Hoppa till huvudinnehållet

Smutsiga golv och kylskåpslister hittades i skolkök – åtgärder krävs

Publicerad:
Miljö- och bygg upptäckte flera brister vid ett oanmält besök i ett skolkök i kommunen. /Arkivbild från Enköping.
Miljö- och bygg upptäckte flera brister vid ett oanmält besök i ett skolkök i kommunen. /Arkivbild från Enköping. Foto: Emely Wallo Bergare

Vid ett oanmält kontrollbesök i köket på en skolenhet i kommunen upptäckte en inspektör från miljö- och bygg flera missförhållanden. Smutsiga golv, dammiga kantinlock och ingrodd smuts på flera kylskåpslister var några av iakttagelserna.

Efter inspektionsbesöket kräver miljö- och byggnadsnämnden att ett tiotal missförhållanden i köket rättas till.

Dels handlar det om ett öppet fönster i en av kökslokalerna, där det står både frysar och kylskåp. Dörrar och fönster ska vara stängda eller säkrade med insektsnät om de måste hållas öppna, för att förhindra att insekter letar sig in i lokalerna, skriver nämnden i sitt beslut. Risken är annars att skadedjur tar sig in i köket.

Dels rör beslutet dörrar och lister på några av kylskåpen, som befanns vara nedsmutsade med ingrodd smuts. Kantinlock som förvarades under arbetsbänken var också smutsiga av mjöldamm, och golvet i köket och diskrummet var smutsigt. Ett handfat ämnat för handtvätt var också smutsigt.

Livsmedelslokaler och utrustning måste hållas rena och i gott skick, och städredskapen ska vara fria från smuts och damm för att det ska vara rent när det städas, skriver miljö- och bygg. Nämnden förelägger kostavdelningen, och i förlängningen Töreboda kommun, att åtgärda bristerna inom ett par veckor. Då gör miljö- och bygg en uppföljande kontroll.

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerMiljöSkadedjurSkola och utbildningTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.