Hoppa till huvudinnehållet

Göta kanalsimmet går en osäker framtid till mötes: ”Tar ett år i taget”

Publicerad:
Startfältet i Göta kanalsimmet blir glesare för varje år, men det är inte deltagarantalet som hotar tävlingens framtid. Det är i stället arrangörsfrågan som är det stora frågetecknet. (ARKIVBILD)
Startfältet i Göta kanalsimmet blir glesare för varje år, men det är inte deltagarantalet som hotar tävlingens framtid. Det är i stället arrangörsfrågan som är det stora frågetecknet. (ARKIVBILD) Foto: William Freidlitz

Göta kanalsimmet sjunger på sista versen.

Arrangörsgruppen ska jobba för ett lopp till 2024, men risken finns att det blir det sista.

– Målsättningen är att fortsätta även nästa år i alla fall. Vi tar ett år i taget, säger Alf Mölleryd.

1996 deltog tolv simmare i det första Göta kanalsimmet i historien. Sedan dess har tusentals simmare intagit Sjötorp för att simma någon av de olika distanserna och 2023 avgjorde det 26 loppet i ordningen.

Nu är frågan hur många fler Göta kanalsim det blir. I början av september hölls ett utvärderingsmöte för årets lopp och där diskuterades evenemangets framtid.

Alf Mölleryd. (ARKIVBILD)
Alf Mölleryd. (ARKIVBILD) Foto: Erik Wallskog

– Jag tror inte att det bli många fler lopp. Om det blir ett, två eller tre år till är svårt att säga. Målsättningen är att köra nästa år och det är allt vi utgår ifrån just nu. Vi ska börja se över alla bitar snart, säger Alf Mölleryd från arrangörsgruppen.

Funktionärsbrist

I årets upplaga deltog totalt 185 simmare i någon av de sju klasserna som fanns att välja på. Det är däremot inte deltagarna som är problemet när det gäller Göta kanalsimmets framtid.

– Det är klart att vi hade behövt fler simmare, men det är överlag färre som simmar numera. Simmarna går inte att påverka så mycket, utan det är på funktionärssidan det är jobbigt, säger Alf Mölleryd och fortsätter:

Anton Björck-Teuscher, simklubben S02, har flera vinster i Göta kanalsimmet på sin meritlista och deltagit i loppet 16 år i rad. (ARKIVBILD)
Anton Björck-Teuscher, simklubben S02, har flera vinster i Göta kanalsimmet på sin meritlista och deltagit i loppet 16 år i rad. (ARKIVBILD) Foto: William Freidlitz

– Det är några nyckelpersoner som inte blir kvar. Bland annat Per Unosson som är tävlingsledare. Han har lovat att hjälpa till lite, men det är flera viktiga positioner som måste ses över.

Vad beror det på?

– Det finns några yngre, men de flesta funktionärerna är lika gamla som jag, 70 år och äldre. Då är det naturligt att några hoppar av. Totalt krävs det 70 till 80 funktionärer.

Vad skulle det innebära om ni tvingas lägga ner Göta kanalsimmet?

– Sjötorp dör inte för det. Göta kanalsimmet är ändå bara en dag om året. Tävlingen drar mycket folk, men man kanske kan hitta en annan variant som är enklare att arrangera, säger Alf Mölleryd.

Artikeltaggar

Göta kanalsimmetSimsportSjötorp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.