Hoppa till huvudinnehållet

Ludvig, 17, säljer sin prisbelönta a-traktor – men födelsedag och körkort dröjer

Publicerad:
Ludvig Luukinen fyller 18 år om ett par månader och då han inte kör med sin unika a-traktor på vintern är den nu ute till försäljning. Arkivbild.
Ludvig Luukinen fyller 18 år om ett par månader och då han inte kör med sin unika a-traktor på vintern är den nu ute till försäljning. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Veteranlastbilen är en igenkänd syn på Mariestads gator. Nu är Ludvig Luukinens a-traktor, som vunnit dubbla priser, dock på väg bort.

– Det är för mycket pengar för att bara ha den stående, säger 17-åringen som satsar på B-körkort direkt efter födelsedagen i mars.

– Det känns sådär, svarar Ludvig Luukinen i Lyrestad om att hans a-traktor nu ligger till försäljning på Blocket.

”Luukinen transport” står det på den svarta veteranlastbilen som är en Scania-Vabis L36. Modellen tillverkades mellan 1964 och 1968. Sedan dess har själva lastbilsflaket ersatts av en mindre variant i mörkbrunt trä och plåten är lackad i en mörkblå nyans. Bakom hytten sticker även de silvriga avgasrören fram.

Det svarta fordonet, med många unika detaljer, har numera ägts av 17-åringen en längre tid.

Det finns många unika detaljer på a-traktorn av modellen Scania-Vabis L36.
Det finns många unika detaljer på a-traktorn av modellen Scania-Vabis L36. Foto: Charlotte Ferneman

– Igår var det nog exakt tre år sedan, säger Ludvig på onsdagen.

Även om han har ägt åtta a-traktorer genom åren är denna speciell. Inte minst då den under våren 2022 blev korad till Skaraborgs finaste a-traktor samt i slutet på maj kammade hem utmärkelsen ”Finaste bil” under cruisingen i Mariestad.

Ludvig fyller 18 år i mars, och även om det är några månader kvar tills dess, vill han hitta ett nytt hem till sitt fordon redan nu.

– Jag kör ändå inte med den på vintern, säger han som nu letar efter ”rätt människa” att köpa bilen.

Vad utgör vem som är ”rätt människa”?

– A-traktorer har blivit en så pass stor grej att många som har det inte har ett intresse för dem för fem öre. Men jag vet ju att det typ är ett halvtidsjobb, säger Ludvig.

Ludvig letar nu efter ”rätt människa” som vill köpa a-traktorn.
Ludvig letar nu efter ”rätt människa” som vill köpa a-traktorn. Foto: Charlotte Ferneman

Förhoppningen är att en passande köpare ska dyka upp inom kort. När a-traktorn väl ska iväg till nya äventyr kommer Ludvig alltid att ha kvar minnet av den, både genom utmärkelserna och ett unikt konstverk som han nämligen kommer att behålla.

– Jag fick en målning av någon som kallar sig ”Sjölena” i julklapp förra året. Jag vet inte vem det är som målat, men jag tänker behålla den så att jag har någonting kvar, säger 17-åringen.

Men frågan om vad det blir för personbil efter födelsedagen har han ännu inget solklart svar på.

– Någon gammal bil, kanske en amerikanare.

Felicia, Ellicka och stans a-traktorer filmades av Tadros – del av Grannen Måns nya låtTa ett ”strög” i Mariestad – ungdomarna berättar: ”Man kan leva livet”Ludvig, 17, om nya lagändringen för A-traktorer: ”Hastigheten borde ha höjts”Jennifer, 16, kör en tidigare polisbil – hedrar föräldrarna med regplåtenLudvig, 17, ville inte vara som alla andra – nu har han prisats två gånger omDrömmen för Mariestads a-traktorgäng: ”En plats där vi är välkomna”

Artikeltaggar

Bilburen ungdomBlocketLyrestadMänskligtMariestadNöje/KulturSkaraborgUtmärkelser

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.