Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Mariestad nå toppen i företagsrankingen: ”En trend ni ska behålla”

Publicerad:
Företagare samt politiker och tjänstemän samlades på Sand på torsdagen på näringslivslunch. Då analyserades resultatet i årets kommunrankning av företagsklimatet.
Företagare samt politiker och tjänstemän samlades på Sand på torsdagen på näringslivslunch. Då analyserades resultatet i årets kommunrankning av företagsklimatet. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads kommun vill nå topp 20 i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är man nära, på plats 28.

– Stora delar av Kommunsverige är avundsjuka på resultatet, säger Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt näringsliv, som kunde ge några råd för att förbättra resultatet ytterligare.

Plats 28 i årets ranking fick företagare i Mariestad att applådera på näringslivslunchen på Sand som kommunen bjöd in till på torsdagen. Årets resultat innebar dock ett tapp på sju platser.

– Jag lovar er, tappar vi i rankingen nästa år igen är det ni som bjuder på lunchen, skämtade kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) med de inbjudna företagarna.

På lunchträffen grottade Anna Sundin, tf områdesansvarig för Skaraborg på Svenskt näringsliv, i enkätsvaren för att se vad som är Mariestads framgångsfaktorer och vad som kan bli bättre.

Anna Sundin och Rudolf Antoni från Svenskt näringsliv Västra Götaland gästade näringslivslunchen. De tyckte att Mariestad ska vara stolta över årets resultat i företagsrankingen, även om kommunen gjorde ett litet tapp.
Anna Sundin och Rudolf Antoni från Svenskt näringsliv Västra Götaland gästade näringslivslunchen. De tyckte att Mariestad ska vara stolta över årets resultat i företagsrankingen, även om kommunen gjorde ett litet tapp. Foto: Charlotte Ferneman

Hon konstaterade att mycket är bra, i nästan alla frågor är företagare i Mariestad nöjdare än Sverigesnittet. Kommunen får 4.3 i sammanfattande omdömet, där max är 5.0. I Sverige är snittet 3.5.

– Det är väldigt fint, säger Anna Sundin, som tryckte på att det viktiga är den långsiktiga trenden.

– På en tioårsperiod är Mariestad den kommun som gjort bästa förbättringen. Ni ligger högt upp och det är en trend ni ska behålla.

Trygghet prioriterat

I enkäten fick företagarna även svara på vilka områden kommunen ska prioritera för att förbättra företagsklimatet ytterligare. De flesta svarade minskad brottslighet och ökad trygghet.

– Vi har en enkät ute om trygghet där vi vill ringa in det, säger Peter Jonsson, näringslivschef.

Det var fullsatt på Sand när kommunen bjöd in lokala företagare på näringslivslunch.
Det var fullsatt på Sand när kommunen bjöd in lokala företagare på näringslivslunch. Foto: Charlotte Ferneman

Att förbättra det lokala vägnätet är en annan prioriterad fråga för företagarna. Vägnät, tåg och flyg är den fråga där Mariestads kommun är lägst rankad bland enkätsvaren. Där vill företagarna se bättre underhåll av vägar, bättre förbindelser med buss och tåg samt bättre snöröjning.

– Vägnätet är svårt att förbättra för oss, resultatet kommer nog inte förbättras med så mycket grävmaskiner som det kommer att vara, säger Johan Abrahamsson och syftar bland annat på ombyggnaden av E20 som väntar nästa år.

Rätt kompetens

Även frågor om kompetensförsörjning vill företagarna att kommunen ska prioritera, som att fler går en yrkesutbildning och mer samarbete mellan skolan och det lokala näringslivet. Att hitta rätt kompetens är en utmaning för alla kommuner i Sverige, enligt Svenskt näringsliv.

– Det är inget Mariestad är ensamma om. När det händer så mycket som det gör här så behövs kompetens, säger Anna Sundin.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson hade en uppmaning till företagarna som samlats.

– För att vi ska göra rätt saker måste ni höra av er till oss i kommunledningen. Då kan vi åtgärda bristerna.

Peter Jonsson, näringslivschef på Mariestads kommun, hälsade välkommen till näringslivslunchen på Sand.
Peter Jonsson, näringslivschef på Mariestads kommun, hälsade välkommen till näringslivslunchen på Sand. Foto: Charlotte Ferneman
Johan Abrahamsson (M), uppmanade företagarna att höra av sig till kommunledningen med synpunkter, så de kan åtgärda brister och göra rätt saker.
Johan Abrahamsson (M), uppmanade företagarna att höra av sig till kommunledningen med synpunkter, så de kan åtgärda brister och göra rätt saker. Foto: Charlotte Ferneman
Mariestad hoppades på topp 20 för sitt företagsklimat – tappade istället sju placeringarJubel i Töreboda över sjumilakliv i näringslivsranking: ”Fantastiskt roligt!”

Artikeltaggar

ÅtgärderJohan AbrahamssonMariestadMariestads kommunModeraternaNäringslivPeter JonssonRudolf AntoniSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.