Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Det är den bästa kommunala förskolan i Mariestad – enligt föräldrarna

Publicerad:
Varje år får föräldrar och vårdnadshavare möjlighet att svara på en enkät om den kommunala förskolan som de har sitt barn på.
Varje år får föräldrar och vårdnadshavare möjlighet att svara på en enkät om den kommunala förskolan som de har sitt barn på. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Totalt går över 1000 barn på förskolorna i Mariestad. Föräldrarna är överlag nöjda med sitt barns förskola, visar den årliga enkät som görs bland vårdnadshavare.

– Den enkäten har vi fått goda resultat på, det har sett ut så i flera år, säger Ewa Möller, avdelningschef förskola och pedagogisk omsorg.

Förskolorna i Mariestad får höga betyg av vårdnadshavare i de enkäter som görs. 96,5 procent av alla svar i förskoleenkäten är positiva, om man ser till totalen.

På påståendet ”Mitt barn känner sig tryggt i förskolan” svarade nästan alla ja i den senaste enkäten, som gjordes under läsåret 2022/2023.

Enkäten görs årligen sedan 2017 och är en del av det systematiska kvalitetsarbetet utifrån utbildningsnämndens mål att alla barn ska känna sig trygga.

Skillnaderna är små mellan förskolorna, men nöjdast är föräldrarna som har barn på Vävarens förskola i Ullervad. Där är de vårdnadshavare som svarat till 99 procent nöjda. Det är även en av de förskolor som har fullt idag och inte kan ta emot fler barn.

Bra omdömen

Dock varierar svarsfrekvensen på enkäten. På vissa förskolor har över 90 procent av vårdnadshavarna svarat, på andra omkring 60 procent.

Resultatet analyseras sedan av de olika förskolorna. Ewa Möller, avdelningschef förskola och pedagogisk omsorg, gör även en sammanfattande analys.

– Vi gör enkäten för att få en input om vad vi behöver jobba mer med. Alla förskolor gör en analys av den och ser vad man gjort som är bra och vad som kan göras bättre, säger Ewa Möller.

Ewa Möller är avdelningschef förskola och pedagogisk omsorg på Mariestads kommun sedan i vintras.
Ewa Möller är avdelningschef förskola och pedagogisk omsorg på Mariestads kommun sedan i vintras. Foto: Lisa Bring/Arkiv

Ett område där hon utifrån enkäten ser att förbättringar kan göras är på området delaktighet, alltså att föräldrar kan vara med och påverka samt får information om verksamheten i barngruppen.

– Det är lite lågt överlag, så det handlar om hur vi kan jobba där för öka delaktigheten.

I förskolan idag är totalt 61 procent av personalen behöriga förskolepedagoger. Bland resterande personal har många barnskötarutbildning eller annan lärarutbildning.

Hillevi, 1,5, började nyligen förskolan – medan mamma Mathilda pluggar till lärare

Ingen kö

I dagsläget är det ingen kö till förskolan, utan det finns lediga platser på flera förskolor då barnkullarna är mindre. Det kan ändra sig om några år.

– Det har fötts färre barn de senaste två åren. Även 2024 är det färre barn som föds, innan det ser ut att vända uppåt år 2025. Sedan har vi inflyttningen som vi inte har någon aning om, det kan bli en utmaning i och med batterifabriken, säger Ewa Möller.

Regattans förskola är en av förskolorna som ingår i enkäten som kommunen gör varje år.
Regattans förskola är en av förskolorna som ingår i enkäten som kommunen gör varje år. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

En del förskolor är fulla nu, medan andra har plats för fler barn. Inför hösten har dock de flesta vårdnadshavare fått plats på den förskola de önskar.

– I höst har vi placerat 147 barn, tio barn har inte fått sitt förstahandsval utan andrahandsvalet. I de fall där man bara angett ett alternativ, som i Ullervad där vi inte har platser, då får vi erbjuda någon annanstans.

Då försöker man alltid erbjuda en förskoleplatser så nära hemmet som möjligt, eftersom kommunen tillämpar närhetsprincipen. Ett barn kan också stå i överflyttningskö om man vill byta och i samband med skolstart då en årskull går över till förskoleklass brukar det alltid finnas lediga platser.

Kronoparkens förskola är den nyaste förskolan i Mariestads kommun, där har inte alla avdelningar öppnat än.
Kronoparkens förskola är den nyaste förskolan i Mariestads kommun, där har inte alla avdelningar öppnat än. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Så ser framtiden ut för skolan och förskolan: ”Har fötts få under pandemiåren”Kommunens spännande framtid lockade nya skolcheferna: ”Ville ta chansen”Nya arbetskläderna efterlängtade på förskolan: ”Känner oss mer professionella”Förskolor och fritidshem slås ihop under julEfterlängtad satsning på förskolans gård – här är barnens nya utemiljöer

Artikeltaggar

BarnFamiljelivFörskolorMariestadMariestads kommunSkola och utbildningUllervad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.