Hoppa till huvudinnehållet

Här går äpplen från frukt till mustig dryck: ”Många uppskattar det”

Publicerad:
Här börjar processen. Magnus Larsson tar äpplena från badet och häller ned i en maskin som river frukterna.
Här börjar processen. Magnus Larsson tar äpplena från badet och häller ned i en maskin som river frukterna. Foto: Charlotte Ferneman

Med hjälp av en press med drygt tio tons kraft pressas saften ur äpplena och blir must.

– Ett bra sätt att ta tillvara på frukten, säger Magnus Larsson.

Sedan drygt tio år har Lena och Magnus Larsson, som driver Lugnåsbergets Ekogrönt, ägnat sig åt legomustning av äpplen. Kunderna kan lämna in äpplen och en tid senare hämta färdig must.

– Vi vill att de lämnar mellan 50 och 70 kilo. Då pressar vi de äpplena i en sats och kunden vet att det är just deras äpplen som musten kommer från. Många uppskattar det, säger Magnus som menar att det är ett bra sätt att ta tillvara på frukten.

– Annars kanske folk åker och slänger äpplena i skogen.

Processen sker i företagets lokaler och arbetet går snabbt och rationellt.

Lena gör, med hjälp av en textilduk och en metallform, stora kakor av de rivna äpplena.
Lena gör, med hjälp av en textilduk och en metallform, stora kakor av de rivna äpplena. Foto: Charlotte Ferneman

Först tvättas äpplena, eventuell jord och annat skräp sköljs av i ett vattenbad. Äpplena rivs sedan i en kvarn, som i praktiken är ett stort rivjärn. Äpple för äpple matas ned i öppningen och kommer ut som en grov grötliknande massa i den andra änden av kvarnen.

Magnus har placerat de stora ”äpplekakorna” i pressen och via ett tryck på cirka tio ton pressas saften ur fruktmassan.
Magnus har placerat de stora ”äpplekakorna” i pressen och via ett tryck på cirka tio ton pressas saften ur fruktmassan. Foto: Charlotte Ferneman

Massan läggs sedan i grova dukar och bildar platta kakor. En metallram ser till att måtten blir de rätta så att kakorna passar i pressen.

De textilklädda kakor placeras i den hydraldrivna pressen. När Magnus trycker på knappen trycks en stor platta försiktigt ned mot äpplekakorna. Kraften är drygt tio ton, saften pressas effektivt ut och hamnar i en stor gryta som rymmer 50 liter.

– När vi började musta använde en domkraft när vi pressade. Det tog en väldig tid att stå och pumpa. En dag gjorde vi 400 kilo äpplen på en dag. Det var rekord men det gör vi på en betydligt kortare stund med den här pressen, säger Magnus.

Så snart som möjligt efter pressningen ska vätskan pastöriseras. Varmare än 80 grader får det inte bli.
Så snart som möjligt efter pressningen ska vätskan pastöriseras. Varmare än 80 grader får det inte bli. Foto: Charlotte Ferneman

Allting används

När pressningen är över körs äpplekakorna till kompostering. Allting kommer till nytta.

– De odlar vi på nästa år, säger Lena.

Av 70 kilo äpplen blir det cirka 45 liter must.

– Det blir minst 50 procent, men det ligger oftast på mellan 60 och 70 procent, säger Magnus.

När pressen gjort sitt förs gryta till en gasoldriven spis. Där värms vätskan upp till 80 grader och pastöriseras. Bakterierna försvinner, hållbarheten ökar men varmare får vätskan inte bli.

Mästerverket fullbordas. Lena tappar upp den pastöriserades musten i treliterspåsar och det är viktigt förpackningen innehåller så lite luft som möjligt.
Mästerverket fullbordas. Lena tappar upp den pastöriserades musten i treliterspåsar och det är viktigt förpackningen innehåller så lite luft som möjligt.

– Då smakar den som kokta äpplen. Den friska smaken försvinner, säger Lena.

Det är även viktigt att pastöriseringen sker direkt efter pressningen.

– Annars oxiderar vätskan och den blir mörk.

Tre liter i varje

Efter uppvärmningen tappas musten ned i plastpåsar som rymmer tre liter. Lena är väldigt noga, det gäller att få med sig så lite luft som möjligt. När påsen är fylld monteras en kran på öppningen.

Sedan får påsarna ligga och svalna, i väntan på att de hämtas av kunden.

Hanteringen är ergonomisk och sker med hjälp av olika vagnar, hissar och lyftanordningar.

– I början lyfte vi allting. Det var tungt, nu får vi inte ont i ryggen, säger Magnus.

Varje säsong gör Magnus och Lena cirka 7 000 liter must.

Här pressas saften ur fruktmassan och så småningom blir det must.
Här pressas saften ur fruktmassan och så småningom blir det must. Foto: Charlotte Ferneman

– Det varierar från år till år, utifrån hur mycket äpplen folk får. Något år hade vi tre veckors kö.

Nedtrappning

Från och med i höst kommer Magnus och Lena att trappa ned på sin verksamhet. De omfattande odlingarna av grönsaker ska minskas till hälften, gårdsbutiken stängs och den 22 september blir den sista gången butiken, som öppnades första gången 2011, har öppet.

Däremot kommer Magnus och Lena fortsätta att leverera till restauranger i Hova, Lyrestad och Skövde. Det kan även bli viss försäljning vid rekoringen i Mariestad.

Kunderna lämnar äpplena hos Magnus och Lena och hämtar färdig must.
Kunderna lämnar äpplena hos Magnus och Lena och hämtar färdig must. Foto: Charlotte Ferneman

– Om vi har överskott kommer vi att åka dit, säger Magnus.

Mustningen kommer att fortsätta som tidigare.

– Den delen, hur mycket vi vill jobba, styr vi själva, säger Magnus.

– Det känns bra att trappa ned. Det här är ett kapitel vi gjort. Nu kan vi få lite ledigt även på sommaren, säger Lena.

Artikeltaggar

ButikerGrönsakerHovaMagnus LarssonMariestadMassanMat och dryckVäderVind

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.