Hoppa till huvudinnehållet

Gullspång siktar på topp 75 i näringslivsranking – backar till plats 252 i år

Publicerad:
– Det är klart att det väcker frågor att vi hamnar på plats 252. Är vi så dåliga? Men jag vet att vi har påbörjat ett riktigt bra jobb, säger Mats Öman, kommundirektör i Gullspång om näringslivsrankingen.
– Det är klart att det väcker frågor att vi hamnar på plats 252. Är vi så dåliga? Men jag vet att vi har påbörjat ett riktigt bra jobb, säger Mats Öman, kommundirektör i Gullspång om näringslivsrankingen. Foto: Per Claesson

Gullspångs kommun har satt upp som mål att placera sig på topp 75 i Svenskt näringslivs kommunranking av näringslivsklimatet.

I årets ranking backar kommunen 23 placeringar och hamnar på plats 252.

– Jag skulle vara extremt förvånad om vi inte tar ett stort kliv uppåt nästa år, säger kommundirektör Mats Öman.

Det var tidigare i år som Gullspångs kommun antog det ambitiösa målet att till år 2026 hamna på topp 75 på Svenskt näringslivs kommunranking av näringslivsklimatet. Ambitiöst särskilt med tanke på att den senaste placeringen var på plats 229.

Resultatet från en enkätundersökning bland företagare, som ingår i undersökningen om näringslivsklimatet, presenterades i våras.

– Den undersökningen väger ganska tungt. Då hade jag farhågan att vi kanske ligger kvar eller sjunker några placeringar i år, säger Mats Öman, kommundirektör i Gullspång.

Han lyfter fram att mycket har gjorts och görs för att stärka arbetet för näringslivet i kommunen.

– Det är klart att man är lite besviken när det sjunker, men jag vet att vi gör mycket saker för att förbättra vårt näringslivsklimat. Det kommer att ge effekt inför nästa mätning, det här arbetet är ganska nytt, säger han.

Utfallet i årets ranking får inte Mats Öman att tvivla på att Gullspångs kommun kommer att nå topp 75 år 2026.

– Jag tror att vi kommer att klara det, säger han och tillägger att han tror att kommunen hade kunnat sätta ett ännu högre mål, men att det är en avvägning var man ska lägga sig.

Svenskt näringsliv har även presenterat ranking mellan olika kommuner specifikt för olika frågeavsnitt i företagarenkäten som gjordes i våras. Inom området ”Kommunens information till företagen” har Gullspång klättrat 68 placeringar till plats 191. Det är den enskilt största klättringen bland de olika frågeområdena.

Även vad gäller ”Kommunpolitikernas attityder till företagande” har Gullspång klättrat, med 44 placeringar.

– Det blir jag jätteglad över. Inställningen från förtroendevalda är viktig. Då är vi på rätt väg. Även med informationen till företagen tror jag kommer att slå ännu bättre nästa år, säger Mats Öman.

Vad gäller frågeområdet ”Konkurrens från kommunen” har Gullspång dock tappat 57 placeringar.

Sämre företagsklimat i Gullspång – uppförsbacke för att nå högt mål

Artikeltaggar

FöretagandeGullspångGullspångs kommunMats ÖmanNäringsliv

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.