Framtidsbygget

Prostitution och slavarbete en risk när industrin bygger ut – så ska den stoppas

MT samtalar med EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S)

Vid stora byggprojekt, som batterifabriken i Mariestad, ökar risken för arbetslivskriminalitet och prostitution. Det vill EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) förebygga. Nu har hon tagit initiativ till en konferens på temat.

– Vi behöver göra något tillsammans, säger hon.

Kriminella företag frodas i byggbranschen. I stora projekt där tusentals byggjobbare behövs är det inte ovanligt att människor tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

– Vi stöter på detta hela tiden i olika form och grad. Många utländska medborgare är drabbade, förklarar Rikard Andersson, facklig ombudsman hos LO i Västsverige.

Långa arbetsdagar

Han berättar om fall där arbetare tvingas jobba tolv timmar per dygn, sju dagar i veckan för småpengar. Ibland måste den anställde betala arbetsgivaren för resan till Sverige. I värsta fall finns ingenstans att bo och de anställda får sova på golvet på byggarbetsplatsen.

Rikard Andersson, LO i Västsverige, berättar att dåliga arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö kan vara en indikation på kriminalitet.
Rikard Andersson, LO i Västsverige, berättar att dåliga arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö kan vara en indikation på kriminalitet.

Facket upplever att detta är ett växande problem. Enligt Rikard Andersson ökar risken vid stora byggprojekt.

Det har även EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) från Lidköping uppmärksammat. Hon är sedan tidigare engagerad i jämställdhetsfrågor och befarar att både arbetslivskriminalitet och prostitution kan bli ett problem när det ska byggas batterifabriker i Mariestad och i Göteborg.

– Vi är jättestolta över de investeringar som ska göras i Västsverige. Det är positivt för tillväxten, för jobben och för miljön. Samtidigt vill vi förebygga så att det inte blir som i norra Sverige, där byggprojekten fört med sig negativa konsekvenser, säger Carina Ohlsson och tillägger:

– Det går inte att peka på en speciell aktör som bär ansvaret. Detta är ett samhällsproblem.

EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) bjuder in aktörer från olika delar av samhället till en konferens i Skövde i hopp om att förebygga kriminaliteten vid stora byggprojekt.
EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) bjuder in aktörer från olika delar av samhället till en konferens i Skövde i hopp om att förebygga kriminaliteten vid stora byggprojekt. Foto: Charlotte Ferneman

Med anledning av det arrangeras den 9 oktober en konferens i Skövde med över hundra deltagare. Bland de anmälda finns upphandlare, socialsekreterare, företrädare för kvinnoorganisationer, fackförbund, byggföretag samt hotell- och taxibranschen. Även Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten och Polisen kommer att delta.

– Det är jätteviktigt att konferensen hålls, inte minst för att det är en så bred mottagargrupp. Vi kan berätta vad som kan hända och man behöver förbereda sig på, säger Christian Fröberg, verksamhetsutvecklare vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Han kommer att medverka vid konferensen och där ge en bild av hur människohandel i Sverige ser ut. I norra Sverige har man till exempel bevittnat hur flera arbetare använder samma passersedel och hittat hål i staketet till fabriksområden. På så sätt kan oregistrerade arbetare smugglas in.

Vana att köpa sex

Prostitutionen har också ökat, vilket kan kopplas till ökad efterfrågan.

– I Sverige har vi en lag som förbjuder sexköp, så ser det inte ut i andra länder. Där finns en vana att köpa sex. Männen anser sig ha rätt till det, förklarar Christian Fröberg.

Gränspolisen har i uppgift att kontrollera om personer har rätt att vistas och arbeta i Sverige, men har svårt att hinna med, särskilt när många utländska arbetare kommer till landet. Bilden är en tagen i ett annat sammanhang.
Gränspolisen har i uppgift att kontrollera om personer har rätt att vistas och arbeta i Sverige, men har svårt att hinna med, särskilt när många utländska arbetare kommer till landet. Bilden är en tagen i ett annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Den vanan tar de med sig till Sverige, vilket skapar grogrund för prostitution.

– Risken är överhängande att det uppstår i Skaraborg också, säger Christian Fröberg.

Han får medhåll av sin kollega Joakim Lundgren, som arbetar vid gränspolisen i region Nord. Hans uppgift är att kontrollera att de utländska medborgare som kommer till Sverige har rätt att vistas och att arbeta där. Men i dag räcker inte polisens resurser till. Därför behöver polisen hjälp att upptäcka brottslighet.

– Vi tycker att samarbete mellan alla aktörer i Skaraborg är det som behövs, säger Joakim Lundgren.

Carina Ohlsson vill se schysta villkor för alla som jobbar i Sverige.
Carina Ohlsson vill se schysta villkor för alla som jobbar i Sverige. Foto: Charlotte Ferneman

Politikern Carina Ohlsson tycker att gränspolisen behöver bättre verktyg.

Vad kan man mer göra för att förebygga den här brottsligheten?

– Sprida kunskap. Bygga broar och arbeta tillsammans för att försöka minska efterfrågan på prostitution. Genomföra kontroller på arbetsplatser. Arbeta med attityder. Vi kommer inte att klara investeringarna utan att ha utländsk arbetskraft. Då måste det vara schysta villkor även för dem, säger Carina Ohlsson.

Rikard Andersson, LO i Västsverige, håller med:

– Det gäller att skapa medvetenhet hos de som arbetar med upphandling inom den offentliga och den privata sfären. Kommer det in anbud som är så låga att det inte borde gå ihop sig, då är något fel.

Han upplever att arbetsgivare tar frågan på allt större allvar. Det bekräftar också Jörgen Gustafsson, kommunikationsansvarig vid Volvo Mariestad.

– Vi är väl medvetna om att stora projekt tenderar att dra till sig kriminalitet, men vi har en bred erfarenhet och känner att vi kan handskas med problemet, säger han och förklarar att det kommer att ställas vid bygget av batterifabriken som innebär att alla underleverantörer följer svenska lagar, regler och förordningar.

– Sedan tror vi också att Skaraborgs småskaliga struktur kommer att hjälpa oss att skapa förutsättningar att hantera detta.

Jörgen Gustafsson, Volvo Mariestad, berättar att företaget kommer att ställa stora krav på underleverantörerna så att svenska lagar och regler följs när batterifabriken byggs.
Jörgen Gustafsson, Volvo Mariestad, berättar att företaget kommer att ställa stora krav på underleverantörerna så att svenska lagar och regler följs när batterifabriken byggs. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Jörgen Gustafsson, som även han kommer att medverka på konferensen i Skövde, berättar vidare att det finns en ambition att ordna med boenden inte bara i Mariestad, utan även i närliggande kommuner. Det skulle kunna minska risken för sexköp.

– Vi kan och kommer att ställa krav. Vi ser fram emot att jobba med andra myndigheter även i dessa frågor för att minimera risken. Vi vill eliminera all kriminalitet i det här projektet, understryker han.

Agerar mot människohandel

Konferensen Tillsammans mot människohandel hålls på Scandic Billingen i Skövde den 9 oktober. Företrädare för polisen, Jämställdhetsmyndigheten och kvinnoorganisationer som hjälper kvinnor som hamnat i prostitution kommer att dela med sig av sin kunskap.

Efter grupparbeten hålls en paneldebatt där även företrädare för Volvo-företagen medverkar.

Forskaren om Mariestads nya etableringsvåg – och hur det kan påverka kommunenBeskedet: Detaljplanen för batterifabriken godkänd för antagandeEllevio drar nya ledningar – söker dialog med berörda markägare: ”Jätteviktigt”BILDEXTRA: Se Mariestad växa – och förändras
Publicerad:

Artikeltaggar

ArbetsgivareBrott, lag och rättCarina OhlssonEUFramtidsbyggetJämställdhetsmyndighetenLOMänniskohandelMariestadProstitutionScandic BillingenSkaraborgSkatteverketSkövde