utbrast en manlig förbipasserande alldeles nyss, berättar Maria.

BILDSPEL

  • Tracey Paddon från Ålundens grönsaksodling sälger egenodlat.
    Tracey Paddon från Ålundens grönsaksodling sälger egenodlat. Foto: Malin Bring
  • Kulturskolan underhåller med kända Alice Tegnérmelodier.
    Kulturskolan underhåller med kända Alice Tegnérmelodier. Foto: Malin Bring
  • Linda Andersson med dottern Lou Nyman, snart 2 år, pratar med Ingela Nyman.
    Linda Andersson med dottern Lou Nyman, snart 2 år, pratar med Ingela Nyman. Foto: Malin Bring
  • Mor och dotter på marknad.
    Mor och dotter på marknad. Foto: Malin Bring
  • Helena Hallerhed och Sörgårdens Ysteri och Osteri.
    Helena Hallerhed och Sörgårdens Ysteri och Osteri. Foto: Malin Bring
  • Kolbulle på mjöl, vatten salt och fläsk.
    Kolbulle på mjöl, vatten salt och fläsk. Foto: Malin Bring
  • Martin Johansson från Wadsbo Härskri instruerar Philip Tempelman i bågskytte.
    Martin Johansson från Wadsbo Härskri instruerar Philip Tempelman i bågskytte. Foto: Malin Bring
  • Det behövs nästan inte för Philip är en suverän bågskytt.
    Det behövs nästan inte för Philip är en suverän bågskytt. Foto: Malin Bring
  • Roland Pettersson, Kjell Nyäng Och Sigvard Andersson från Fredsbergs hembygdsförening mustar vindruvor
    Roland Pettersson, Kjell Nyäng Och Sigvard Andersson från Fredsbergs hembygdsförening mustar vindruvor Foto: Malin Bring
  • Alicia Johansson, Jenny Alwakil, Tilda Jonsson i  Töreboda Scoutkår kokar kaffe över öppen eld.
    Alicia Johansson, Jenny Alwakil, Tilda Jonsson i Töreboda Scoutkår kokar kaffe över öppen eld. Foto: Malin Bring
  • Scouternas fiskdamm - Alice Grosseln, 3, fiskar och Janneke Zwart assisterar.
    Scouternas fiskdamm - Alice Grosseln, 3, fiskar och Janneke Zwart assisterar. Foto: Malin Bring
  • Österängs Gott och Grönt säljer egenodlade färska och inlagda grönsaker.
    Österängs Gott och Grönt säljer egenodlade färska och inlagda grönsaker. Foto: Malin Bring
  • Erik Svensson och sonen Theo Gustén är på besök från Hisingen.
    Erik Svensson och sonen Theo Gustén är på besök från Hisingen. Foto: Malin Bring

Artikeltaggar

Fritid och livsstil

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.