Hoppa till huvudinnehållet

Berusad man bar kniv mitt i natten – sa att han skulle plocka svamp

Publicerad:
En Mariestadsbo i 40-årsåldern bar kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Mannen menade att han skulle ha kniven då han skulle ut och plocka svamp. Kniven han bar var dock ingen svampkniv, som den på bilden. Genrebild.
En Mariestadsbo i 40-årsåldern bar kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Mannen menade att han skulle ha kniven då han skulle ut och plocka svamp. Kniven han bar var dock ingen svampkniv, som den på bilden. Genrebild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Polisen kallades till en bensinmack i Mariestad en natt i augusti. Där omhändertog de en berusad man, som bar en åtta centimeter lång kniv.

Mannen hävdade att han hade kniven för att han skulle plocka svamp, men den förklaringen köptes inte av rätten.

Polisen kallades till macken då en man uppträdde berusat där. Där omhändertogs en Mariestadsbo i 40-årsåldern enligt lagen om berusade personer.

När han visiterades hittade polisen en kniv med ett åtta centimeter långt knivblad i mannens ena benficka. Kniven togs då i beslag.

Mariestadsbon har medgett att han bar kniven, men förnekar brott då han säger att han skulle ut och plocka svamp och använda kniven till det.

Men kniven är ingen svampkniv och inte heller är strax innan midnatt en lämplig tid att plocka svamp, konstaterade polisen. Därför var det inte befogat av honom att ha kniv, kunde Skaraborgs tingsrätt konstatera.

Därför döms Mariestadsbon för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Påföljden blir 100 dagsböter, totalt 5000 kronor. Han får inte heller tillbaka den beslagtagna kniven. Den dömde förekommer sedan tidigare i belastningsregistret under sju avsnitt.

Artikeltaggar

BrottBrott mot knivlagenBrott, lag och rättDagsböterMariestadSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.