Hoppa till huvudinnehållet

Mariestad hoppades på topp 20 för sitt företagsklimat – tappade istället sju placeringar

Publicerad:
Näringslivschef Peter Jonsson tycker att placeringen 28 är ”rätt okej” även om Mariestads kommun siktade högre till årets upplaga av Svenskt Näringslivs nationella företagsrankning.
Näringslivschef Peter Jonsson tycker att placeringen 28 är ”rätt okej” även om Mariestads kommun siktade högre till årets upplaga av Svenskt Näringslivs nationella företagsrankning. Foto: Charlotte Ferneman

Näringslivschefen säger att målet var att Mariestad skulle ta sig upp till topp 20 i Sverige. Istället föll man sju placeringar från i fjol.

– Men fortfarande är 28 en bra placering, säger Peter Jonsson om resultatet av årets företagsrankning.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Enligt organisationen finns det bästa företagsklimatet i Vårgårda, följt av Danderyd och Solna.

I årets undersökning har drygt 32 000 företagare varit med och svarat. Syftet är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

I Skaraborg har 1 526 företag svarat på enkäten och resultatet visar att inom MTG-området når Töreboda sin bästa placering någonsin. Mariestad tappar lite medan Gullspång återigen faller i rankingen.

Gullspång siktar på topp 75 i näringslivsranking – backar till plats 252 i år

– Vi är faktiskt tvåa i landet när man ser till kommuner med liknande folkmängd, konstaterar Mariestads näringslivschef Peter Jonsson.

Tillgänglighet viktigt

Han verkar inte alltför dyster att Mariestad tappat några placeringar på listan och pekar bland annat på punkten trygghet där man förbättrat sig i jämförelse med i fjol.

– En av de viktigaste sakerna är att vi ska vara tillgängliga, att det ska vara enkelt att ha med kommunen att göra. Det är målbilden som vi hela tiden kämpar med.

– Givetvis gläds vi med Töreboda och säger grattis till dem, säger Peter Jonsson.

Jubel i Töreboda över sjumilakliv i näringslivsranking: ”Fantastiskt roligt!”

Sex förbättrade

Sex av Skaraborgs 15 kommuner förbättrar sina rankningsplaceringar i år, medan nio får en sämre placering. Götene har Skaraborgs bästa företagsklimat enligt enkäten. Essunga och Lidköping gör de största förbättringarna och klättrar 59 respektive 52 placeringar. Hjo och Skara försämrar sig i stället med 58 respektive 53 placeringar.

18 placeringar per år

Det kan vara värt att notera att Mariestad låg på plats 204 i 2013 års rankning. Nu är man på plats 28, en snittuppgång med 18 placeringar per år. Kommunen rankas som fjärde bäst i landet vad gäller kommunpolitikers attityd till företagare. Den siffran var 194 för tio år sedan.

”Vi använde öronen”

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) har i en kommentar till utvecklingen sagt:

– Vi använde öronen och lyssnade på företagen. Det är i det lilla du skapar förtroende. Kan du sköta rabatterna, sopkorgarna och se till att det är rent och snyggt så litar företagen på att du också kan sköta ekonomin.

Skaraborg 2023

Svenskt Näringsliv har åter gjort en rankning av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Här nationell placering för kommunerna i Skaraborg. Första siffran är årets rankning, andra siffran är utveckling sedan i fjol.

Götene 12 -2

Mariestad 28 -7

Vara 35 +21

Töreboda 36 +31

Grästorp 40 -12

Essunga 45 +59

Falköping 50 -21

Skövde 59 -9

Karlsborg 100 +37

Tidaholm 146 +2

Skara 171 -53

Tibro 180 -51

Hjo 204 -58

Lidköping 220 +52

Gullspång 252 -23

Artikeltaggar

MariestadModeraternaMTGNäringslivOrganisationerPeter JonssonSkaraborgSvenskt NäringslivTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.