Hoppa till huvudinnehållet

Rätten går på Livsmedelsverkets beslut – Källbergs får vite på en halv miljon kronor

Publicerad:
Källbergs tillverkar produkter av ägg och har en stående dialog med Livsmedelsverket om sitt kvalitetsarbete.
Källbergs tillverkar produkter av ägg och har en stående dialog med Livsmedelsverket om sitt kvalitetsarbete. Foto: Malin Bring

En dom i Förvaltningsrätten bifaller Livsmedelsverkets beslut att kräva omfattande underhåll i den norra delen av Källbergs Industri. Föreläggandet är förenat med vite på en halv miljon kronor.

Företaget överklagar domen.

Källbergs har en stående dialog med Livsmedelsverket om livsmedelssäkerheten på industrin. Myndigheten har vid flera tillfällen förelagt företaget att vidta åtgärder för att skydda sina äggprodukter från att smittas med salmonella. I början av januari krävde Livsmedelsverket en rad förbättringar på den norra delen av anläggningen mot ett vite på två miljoner kronor.

Det beslutet upphävdes dock av Förvaltningsrätten, sedan Källbergs överklagat.

I februari gjorde Livsmedelsverket nya kontrollbesök på företaget, och den 10 maj beslutade myndigheten om ett nytt föreläggande. Det handlade återigen om åtgärder i anläggningens norra del. Alla ytor på inredning, utrustning, golv, väggar och tak måste göras vattentäta och utan sprickor och rost, krävde myndigheten, mot ett vite på en halv miljon kronor. Föreläggandet innehöll även två smärre punkter som handlade om dokumentation.

Källbergs yrkade att beslutet skulle upphävas, alternativt att Livsmedelsverket förelades att precisera sina krav. Företaget yrkade också på att vitet ströks, eller sänktes betydligt.

I förra veckan avgav Förvaltningsrätten sin dom, som biföll överklagandet av de två mindre omfattande punkterna, men avslog det när det gällde huvudkravet och storleken på vitet.

– Vi kommer att överklaga domen och vill inte uttala oss förrän processen haft sin gång, säger Källbergs nye vd Eive Andersson.

Rätten upphäver miljonföreläggandet mot Källbergs: ”Klart vi är glada”

Artikeltaggar

ÅtgärderKällbergsLivsmedelsverketNäringslivÖverklagandenPolitikTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.