Hoppa till huvudinnehållet

V vill att Mariestad protesterar – mot att lärare och vårdpersonal kan tvingas ange papperslösa

Publicerad:
Marie Engström Rosengren, ledamot för Vänsterpartiet i kommunstyrelsen, tycker inte att lärare, socialtjänstmedarbetare och andra kommunanställda ska ha anmälningsplikt kring papperslösa personer. Hon vill att Mariestads kommun ska framföra detta till regeringen.
Marie Engström Rosengren, ledamot för Vänsterpartiet i kommunstyrelsen, tycker inte att lärare, socialtjänstmedarbetare och andra kommunanställda ska ha anmälningsplikt kring papperslösa personer. Hon vill att Mariestads kommun ska framföra detta till regeringen. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Vänsterpartiet i Mariestad tycker att kommunen ska protestera mot förslaget om att lärare och vårdpersonal ska ha en plikt att anmäla så kallade papperslösa.

– Det är viktigt att markera, säger Marie Engström Rosengren (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Det är genom en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna som anmälningsplikt för alla offentliganställda nu ska utredas. Om förslaget blir verklighet kan även kommunens personal, som lärare och undersköterskor, tvingas anmäla om de får veta att människor vistas illegalt i Sverige.

Det tycker Vänsterpartiet i Mariestad är fel. Marie Engström Rosengren ser en risk att papperslösa avstår från att söka nödvändig sjukvård och inte låter sina barn gå i skolan.

”Det finns till exempel särskilda farhågor kring våldsutsatthet för kvinnor där socialtjänsten kan göra viktiga insatser”, skriver hon i ett nämndinitiativ där hon uppmanar kommunstyrelsen att skriva till regeringen.

– Vi tror att det skulle få en stor effekt, jag vet att det skett på andra ställen i landet, säger Marie Engström Rosengren.

Janne Jansson (S) stöttade V-förslaget. ”Polisen och Migrationsmyndigheten jobbar med frågan. Vanliga medborgare ska inte tvingas ha anmälningsplikt”, säger han.
Janne Jansson (S) stöttade V-förslaget. ”Polisen och Migrationsmyndigheten jobbar med frågan. Vanliga medborgare ska inte tvingas ha anmälningsplikt”, säger han. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Socialdemokraterna röstade för hennes förslag.

– Vi tycker inte att anmälningsplikt hör hemma i offentlig verksamhet. Det blir allvarligt för de som jobbar inom vården eller i skolan, anställda kan ställas inför valet att anmäla eller vårda, säger oppositionsrådet Janne Jansson och tillägger:

– Anmälningsplikt hör hemma på historiens skräphög. Det var något man hade i auktoritära stater. Dessutom har vi redan två myndigheter i landet som ska ta hand om detta.

Men den politiska majoriteten i Mariestad röstade ner förslaget. Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Johan Abrahamsson förklarar att det är en principsak.

– Kommunens hållning är att oavsett vem som sitter i regering så har den rätt att utreda en fråga utan att vi skickar skrivelser. Vi kan yttra oss senare som remissinstans, säger han.

Johan Abrahamsson (M) anser att regeringen måste ha rätt att utreda olika frågor och att kommunen kan framföra åsikter under remisstadiet. Han understryker också behovet av att komma åt skuggsamhället där människor utnyttjas.
Johan Abrahamsson (M) anser att regeringen måste ha rätt att utreda olika frågor och att kommunen kan framföra åsikter under remisstadiet. Han understryker också behovet av att komma åt skuggsamhället där människor utnyttjas. Foto: Lisa Bring/Arkiv

När det gäller sakfrågan anser Johan Abrahamsson att kärnan är hur man kan bryta skuggsamhället med människor som lever illegalt i landet:

– Där finns de som tvingas leva under slavliknande förhållanden för att försörja sig. Det finns också de som inte betalar skatt utan bara åtnjuter det svenska systemet. Lösningen måste vara att ta tag i problemet. Därför ska frågan utredas. Om det ska vara ett undantag i anmälningsplikten för vissa yrkesgrupper är något som utredningen får titta på.

VGR vill inte ha anmälningsplikt av papperslösa – ska skicka skrivelse till regeringen

Artikeltaggar

Janne JanssonJohan AbrahamssonKommunstyrelsenMarie Engström RosengrenMariestadPapperslösaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartietVård

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.