Hoppa till huvudinnehållet

Vatten och avlopp blir 19 procent dyrare – för Gullspångsbor

Publicerad:
– Vatten är ett av våra viktigaste livsmedel, alla behöver vatten, sa Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) under debatten om den kraftiga höjningen av VA-taxan i Gullspångs kommun.
– Vatten är ett av våra viktigaste livsmedel, alla behöver vatten, sa Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) under debatten om den kraftiga höjningen av VA-taxan i Gullspångs kommun. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kommunfullmäktige har beslutat att höja VA-taxan i Gullspång med 19 procent från 1 november i år.

– Det här är inte roligt. Det är en alldeles för hög höjning, det tror jag alla är överens om, sa Björn Thodenius (M), kommunstyrelsens ordförande.

Björn Thodenius nämnde från talarstolen att förslaget från tjänstemännen var att höja med 22 procent, men att man i kommunstyrelsen sänkt detta till 19 procent, vilket är samma nivå som föreslagits i Töreboda och Mariestad. Han påpekade också att sänkningen enligt kalkyler innebär att det skulle kunna bli ett underskott.

Flera ledamöter gick upp i talarstolen och talade om den tuffa höjningen.

– Det här är en väldigt hög höjning för våra villaägare och boende i Gullspångs kommun som har kommunalt vatten, sa Bo Hagström (C) och påpekade att det som föreslås i underlaget inte enbart är en höjning på 22 procent nu utan även nya höjningar om 22 procent åren 2025 och 2026.

Han föreslog att det ska undersökas hur Gullspångs taxor står sig mot taxorna i jämförbara kommuner, att man ser över avtal kring vattentjänster och att en total redovisning av olika prishöjande faktorer tas fram. Detta beslutades genom ett tillägg att föras vidare till kommunstyrelsen.

 • Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S)
  Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Foto: Per Claesson
 • Kristina Grönwalls Bengtsson (KD)
  Kristina Grönwalls Bengtsson (KD) Foto: Per Claesson
 • Bo Hagström (C)
  Bo Hagström (C) Foto: Per Claesson
 • Björn Thodenius (M)
  Björn Thodenius (M) Foto: Per Claesson
 • Carina Gullberg (S) uttryckte att det var en tuff höjning.
  Carina Gullberg (S) uttryckte att det var en tuff höjning. Foto: Per Claesson

Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S), som har suttit i tekniska nämnden, uttryckte att det finns stora behov av att förbättra rörledningarna för vatten och avlopp i kommunen.

– Min erfarenhet är att vi har ett skitdåligt VA-system, sa hon.

Kristina Grönwalls Bengtsson (KD) uttryckte att höjningen blir kännbar för många hushåll och inte minst äldre personer. Hon argumenterade för att på sikt sänka den fasta delen av taxan och höja den rörliga delen, för att man skulle kunna påverka kostnaderna mer själv.

Beslutet att genomföra höjningen på 19 procent togs sedan i enighet av fullmäktige.

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBo HagströmCarina GullbergCenterpartietGullspångGullspångs kommunKommunstyrelsenKristdemokraternaKristina Grönwalls BengtssonMariestadMiljöModeraternaNämnderSamhälleSocialdemokraternaVAVatten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.