Hoppa till huvudinnehållet

Örnarna ser ett växande intresse: ”Brinner för det här”

Publicerad:
När Örnarna knatteverksamhet höll en avslutande samling för säsongen deltog dessa talanger. Från vänster: Noah Normark, Edward Arvidsson, Melker Gibson, Charlie Hilmersson, Indra Holmsten-Bister, Billy Aronsson, Elwin Klint, Oskar Joesfsson och Willmer Eriksson. Foto: ANGELICA BISTER

En ny stark ungdomskull är på gång i Örnarna speedway.

Under lördagen hade Mariestadsklubben avslutning för ett tiotal ungdomar.

– Jag brinner för det här, beskriver Elwin Klint lyriskt.

I fjol inledde Örnarna ett arbete för att bygga upp den egna ungdomsverksamheten. Sedan dess har intresset växt stadigt. I år har det skrivits in hela 16 ungdomsförare som tränat med klubben.

Majoriteten av dem deltog på lördagens säsongsavslutning på ett soligt MC-konsult speedway arena. Det var allt från småttingarna Noah Normark och Ivar Karlsson till snart 13-åriga Indra Holmsten-Bister som nästa år kliver in i ungdomsserien och troligtvis även tar sina första varv på en 250-kubikare.

Startträning. Indra Holmsten-Bister och Elwin Klint far iväg från tejpen under överinseende av Per-Ola Klasson (som också klippte några varv på eftermiddagen).
Startträning. Indra Holmsten-Bister och Elwin Klint far iväg från tejpen under överinseende av Per-Ola Klasson (som också klippte några varv på eftermiddagen). Foto: ANGELICA BISTER

Huvudorganisatör på ungdomssidan är Hans Gustafsson. Han sken ikapp med solen när han kommenterade utvecklingen som skett på kort tid.

– Jag blir lycklig över att se framstegen som tas. I början av förra året kördes det mest runt runt. Det hände inte så mycket. Men nu ser man att det börjar hända grejer och det tycker jag är jättekul. För mig är det belöning nog för alla timmar jag lägger ned på det här, menar Hans.

Tränat sedan i våras

I stort varje vecka sedan maj i år har det hållits ungdomsträningar på arenan nordost om Mariestad. Närmare bestämt tisdagar och lördagar. Helgens slutpunkt blev dessutom extra lång.

Under förmiddagsträningen var forne Grand Prix-föraren Niklas Klingberg på plats och skötte starterna med tillhörande mekanik.

Tomas Aronsson instruerade för de nyfikna grabbarna.
Tomas Aronsson instruerade för de nyfikna grabbarna. Foto: ANGELICA BISTER

Efter lunch tog erfarne speedwaymekanikern Tomas Aronsson vid. Tomas, som i år skruvat åt Vaclav Milik och Gino Manzares, visade ungdomsskaran ett antal viktiga skötselråd av cykeln.

En av dessa var Elwin Klint från Väring. Han följde Tomas anvisningar med noggrann blick.

– Jag hade bara kollat några matcher innan jag började träna. Men nu har jag gjort en hel säsong. I dag finns det inget jag tycker är roligare. Jag brinner för det här, säger han.

”Jag gillar fart”

Mariestadstjejen Indra Holmsten-Bister har tränat speedway i två år. Nästa säsong kommer hon att börja tävla.
Mariestadstjejen Indra Holmsten-Bister har tränat speedway i två år. Nästa säsong kommer hon att börja tävla. Foto: ANGELICA BISTER

Samma innerliga entusiasm finns hos Mariestadstjejen Indra Holmsten-Bister. Hon deltog på en prova på-dag i fjol och fick smak på speedway direkt. Kepsen hon bär med lettiske föraren Ricards Ansviesulis logotyp och Gino Manzares-tröjan vittnar om att passionen sedan blivit allt större.

– Nu kör jag med sladd och kan även vända lite på styret. Jag känner att det kommer av sig självt, beskriver Indra målmedvetet och glittrar till ännu mer när hon tillägger:

– Det är kul att köra. Jag gillar fart.

Ivar Karlsson var en ung debutant för dagen. Han gasade iväg riktigt fint på en Yamaha PW50. Pappa Joakim fick jogga så smått för att hinna med.
Ivar Karlsson var en ung debutant för dagen. Han gasade iväg riktigt fint på en Yamaha PW50. Pappa Joakim fick jogga så smått för att hinna med. Foto: ANGELICA BISTER

Artikeltaggar

ÖrnarnaSpeedway

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.