Hoppa till huvudinnehållet

Jubel i Töreboda över sjumilakliv i näringslivsranking: ”Fantastiskt roligt!”

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Kommunens näringslivsstrateg Johan Storm firar det fina resultatet av företagsenkäterna i maj. -Det blir raka spåret ut och köpa ny tårta nu, säger han om resultatet av 2023 års näringslivsranking.  /Arkiv
Kommunens näringslivsstrateg Johan Storm firar det fina resultatet av företagsenkäterna i maj. -Det blir raka spåret ut och köpa ny tårta nu, säger han om resultatet av 2023 års näringslivsranking. /Arkiv

Töreboda tar ett rejält kliv uppåt på Svenskt Näringslivs årliga rankinglista över kommunernas företagsklimat. I år hamnar kommunen på plats 36 av landets 290 kommuner, vilket är den bästa placeringen Töreboda någonsin haft.

– Vi visste från företagsenkäterna att vi skulle få en bra placering, men det här är verkligen jättebra! säger ks-ordföranden Linn Brandström (M).

Syftet med Svenskt Näringslivs ranking är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Årets lista ger en tydlig fingervisning om att det är en god idé att göra det just i Töreboda.

”Töreboda närmar sig toppen i näringslivsranking”, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande om årets resultat.

Efter en dipp på förra årets rankinglista klättrar kommunen hela 31 pinnhål i år och slutar som nummer 36 i landet. Av kommunerna i Skaraborg hamnar Töreboda på fjärde plats.

Bland 51 jämförbara kommuner, det vill säga pendlingskommuner där minst 30 procent av befolkningen pendlar till arbete på annan mindre ort, rankas Törebodas företagsklimat som det sjunde mest företagsvänliga.

Bra start på dagen

– Plats 36 är vår bästa placeringen sedan undersökningen startades 2001. Det här var en rolig start på dagen! kommenterar näringslivsstrategen Johan Storm efter att ha studerat rankinglistan.

Kommunen har ett mål om att nå upp på plats 30 under innevarande mandatperiod, och årets sjumilakliv gör att föresatsen ser ut att kunna vara inom räckhåll.

– Jag tror hela samhället i Töreboda känner att vi är en kommun som är på gång. Både företagare och andra kommuninvånare önskar att vi tar ett kliv framåt nu när chansen ges, i och med att batterifabriken ska byggas.

– Vi behöver fler bostäder och mer företagsmark och jag tror man upplever att vi i kommunen arbetar hårt på att försöka förverkliga det, säger han.

Johan Storm tror att de många företagsbesök kommunen gör har betydelse för hur företagsklimatet uppfattas. Målsättningen är att gruppen, som består av ett litet antal tjänstemän och politiker, ska göra 50 besök om året.

– Vi försöker fånga upp vilka önskemål och problem företagarna har och vad de tycker vi kan göra bättre, säger Linn Brandström. /Arkiv
– Vi försöker fånga upp vilka önskemål och problem företagarna har och vad de tycker vi kan göra bättre, säger Linn Brandström. /Arkiv Foto: Malin Bring

Kommunstyrelsens ordförande Linn Brandström håller med.

– Vi prioriterar verkligen en bra dialog med alla företag. Vi försöker fånga upp vilka önskemål och problem företagarna har och vad de tycker vi kan göra bättre, säger hon.

Det expansiva skede kommunen tros stå inför är något många vill diskutera, säger Linn Brandström.

– Man vill höra vad vi i kommunen gör för att hänga med och hur vi planerar att klara elförsörjningen framöver. Vi frågar också alla vi besöker hur mycket el de behöver nu och hur mycket de tror sig behöva i framtiden.

När resultaten från Svenskt Näringslivs företagsenkäter offentliggjordes i maj stod det klart att Töreboda skulle få en bra placering också på näringslivslistan. Rankingen ses som den mest prestigefyllda bedömningen av företagsklimatet, i och med att den också inkluderar faktauppgifter om kommunerna.

– Vi visste från företagsenkäterna att vi skulle få en bra placering, men att vi hamnar på plats 36 verkligen jättebra. Det är fantastiskt roligt! säger en glad Linn Brandström.

Moelven Törebodas vd Johan Åhlén har idel lovord för Töreboda kommun. /Arkiv
Moelven Törebodas vd Johan Åhlén har idel lovord för Töreboda kommun. /Arkiv Foto: Malin Bring

En snabbkoll med ett av de större företagen i kommunen bekräftar den ljusa bilden av Törebodas företagsklimat.

– Jag instämmer med det fina betyget. Vi upplever ett väldigt fint stöd från kommunen i alla frågor som rör oss. Jag är jättenöjd, säger Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda.

Gullspång siktar på topp 75 i näringslivsranking – backar till plats 252 i år

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderJohan StormJohan ÅhlénKommunstyrelsenLinn BrandströmModeraternaMoelvenPressmeddelandeSkaraborgSvenskt NäringslivTeknik och vetenskapTörebodaTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.