Hoppa till huvudinnehållet

Samarbetet gnisslar mellan ägarkommunerna av Vänerenergi – förtydligar med direktiv

Publicerad:
Det kommunala bolaget Vänerenergi ägs till 88 procent av Mariestads kommun. De resterande 12 procenten ägs av Töreboda kommun.
Det kommunala bolaget Vänerenergi ägs till 88 procent av Mariestads kommun. De resterande 12 procenten ägs av Töreboda kommun. Foto: Jenny Åberg

Det har gnisslat i samarbetet mellan Vänerenergis båda ägarkommuner Töreboda och Mariestad under det senaste året.

För att förtydliga rollerna mellan storägaren Mariestad och minoritetsägaren Töreboda har ett nytt ägardirektiv för bolaget utarbetats. Processen fram till det färdiga dokumentet har inte varit friktionsfri.

På sitt sammanträde den 24 april fattade kommunfullmäktige i Mariestad beslut om ett nytt ägardirektiv för Vänerenergi, för att förtydliga vad ägarna vill med bolaget, och med dess roll i den kommande samhällsutvecklingen.

Ingenstans i texten till ägardirektivet nämndes att Töreboda kommun är delägare i bolaget. ”Ägaren”, ”kommunfullmäktige i Mariestad” och ”Mariestads energikoncern” nämndes däremot ett flertal gånger.

Styrkeförhållandet mellan kommunerna är långt ifrån jämlikt. Mariestads kommun äger 88 procent av aktierna i bolaget, medan Töreboda kommun äger de resterande 12.

Beslut om ett ägardirektiv ska ske i ett så kallat ägarsamråd med representanter från båda ägarkommuner. Det slutliga steget är sedan att direktivet fastställs av den årliga bolagsstämman.

Den tågordningen följdes dock inte, i och med att det aldrig skedde något ägarsamråd innan Mariestads fullmäktige fattade sitt beslut. Törebodas kommunfullmäktige hade därför inte diskuterat saken när det var dags för bolagsstämman i maj .

På stämman fanns ett förslag om att lyfta in ägardirektivet som ett extra ärende, men det protesterade Törebodas kommunstyrelseordförande Linn Brandström (M) emot. I Vänerenergisammanhang har Linn Brandström två hattar samtidigt; hon är både kommunstyrelseordförande i Töreboda och kommunens valda ägarombud i energibolaget.

– Vi tycker vi borde ha fått besluta om ägardirektivet i fullmäktige innan bolagsstämman, säger hon till MT.

Linn Brandström lyckades få igenom en del ändringar i ägardirektivet Mariestads kommunfullmäktige hade beslutat om, men inte alla.
Linn Brandström lyckades få igenom en del ändringar i ägardirektivet Mariestads kommunfullmäktige hade beslutat om, men inte alla. Foto: Malin Bring

Resultatet blev att bolagsstämman inte kunde fastställa ägardirektivet. Istället hölls ett ägarsamråd i slutet på juni, i närvaro av Johan Abrahamsson (M) (kso i Mariestad), Mariestads ägarrepresentant Göte Andersson (M) och Linn Brandström, med sina dubbla roller.

Samrådet gav delvis Linn Brandström rätt. I minnesanteckningarna från mötet slås det fast att ”Båda ägarnas kommunfullmäktige ska fatta beslut om ägardirektivet”.

Linn Brandström framhöll att ägardirektivet tydligt behöver ange att Vänerenergi har två ägare, och föreslog ändringar på flera punkter. ”Mariestads energikoncern” ändrades till ”Mariestads och Törebodas energikoncern”, ordet ”ägaren” ändrades till ”berörd ägare” och ”Kommunfullmäktige i Mariestad” till ”berörd kommunfullmäktige”.

Andra ändringar hon föreslog fick hon inte gehör för. Direktivet innehåller fyra verksamhetsmål som direkt hämtats från Mariestads kommunfullmäktiges mål. Samtliga mål har därför en rubrik som börjar med ”Mariestad”, till exempel ”Mariestad - en kreativ och innovativ kommun”.

– Jag argumenterade för att ägardirektivet borde utformas på ett sätt så att det framgår att båda ägarkommuner står bakom dem. Då kunde man ha strukit ”Mariestad” men behållit resten av rubrikerna, kommenterar Linn Brandström.

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson, har dock inte uppfattat några samarbetsbesvär:

– Min bild är att det inte har gnisslat i något samarbete. Att man har olika uppfattningar i par småfrågor är väl ändå helt naturligt, säger han i en skriftlig kommentar.

Med Mariestad kommuns majoritet av rösterna antogs direktivet på en extrainsatt bolagsstämma i augusti. Linn Brandström reserverade sig mot beslutet med anledning av att kommunfullmäktige i Töreboda inte getts möjlighet att behandla ärendet ännu.

Artikeltaggar

BeslutKommunfullmäktigeLinn BrandströmMariestadModeraternaNämnderPolitikTörebodaTöreboda kommunVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.