Hoppa till huvudinnehållet

Erik Ekstrand om studieåren i Skövde: ”Brandlarm, ohyra och studentpubar”

Publicerad:
Erik Ekstrand programleder för fullt på SVT just nu. Grunderna till tv-karriären lades i Skövde.
Erik Ekstrand programleder för fullt på SVT just nu. Grunderna till tv-karriären lades i Skövde. Foto: Anders Wiklund/TT

Erik Ekstrand är hetare än någonsin just nu, med 1 mot Sverige och det egna programmet Extra Ekstrand som aktuella tv-produktioner.

Men karriären inom media började på högskolan i Skövde, där han blandade studier med studentpubsfester tillsammans med Mackan Edlund, eldsvådor i korridorsköket och bröllop med motorcykelgäng.

– Åren i Skövde knuffade mig i den riktning jag är i dag, säger han.

Om det susar i säven, fullkomligen stormar det över telefonlinjen när Erik Ekstrand ringer upp. Dock är det inte stormen Hans som stör ljudet, utan det något mer modesta teknikstrulet åtgärdas snabbt.

Herr Ekstrand sitter i bilen, och så fort ordet Skövde nämns tänds eldarna i hans röst och för den här textens skull får vi anta att han närmast kör av vägen i ren nostalgisk eufori.

Hösten 1998 tog han såväl pick som pack och flyttade från Sveg i Härjedalen till Skövde, där började han läsa det numer nedlagda medieprogrammet på högskolan.

– Redan på gymnasiet höll jag och mina kompisar på att göra massvis med småfilmer, det har alltid funnits med mig på något sätt. Jag var inte säker på om jag skulle plugga, men sedan kom jag på tanken att jag kan slippa mattelektioner, även om jag pluggar något på högskolan. Skövde hade sin medieutbildning och det föll ut så att jag flyttade dit, helt enkelt, säger Erik Ekstrand.

Hans första egna boende bortanför föräldrahemmet blev ett litet studentrum i Xenia, där restaurangen Thai House ligger i dag.

Ett litet rum i Xeniahuset blev Eriks boplats i Skövde.
Ett litet rum i Xeniahuset blev Eriks boplats i Skövde. Foto: Philip Alfredsson

– De som bodde där var jag och utbytesstudenter som inte hade någon aning om hur man fick tag i en ordentlig bostad med rimlig standard. Stället var belamrat av tre saker; vattenskador, ohyra och brandlarm. Huset var jävligt kul att bo i, men också jävligt brötigt. Det var ett gäng italienare som startade eldsvådor i det gemensamma köket en gång om dagen, hissdörren gick att öppna trots att hissen var fem våningar ner. Ett riktigt drömställe.

– Jag kan fortfarande än i dag vakna svettig om nätterna och drömma om kebabtallriken som fanns på grillen nedanför.

Mariesjögrillen blev Eriks stammishak under åren i Skövde.
Mariesjögrillen blev Eriks stammishak under åren i Skövde. Foto: Philip Alfredsson

Studietiden i Skövde beskriver Erik som väldigt händelserik. Även om studierna kanske inte riktigt låg i huvudfokuset.

Han blev tidigt aktiv i en av studentpubarna, som då hette Torpet. Kanske lite för aktiv.

– Jag spenderade nog mer vaken tid på puben än i lektionssalarna. En gång blev jag uppkallad till studentkåren, de ansåg att jag förledde de nya studenterna att, likt mig, strunta i studierna och bara hänga i baren istället. Det var inte särskilt uppskattat.

Erik och Mackan träffades

Radarpartnerna Erik och Mackan träffades på studentradiostationen i Skövde.
Radarpartnerna Erik och Mackan träffades på studentradiostationen i Skövde. Foto: Bertil Ericson / TT

Erik Ekstrand blev, för allmänheten, känd när han och radarpartnern Mackan Edlund började sin resa på kanalen TV6. Men, det många kanske inte vet, är att Erik och Mackan träffades i Skövde. Där fann de varann i en gemensam kärlek för kreativitet, hyss och skoj. På studentradion blev de två en duo som fungerade, överallt.

– Vi gick samma utbildning och insåg snabbt att vi hade en speciell kemi. Så fort det vankades middagar eller fester, och det behövdes konferencierer, var jag och Mackan tidiga på bollen. Vi fick prata oavbrutet i mikrofoner samtidigt som vi fick festa, det var ju perfekt. Det går väl att argumentera för att vi inte direkt hyste någon större respekt för den akademiska världen, säger Erik.

Utanför studierna lyckades även Erik och Mackan att skaffa sig en något oväntad vänskap med äldre män i lädervästar.

– Medieinstitutionen drevs av några farbröder som gillade att åka motorcykel och de drev en bikerklubb där jag och Mackan hängde ibland. Någonstans satte det väl standarden för hur seriöst vi tog studierna. Istället för att plugga till tentor och göra hemuppgifter, filmade vi bikerbröllop och hängde i deras replokal borta vid gamla Rockwool.

Vägen till tv

Men åren i Skövde, trots att Erik aldrig fick ut någon examen till följd av något för många timmar på Torpet, blev viktiga.

– Åren i Skövde lärde mig kanske inte jättemycket av det kursplanen innehöll, men jag fick många kontakter och insåg att jag ville jobba med saker som blandar humor och allvar. Det är ju exakt det jag gör nu.

Han fick praktik på ett produktionsbolag i Stockholm, där han och Mackan bland annat direktsände spelprogram i TV.

Duon fortsatte på P3, innan TV6 snappade upp dem. Resten är historia. Duon blev kanalens frontnamn, och de gjorde populära produktioner som 99 saker man måste göra innan man dör, Nemas problemas och Gumball 3000 med Erik och Mackan.

Primetime på SVT

I nya programmet Extra Ekstrand utreder Erik olika frågor och ämnen. Vad är mest klimatsmart, kött eller potatis?
I nya programmet Extra Ekstrand utreder Erik olika frågor och ämnen. Vad är mest klimatsmart, kött eller potatis? Foto: SVT

Erik har sedan rört sig till SVT, och där har han deltagit i allt från Bäst i test, till Duellen. Nu programleder han 1 mot Sverige tillsammans med Babben Larsson och Ahmed Berhan, samt ett helt eget program.

Extra Ekstrand är namnet på det nya program som Erik frontar på SVT. Första avsnittet sändes söndagen den 20 augusti, och totalt sänds sex episoder under hösten.

– Vi tar avstamp i de ämnen som folk bråkar och diskuterar mest över sociala medier och vid köksborden. Det är en form av dokumentära reportage där vi låter båda sidor komma till tals. Alla röster får inte höras alltid, där har SVT en viktig roll, tycker jag.

Första avsnittet handlar om klimatkrisen. Där var Erik med Återställ våtmarkers aktion på Essingeleden och träffar såväl forskare som mer fristående debattörer i frågan.

– Mejlboxen var inte direkt tom efter första avsnittet. Folk blev upprörda till både höger och vänster, men så ska det vara. Blir ingen upprörd så har man inte prickat rätt, tycker jag.

Vilket är ditt favoritavsnitt under säsongen?

– Vi har ett avsnitt om prepping som jag tror kommer att bli riktigt sevärt. Min inkorg kommer med all säkerhet vara ännu fullare efter att det har sänts.

Artikeltaggar

Erik EkstrandHögskolan i SkövdeMackan EdlundNöje/KulturSkola och utbildningSkövdeSociala nätverkStockholmStudentenStudenterStudierSvegSveriges Radio P3SVTTV6

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.