Hoppa till huvudinnehållet

Efter påkörningarna – nu vill kyrkan göra om olycksdrabbade stenmuren

Publicerad:
Hörnet till stenmuren blev påkörd och rasade i tisdags. Det var inte första gången, då det är trångt för lastbilar att svänga in på Muggebovägen från Sandbäcksvägen. Även lyktstolpen fick sig en törn och blev sned.
Hörnet till stenmuren blev påkörd och rasade i tisdags. Det var inte första gången, då det är trångt för lastbilar att svänga in på Muggebovägen från Sandbäcksvägen. Även lyktstolpen fick sig en törn och blev sned. Foto: Lisa Bring

Stenmuren på Muggebovägen vid Södra begravningsplatsen har blivit påkörd två gånger på drygt en vecka. Nu hoppas Mariestads församling att få tillstånd till att göra om hörnet för att lättare släppa fram lastbilar och minska risken för framtida olyckor.

Det har hänt flera gånger förr och på tisdagsmorgonen hände det igen. En lastbil körde in i hörnet av kyrkogårdsmuren vid korsningen Sandbäcksvägen/Muggebovägen.

Efter det rasade stenmuren och även lyktstolpen blev böjd efter kollisionen.

Det hände senast den fjärde september, en vecka innan. Då körde en lastbil in i murens hörn efter att ha försökt köra in på Muggebovägen. Då klarade sig muren något bättre och rasade inte.

– Någon var och knuffade på den förra måndagen och det var inte så länge sedan vi fick den uppbyggd. Det är lite trångt där, säger Magnus Hallén, kyrkogårdsföreståndare i Mariestads församling.

Känsligt hörn

Han beskriver hörnet på muren i den korsningen som känsligt och lite för snäv för att tung trafik enkelt ska klara av den.

Därför vill de snedskära muren i korsningen, för att undvika att den körs ner ännu en gång. Mariestads församling har ställt en fråga till länsstyrelsen kring hur de ställer sig till omformningen.

– Min chef, kyrkoherden, tyckte att vi skulle göra en ansökan om att snedda hörnet så det blir lite mer svängrum. Vi får se vad de säger om det.

Magnus Hallén, kyrkogårdsföreståndare i Mariestads församling.
Magnus Hallén, kyrkogårdsföreståndare i Mariestads församling. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

De behöver länsstyrelsens tillstånd innan de ändrar något på kyrkogårdsmuren då den är skyddad enligt Kulturmiljölagen.

Väntar på besked

I väntan på länsstyrelsens besked avvaktar Mariestads församling med att laga den nedkörda muren. Förhoppningsvis ska det inte ta lika lång tid som när stenmurens hörn kördes ned 2020. Då tog det två år innan den lagades, av flera olika orsaker.

– Länsstyrelsen brukar vara ganska snabba med att svara. Nu har vi kontakt med åkeri och försäkringsbolag, så nu ska det komma igång snabbt. Vi måste också hitta en entreprenör, säger Magnus Hallén.

Församlingen har även varit i kontakt med Mariestads kommun för att se om de kan ändra på refugen som är i korsningen. Det kan också ge mer svängrum för lastbilar.

Mariestads församling har ansökt om att snedda av hörnet på kyrkogårdsmuren, så det blir lättare för lastbilar att svänga i korsningen.
Mariestads församling har ansökt om att snedda av hörnet på kyrkogårdsmuren, så det blir lättare för lastbilar att svänga i korsningen. Foto: Lisa Bring
Kollision med lyktstolpe och murKyrkomur rammades av lastbil – ska åtgärdas efter snart två årLastbil rev kyrkogårdsmur

Artikeltaggar

KyrkogårdarMagnus HallénMariestadMariestads församlingPåkördSandbäcksvägenTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.