Hoppa till huvudinnehållet

Ylva lyckades undvika att gå in i väggen – sade upp sig och satsade på konsten

Publicerad:
Ylva Engman utanför Ateljé Labacka i Rudskoga.
Ylva Engman utanför Ateljé Labacka i Rudskoga. Foto: Owe E Hermansson

Ylva Engman har på bara ett drygt år etablerat sig som konstnär. En osannolik framgångssaga. Men innan hon kunde skriva konstnär på visitkortet var hon mycket nära att gå in i den berömda väggen.

Ylva tar emot i ”Ateljé Labacka”, på ett av näsen i Skagern. Sjön skymtar både i väster och öster. Hon plockar fram korgen med fika och berättar om resan, från att ha jobbat med ekonomi på bland annat Hova rör och kommunens lönekontor i Hova, till att på kort tid etablera sig som konstnär.

– År 2020 jobbade jag heltid på ekonomikontoret i Kristinehamns kommun, egentligen mer, jag drev även en redovisningsbyrå vid sidan av. Min man Fredrik arbetar också heltid och ibland kräver hans arbete att han är ute och reser. Vi har fyra söner, mellan 4,5-13 år. Vi bor på en jordbruksfastighet, det finns hela tiden saker att göra. Det blev för mycket, det gick inte att rådda. ”Ska det vara så här kan det ju kvitta”.

– Vi satte oss ner, vad kunde vi förändra?

Ylva använder gärna pastellfärger när hon målar djur.
Ylva använder gärna pastellfärger när hon målar djur. Foto: Owe E Hermansson

Fast tjänst - slutade

– Vi tog ett gemensamt beslut att jag skulle säga upp mig. Det var inget lätt beslut, jag hade en universitetsexamen och fast tjänst som redovisningsekonom. Men jag var totalt utmattad i den stunden och kände att så här kan jag inte ha mitt liv, det funkade inte. I november 2020 gick jag hem.

– Men vad skulle jag göra? Jag ville ju skapa mig ett annat liv. Gå hemma var inget alternativ.

För att komma i balans, må bättre, började Ylva att måla.

– Jag blev helt uppslukad. Målade och målade. Ägnade dag och natt åt att lära mig mer, se hur andra har gjort, testa mig fram, prova nytt material.

Skissblocket är en faktabank för Ylva.
Skissblocket är en faktabank för Ylva. Foto: Owe E Hermansson

Zonterapi

Men eftersom Ylva fortfarande såg målandet som en hobby ville hon ha något att göra. En sysselsättning.

– Jag hoppade på en utbildning, gick Kairons reflexologiskola i Göteborg, på distans, några långhelger varannan månad under två år. Perfekt att kombinera med målningen.

Men när Ylva väl var färdig med utbildningen och började ge behandlingar såg hon snart att hon var tvungen att välja.

– Jag hade då kommit så långt med mitt målande, jag kände att jag kunde göra porträtt och jag hade sålt nån tavla.

Idag har hon släppt reflexologin helt.

– Det handlar om zonterapi fast inte bara fötterna, man arbetar mer med hela kroppen.

Tuppar målade av Ylva Engman.
Tuppar målade av Ylva Engman. Foto: Owe E Hermansson

Första succén

År 2022, på Rudskogas stora hemvändardag och folkfest, som går under namnet Teknikdagen 2021 presenterade Ylva några tavlor.

– Jag hade med mig en tavla över Rudskoga kyrka, en stor målning som jag var jättenöjd med. Ett par som hade sommarboende här och som gift sig i kyrkan köpte den.

Mottagandet och responsen under teknikdagen var positiv. Ingen visste att Ylva i Labacka målade.

– ”Har DU gjort den”, fick jag höra och ”Var har du gömt det?”.

– Efter Teknikdagen tänkte jag nu eller aldrig. En månad senare hade jag en lokal utställning i före detta församlingshemmet Grunnebackagården.

– Det var grymt läskigt, men folk uppskattade tavlorna, mer än vad jag hade vågat hoppas på. Då förstod jag att det här kanske går att leva på.

 • Ateljén hemma på gården.
  Ateljén hemma på gården. Foto: Owe E Hermansson
 • I Ateljé Labacka.
  I Ateljé Labacka. Foto: Owe E Hermansson
 • Motiv i Ateljé Labacka.
  Motiv i Ateljé Labacka. Foto: Owe E Hermansson
 • Djur och natur har alltid varit en favorit.
  Djur och natur har alltid varit en favorit. Foto: Owe E Hermansson
 • Ylva Engman har fått flera beställningar på hus.
  Ylva Engman har fått flera beställningar på hus. Foto: Owe E Hermansson

– Efter det så dröjde det inte förrän folk frågade om jag inte kunde ha akvarellkurser. Jag hade ju precis kommit igång med mitt eget målande, men visst, jag kunde ju testa och det blev uppskattat och nu har vi haft både nybörjarkurser och fortsättningskurser.

Ylva säger att kurserna ger henne mycket tillbaka, hon vill få folk att känna samma glädje med målandet som det gett henne.

– Har jag lärt mig det här kan andra också lära sig. Jag vill inspirera. Förra helgen hade jag en nybörjarkurs, det kom sex personer som aldrig hade testat akvarell. De hade jättekul.

Du själv då, du är helt självlärd, inga kurser?

– I våras gick jag en kurs i oljemålning. Det är den första. Jag är envis och självkritisk. Ger mig inte förrän jag kan det. Det tror jag har hjälpt mig mycket. Häromdagen fick jag en fråga om jag kunde måla en bil ”klart jag kan måla en bil” svarade jag. Jag har aldrig gjort det men jag tror att det är en bra inställning: ”klart jag kan”.

Naturen viktig

Ylva har alltid skissblocket med sig. Det är fullt med anteckningar om teknik och material.

– Just nu är jag ofta nere vid sjön och tränar på att måla vågor. Och jag är galen i moln, jag har ett register med moln i datorn. Jag tränar på allt.

Favoritmotiven är djur, natur och landskap men alla beställningar, just nu har Ylva tre stycken liggande på hus, gör att hon får syssla med allt möjligt.

En målning av Ylva Engman.
En målning av Ylva Engman. Foto: Owe E Hermansson

Målade och tecknade du mycket som barn?

– Jag målade ju akvareller som barn och även som tonåring men resultaten såg inte ut som idag, det kan jag säga. Men jag har fotograferat mycket, och när barnen fyllde år, då blev det tårtor utan dess like. På så sätt har jag fått utlopp för min kreativitet.

Ylva tillbringar gärna dagarna i sin ateljé hemma på gården.
Ylva tillbringar gärna dagarna i sin ateljé hemma på gården. Foto: Owe E Hermansson

När har du nästa utställning?

– Den 21-24 september, på Galleri Vågen i Kristinehamn.

Men om du är så duktig nu, hur bra är du inte om fem år?

– Ja, det undrar jag med?! (skratt).

Artikeltaggar

GullspångKonstKulturRudskoga

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.