Hoppa till huvudinnehållet

MT:s medarbetare spelade för kungen – och syskonen Ingrosso

Publicerad:
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia i kortege med häst och vagn genom centrala Stockholm under lördagen i samband med kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia i kortege med häst och vagn genom centrala Stockholm under lördagen i samband med kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Christine Olsson/TT

Under kungens 50-års firande på tronen fanns Hemvärnets musikkår Skaraborg på plats i Stockholm. I den spelar MT:s medarbetare Birthe Wetter.

Vi tog pulsen på kulturredaktören dagen efter kortegen.

Kungen firar 50 år på tronen i år, vilket har uppmärksammats med pompa och ståt i landet. Under lördagen genomfördes en kortege i Stockholm. Den, tillsammans med en hyllningskonsert, fick runda av hans majestäts firande som pågått i fyra dagar.

Längs kortegevägen i Stockholm paraderade omkring 3 000 soldater ur arméns, marinens och flygvapnets förband. Försvarsmaktens musikkårer stod för underhållningen.

Birthe Wetter, Mariestads-Tidningens kulturredaktör, spelar i Hemvärnets musikkår Skaraborg. Hon lät glad när MT nådde henne på telefon dagen efter firandet.

– Det gick bra! Det var väldigt roligt – och stort, har man insett i efterhand. Vi kommer inte vara med om 50 år på tronen igen.

”Det känns stort, man inser ju det i efterhand”, säger Birthe Wetter om 50-års firandet.
”Det känns stort, man inser ju det i efterhand”, säger Birthe Wetter om 50-års firandet. Foto: Martin Lindor

Publikmängden vittnar om att fler kan ha drabbats av den insikten. Många kom för att få en skymt av kungen och drottning Silvia under deras färd genom staden.

Hemvärnets musikkår med på kungliga firandet: ”Ärofyllt”

– Man kan beskriva det som ”ett stort pådrag”, minst sagt, säger Birthe och fortsätter:

– Publiken stod bakom avspärrningar. Det var häftigt att det var så mycket folk!

”Jag trodde inte att det skulle vara så mycket poliser och hästar överallt”, säger Birthe Wetter.
”Jag trodde inte att det skulle vara så mycket poliser och hästar överallt”, säger Birthe Wetter. Foto: Christine Olsson/TT

Hon själv hade placerats vid Stureplan. Där väntade en timmes stående konsert för musikkåren. Några som hade ställt sig för att lyssna var artisterna tillika syskonparet Benjamin och Bianca Ingrosso.

– De (Bianca och Benjamin) lyssnade någon låt, det var kul!

Här marscherar Birthe Wetter och hennes kollegor i musikkåren genom huvudstaden i en samlad trupp.
Här marscherar Birthe Wetter och hennes kollegor i musikkåren genom huvudstaden i en samlad trupp. Foto: Martin Lindor

Det fanns dock gott om bekanta ansikten på plats, menar Birthe. Skaraborgsrepresentationen var stor med soldater från K3 och F7.

– Det blev lite som en afterwork eller mingel. Vi har inte träffats på det sättet förut. Det var en glad stämning.

Hur tog kungen in allt? Verkade han nöjd?

– Ja, det såg ut som att kungen och Silvia njöt.

Såg kungen dig?

– Haha ja, han vinkade mot kåren.

Fyra och en halv gång. Så många gånger hann kåren spela sin marsch, innan kungen var framme vid Birthe och hennes gäng, från dess att de fått tecknet. ”Vi hann nästan lära oss låten utantill”, säger hon med en skratt.
Fyra och en halv gång. Så många gånger hann kåren spela sin marsch, innan kungen var framme vid Birthe och hennes gäng, från dess att de fått tecknet. ”Vi hann nästan lära oss låten utantill”, säger hon med en skratt. Foto: Martin Lindor

Efter kortegen drog hyllningskonserten på Norrbro igång, med artister som Lill Lindfors, Björn Skifs, Tomas Ledin, Loreen, Magnus Uggla och Peter Jöback.

Artikeltaggar

Björn SkifsKonserterKungligheterLill LindforsLogårdstrappanMagnus UgglaNöje/KulturPeter JöbackSkådespelareSkeppsholmenStockholmSVTTomas Ledin

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.