Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukaren kämpade för lokalväg bredvid E20 – tycker till om nygamla lösningen

Publicerad:
Breda traktorer, likt den Bengt Engdahl har, passar inte på smala vägar eller stadstrafik. Han har kämpat för en lokalväg vid sidan om E20, men ser det som en kompromiss att få köra på E20 med långsamtgående fordon.
Breda traktorer, likt den Bengt Engdahl har, passar inte på smala vägar eller stadstrafik. Han har kämpat för en lokalväg vid sidan om E20, men ser det som en kompromiss att få köra på E20 med långsamtgående fordon. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

En kompromisslösning, inte perfekt men bättre än flera andra alternativ. Så ser lantbrukare Bengt Engdahl på att långsamtgående fordon får fortsätta köra på E20 förbi Mariestad efter ombyggnaden.

– Det är inte så roligt att köra på E20 med de transporter vi gör, säger han.

Bengt Engdahl, lantbrukare som har sin gård i Käckestad, har engagerat sig i frågan då han är en av de som måste åka förbi Mariestad med sin traktor och andra jordbruksmaskiner.

– Det uppskattningsvis 10-20 lantbrukare som är mer beroende att köra den sträckan kontinuerligt, en del mer sporadiskt, säger Bengt Engdahl.

Han och en grupp lantbrukare från Mariestad har förespråkat en lokalväg vid sidan av E20. De såg flera fördelar, som att de slipper de köra genom stan eller stoppa upp trafiken, inte behöver köra lika långa avstånd och inte minst att det blir mer trafiksäkert.

Även Mariestads kommun har förordat en lokalväg och skrev ett avtal om finansiering och samverkan med Trafikverket om att göra en ersättningsväg för långsamtgående trafik. Men den gamla bron över Tidan måste rivas och en ny lokalväg skulle kosta många miljoner kronor.

På en sträcka förbi Mariestad kommer istället E20 att klassas som mötesfri landsväg istället för motortrafikled, vilket gör att långsamtgående fordon får köra där även efter ombyggnaden.

Stressigt på E20

När det inte blir en lokalväg ser Bengt Engdahl det som en bättre lösning, även om det är en kompromiss.

– Ur trafiksäkerhetssynpunkt vore det avsevärt mycket bättre om våra långsamtgående fordon kommit bort från vägen. Men det handlar om ekonomi, säger Bengt Engdahl.

Att få köra på E20 med långsamtgående fordon förbi Mariestad är ett bättre alternativ än att behöva köra genom centrum eller på smala vägar, konstaterar lantbrukaren Bengt Engdahl.
Att få köra på E20 med långsamtgående fordon förbi Mariestad är ett bättre alternativ än att behöva köra genom centrum eller på smala vägar, konstaterar lantbrukaren Bengt Engdahl. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Idag får de köra på E20, vilket kan vara en stressig upplevelse. Inte minst då det är mötande trafik.

– Det blir lite annorlunda sedan när det blir tvåfilig väg, men det blir också höga hastigheter och större risker. Som det är nu är det intensiv trafik med tyngre fordon och lastbilar. Det är trångt så man känner sig prejad och de stryker i backspeglarna. Det är inte en angenäm åktur ibland.

Breda fordon

Men det är trots allt bättre än att tvingas köra genom centrala Mariestad eller på smala vägar som Bengtstorpsvägen. De breda fordonen inom lantbruket passar inte på smala vägar.

– När vi hade möten med Trafikverket talade vi om storleken på maskinerna och beskrev att det inte är möjligt. Skulle vi hänvisas till att köra i stan skulle det bli väldigt mycket fördyrande och ta mer tid. Det skulle inte bara drabba oss, det drabbar vanliga stadsbor och alla risker det skulle medföra. Det skulle bromsa flödet både för privatpersoner och för industrin, säger Bengt Engdahl.

Samtidigt finns en oro ifall något skulle hända, som kan påverka lantbrukarnas möjlighet att köra på E20.

– Den farhåga jag har är att vi får köra på vägen nu, men om det händer en olycka. Säger Trafikverket då att de måste förbjuda långsamtgående fordon på vägen? Då projektet är avslutat och pengar inte är avsatta för lokalväg, var blir vi hänvisade då?

Traktorer ska fortsatt få köra på E20 – omtvistad lokalväg slopas: ”Bra lösning”Nytt krav från Mariestads kommun – vill att Trafikverket bekostar lokalvägenNy bro får byggas över E20 vid Tidan – den befintliga måste rivas enligt domLantbrukaren Bengt kämpade för lokalväg bredvid E20 – nu ska den bli avHär vill inte lantbrukarna köra sina fordon

Artikeltaggar

E20FordonJordbrukLantbrukMariestadMariestads kommunTrafikTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.