Hoppa till huvudinnehållet

Kickstart på UF-företagandet – racingproffs inspirerade elever

Publicerad:
Gustav Johansson från Racemore Sweden AB fick flera frågor av eleverna efter sitt föredrag. Carl Wahn, som nyligen startat UF-företag, kände igen Gustav från när han var racingförare.
Gustav Johansson från Racemore Sweden AB fick flera frågor av eleverna efter sitt föredrag. Carl Wahn, som nyligen startat UF-företag, kände igen Gustav från när han var racingförare. Foto: Charlotte Ferneman

Omkring 80 elever på Vadsbogymnasiet har entreprenörskap på schemat och ska driva sitt eget UF-företag. För att ge dem en kickstart ordnade skolan för första gången en entreprenörsdag.

Då fick eleverna möta flera inspiratörer, bland dem Gustav Johansson som har utvecklat en hyllad racingsimulator.

En av eleverna som ska driva UF-företag under året är Carl Wahn, som driver ZeroWaste UF tillsammans med klasskompisarna Torben Siehl och Hugo Czaplicki.

– Det är kul, man lär sig att starta företag och kanske blir företagare en dag, säger Carl Wahn.

Deras affärsidé är att återbruka varor som kläder och heminredning, sedan sälja det på Blocket, Tradera eller sin hemsida.

– Vi gör rent det sedan säljer vi vidare. Vi försöker vara miljövänliga och återbruka, säger Carl Wahn.

Omkring 80 elever i årskurs två och tre på Vadsbogymnasiet ska driva UF-företag under året.
Omkring 80 elever i årskurs två och tre på Vadsbogymnasiet ska driva UF-företag under året. Foto: Charlotte Ferneman

”Stor grupp”

Enligt UF-lärarna Camilla Lenz och Örjan Ahlin har en del av eleverna redan sin affärsidé klara och är redo att ha ett konstituerade styrelsemöte inom kort. Andra bollar idéer för att komma på vad de vill göra i sina UF-företag under läsåret.

– Det är en stor grupp i år. Det är riktigt roligt och en spännande resa. Det är fantastiskt att se hur ungdomar vågar prova på. Det är så nära ett eget företag man kan komma, säger Camilla Lenz.

För att inspirera och ge UF-eleverna goda råd på vägen ordnade Vadsbogymnasiet på tisdagen en entreprenörsdag, som avslutades med en kickoff med UF Skaraborg i Vara. Flera företagare hade bjudits in, Robert Gorner från Volvo AB som arbetar med batterifabriken, Rickard Axelsson som drev UF-företag förra året och Gustav Johansson på Racemore Sweden AB.

Gustav Johansson tävlade i flera år i rallycross. Då utvecklade han en egen racingsimulator för att kunna träna på vintern. Hans erfarenheter som förare kunde han använda för att få rätt känsla i simulatorns rörelser.
Gustav Johansson tävlade i flera år i rallycross. Då utvecklade han en egen racingsimulator för att kunna träna på vintern. Hans erfarenheter som förare kunde han använda för att få rätt känsla i simulatorns rörelser. Foto: Charlotte Ferneman

Tidigare UF-elev

Gustav Johansson var Örjan Ahlins elev på industriprogrammet.

– Det praktiska lockade mest, jag ville gärna vara i verkstaden och ta fram egna grejer och utveckla, säger Gustav Johansson, 26 år, som berättade om sin företagarbana för UF-eleverna.

En viktig erfarenhet var just UF-företaget han drev under sin tid på Vadsbogymnasiet. Tillsammans med två kompisar byggde och sålde de bord och hyllor i industriell stil.

– Vi fick sålt en del, vi kunde måttanpassa hyllor och bord och fick specialbeställningar.

Efter studenten fick Gustav Johansson jobb direkt, vid sidan om startade han ett eget bolag. Detta för att kunna tävla i rallycross, som han började med efter flera års tävlande i folkrace. I motorsport krävs sponsorer och ett stort kontaktnät.

Bolag växte

När han utvecklat en egen racingsimulator för att kunna träna på vintern började saker att hända. En av hans sponsorer fick nys om simulatorn och ville testköra.

– Han var imponerad och ville ha en egen.

Då var det bara för Gustav att ta tjänstledigt från sitt jobb och börja bygga simulatorn. Samtidigt utvecklade och uppdaterade han konceptet.

Gustavs racingsimulator når ut över världen – nu prisas innovationen

Efter 2,5 månad var han klar med racingsimulatorn.

– När sponsorn såg den tappade han hakan. Efter några veckor var det en till som ville beställa. Min tjänstledighet ledde till att jag drev ett bolag. Fler beställde och jag höll mig sysselsatt, säger Gustav Johansson, som idag är en av sex delägare i Racemore.

Örjan Ahlin och Camilla Lenz, UF-lärare på Vadsbogymnasiet, ser fram emot att stötta eleverna i sitt företagande under året.
Örjan Ahlin och Camilla Lenz, UF-lärare på Vadsbogymnasiet, ser fram emot att stötta eleverna i sitt företagande under året. Foto: Charlotte Ferneman

Bolagets racingmotorer säljs över hela världen och förutom i Mariestad hade de tillverkning i USA. I somras visade Racemore upp sin simulator på den exklusiva biltillverkarens Koenigseggs fabriksinvigning.

– Det hade jag aldrig kunnat drömma om, att få komma dit och visa simulatorer i den nya fabriken. Det är något av det häftigaste jag varit på, häftigare än när jag tävlade.

Lärde grunderna

Framtiden ser ljus ut för Racemore, konstaterade Gustav Johansson.

– Tur att jag hade ett UF-företag så jag kunde lära mig grunderna och driva bolag på rätt sätt.

När man startar ett företag är det även en hel del praktiskt att lösa, som bankkonto, vilket Josefine Eklöf från Swedbank AB gick genom. Hon uppmanade eleverna att vara noga när de fyller i ansökningshandlingar till banken.

– Det är viktigt att vara noga, om ni ska driva företag i framtiden är det viktigt att ni vet vad det handlar om, säger Josefine Eklöf.

Josefine Eklöf från Swedbank gav UF-eleverna tips och råd kring hur de startar sitt företag på Vadsbogymnasiets entreprenörsdag. Bredvid hennes står UF-läraren Camilla Lenz.
Josefine Eklöf från Swedbank gav UF-eleverna tips och råd kring hur de startar sitt företag på Vadsbogymnasiets entreprenörsdag. Bredvid hennes står UF-läraren Camilla Lenz. Foto: Charlotte Ferneman
Camilla kan bli Årets UF-lärare i Skaraborg – hennes råd till unga: ”Våga”Vadsbo kryllar av entreprenörer: ”Nu vågar jag driva ett företag i framtiden”Camilla stöttar gymnasieelevernas företagsamhet: ”Det bästa som finns”Företagarna knyter an till det lokala: ”Marknadsför hemorten”

Artikeltaggar

ÅterbrukEntreprenörskapMariestadNäringslivSkaraborgSkola och utbildningUng företagsamhetVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.