Hoppa till huvudinnehållet

Mariehus vd satsar på lagandan – vill stötta unga med läxläsning och idrott

Publicerad:
Mariehus vd Cristoffer Hjert är van att jobba nära sina medarbetare. Därför vill han göra om sitt kontor så att fler kan använda det.
Mariehus vd Cristoffer Hjert är van att jobba nära sina medarbetare. Därför vill han göra om sitt kontor så att fler kan använda det. Foto: Jenny Åberg

Mariehus nye vd Cristoffer Hjert kommer till Mariestad i en tid när efterfrågan på bostäder och lokaler växer. Men att bygga nytt är inte högst upp på hans agenda. I stället förvaltar han det bostadsbolaget redan har.

– Jag vill att vi ska ge tillbaka mer till våra hyresgäster, säger Cristoffer Hjert.

Fyra månader in på sin nya post som vd för Mariehus börjar Cristoffer Hjert bli varm i kläderna. Han har hittat rutiner där han kan varva familjelivet i Lerum med jobbet i Mariestad.

– Jag sover här två-tre nätter i veckan, då försöker jag jobba längre pass. Under sommaren har jag sett hur stadens nöjesliv vaknat till vid sju- åttatiden på kvällen. Då har jag tagit en promenad, säger han och tillägger:

– Jag har nog gått på nästan varenda gata i centrum!

Cristoffer Hjert promenerar gärna och mycket. På sin upptäcktsfärd i centrum har han läst alla byalagets skyltar i Gamla stan, berättar han.
Cristoffer Hjert promenerar gärna och mycket. På sin upptäcktsfärd i centrum har han läst alla byalagets skyltar i Gamla stan, berättar han. Foto: Jenny Åberg

Hans bestående känsla är positiv:

– Det är en genuin stad med en stark sammanhållning där många verkar känna varandra. Jag tycker om att det är en gammal stad, att centrum finns kvar och att handeln lever.

Samtidigt vet Cristoffer Hjert att Mariestad står inför en stor förändring. Med de etableringar som väntar kommer staden att växa både i näringsliv och antal invånare.

– Det är bostadsbrist i Mariestad redan i dag. Mariehus har inga lediga lägenheter. De 14 som finns på hemsidan är redan uppbokade av folk som står i kö. Vi skulle behöva fler lägenheter, säger han och berättar att även privata fastighetsägare har få outhyrda bostäder.

Fler bostäder behövs

Men det innebär inte att det kommunala bostadsbolaget kommer att börja bygga nytt.

– Vi behöver hjälpa till när stan ska växa, men vi måste se om vårt eget hus först och få upp standarden i våra fastigheter, förklarar Cristoffer Hjert och konstaterar att de pågående renoveringarna där bland annat gamla vatten- och avloppsledningar byts ut kostar mycket.

– Inflationen har inte hjälpt oss i det. Vi behöver betala av en del av skulden innan vi kan låna mer pengar. Därför måste vi planera om. Tanken var att arbetet skulle pågå till år 2030, nu siktar vi på 2032-33.

Mariehus samtliga 1 600 lägenheter är uthyrda. Cristoffer Hjert skulle gärna se att bostadsbolaget hade fler, men förklarar att fokus just nu är att förvalta de bostäder man har.
Mariehus samtliga 1 600 lägenheter är uthyrda. Cristoffer Hjert skulle gärna se att bostadsbolaget hade fler, men förklarar att fokus just nu är att förvalta de bostäder man har. Foto: Jenny Åberg

På det sättet fortsätter Cristoffer Hjert det arbete som drogs igång innan han började. Men helt lätt är det inte, förklarar vd:n.

– Jag hoppar in i ett andetag som någon annan börjat ta och ska förvalta det vidare. Det är ganska svårt beroende på hur bolaget varit styrt tidigare.

Hur menar du?

– Jag är inte van vid den ledarstil som jag upplever har funnits tidigare. Min känsla är att bolaget varit ganska toppstyrt. Det är inte så jag jobbar. Min ambition är att platta ut organisationen.

Söker vi-känsla

Att Mariehus har bytt både vd och styrelseordförande flera gånger de senaste åren påverkar också, konstaterar Hjert.

– Vi pratar mycket om att skapa lugn på arbetsplatsen. Jag vill också se en större inkludering och att vi jobbar på en tydligare vi-känsla i arbetslaget.

Mariehus har tidigare haft planer på att bygga nya bostäder i Lyrestad, men det projektet är lagt på is.
Mariehus har tidigare haft planer på att bygga nya bostäder i Lyrestad, men det projektet är lagt på is. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

I dag utgår Mariehus personal från olika platser. Förutom huvudkontoret i stadshuset har bostadsbolaget fyra områdeskontor. Det vill Cristoffer Hjert ändra på.

– I en organisation av den här storleken tror jag att vi mår bättre av att jobba mer tillsammans. Vi ska kunna ta en fika och prata. På mitt förra arbete såg jag till att alla utgick från huset. Vi hade stadigvarande måndagsfrukost och fredagsfika så att vi startade och slutade veckan ihop. Det saknar jag här.

Därför har han föreslagit för styrelsen att personalstyrkan regelbundet ska kunna samlas.

Finns det utrymme för det?

– Det finns inga lediga lokaler i stan, men på något sätt måste det lösa sig.

Mer till hyresgästerna

Ett annat mål för Cristoffer Hjert är att Mariehus varumärke ska byta fokus.

– Vi ska tillbaka till vårt kärnuppdrag: att vara allmännyttans bolag som kan hjälpa till och erbjuda bra bostäder, säger han och fortsätter:

– Bor man hos oss ska man känna att Mariehus är en part att lita på, att vi tar hand om våra hyresgäster.

Han vill att bolaget ska ge tillbaka mer till de boende. Därför skrivs nu sponsringsavtalen med lokala idrottsföreningar som Bois och Lockerud om.

– I utbyte mot stödet från oss vill vi att föreningarna tar ett större ansvar för barn och unga i Mariestad. Det kan till exempel handla om läxhjälp, berättar Cristoffer Hjert.

Mariehus vill att fler unga ska få möjlighet att prova på sporter. Genom ett nytt avtal med Bois är hockey en av dessa idrotter.
Mariehus vill att fler unga ska få möjlighet att prova på sporter. Genom ett nytt avtal med Bois är hockey en av dessa idrotter. Foto: Karin Viola Eriksson/Arkiv

Det kommer också att erbjudas tillfällen när Mariehus hyresgäster – framför allt barn och unga – får möjlighet att prova på idrotter som innebandy, ishockey och ridsport.

– Vi har en del störningsärenden kopplat till ungdomar som hänger i våra områden. Det gör inget väsen av sig, men kan vi få in dem i en idrottsförening eller en annan aktivitet får de ett socialt sammanhang att vara i.

En annan ambition är att förbättra kommunikationen med hyresgästerna.

– Vi ska synas mer i Mariestads-Tidningen och i sociala medier. Det har vi varit dåliga på. Jag vill att vi ska ha en nyhet minst en gång i veckan, säger Cristoffer Hjert och avslöjar att det även finns tankar på en egen hyresgästtidning,

Nu fylls Knallen igen – globalt bolag flyttar in: ”Jättebra för centrum”Så mycket får Mariehus nye vd i lön – utöver en Tesla hela familjen får användaHan tar över som ny vd för Mariehus: ”Började med Simcity”Beslutet: Han blir ny ordförande i MariehusFasaden spricker – han lämnar Mariehus: ”Antingen finns förtroende eller inte”Fann asbest på arbetsplats – nu får kommunalt bolag betala tusentals kronorNytt grepp från kommunen ska underlätta för inringare: ”Vill bli bäst på service”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderCristoffer HjertFastigheterFramtidsbyggetGamla stanIdrottLägenheterLockerudMariehusMariestadMariestad Bois HC

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.