Hoppa till huvudinnehållet

Känd konstnär skänker konstverk till kommunen: ”Tar beslut i efterhand”

Publicerad:
Foto av oljemålningen som donerats till Mariestads kommun av konstnären Bengt Olson.
Foto av oljemålningen som donerats till Mariestads kommun av konstnären Bengt Olson. Foto: Mariestads kommun

Han beskrivs som en av Sveriges stora inom konsten. Han har uppfört flera av de största konstverken i Paris.

Och nu donerar Bengt Olson – återigen – ett av sina verk till Mariestads kommun och dess invånare.

En oljemålning 110 centimeter hög och 195 centimeter bred. Det är vad ”Konstnären Bengt Olson och Christiane Fulconis Olson stiftelse” skänker till Mariestad. Stiftelsens önskemål är att verket ska placeras på ett sådant sätt att den kommer både medborgare och anställda till glädje.

– Bengt tycker om Mariestad och är stolt över att stiftelsen finns här, säger Kerstin Grahn.

Kerstin Grahn är ordförande i ”Konstnären Bengt Olson och Christiane Fulconis Olson stiftelse”. Arkivbild.
Kerstin Grahn är ordförande i ”Konstnären Bengt Olson och Christiane Fulconis Olson stiftelse”. Arkivbild. Foto: Alf Ehn

Hon driver stiftelsen tillsammans med Jörgen Persson och deras familjer. Dess mål är att bidra till forskning om ögonsjukdomar samt att förvalta konstnärens verk.

Tredje verket

Bengt Olson är från Kristinehamn men har levt stora delar av sitt liv i Paris. Samtidigt har han gärna besökt Sjötorp där han har ett av sina sommarställen. Där står även hans offentliga konstverk ”Vattentrappa”. Dessutom finns Olsons skulptur ”Kolonn” i Mariestad, den har fått sin plats efter gångbron mot Ekudden.

Bengt Olson är konstnären bakom bland annat verket "Vattentrappan" i Sjötorp. Arkivbild.
Bengt Olson är konstnären bakom bland annat verket "Vattentrappan" i Sjötorp. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

– Bengt var här en vecka i juli, berättar Kerstin Grahn.

Den 18:e juli inkom en skrivelse om donation till kommunen. Dagen efter var kultur- och fritidsberedningens ordförande, Malin Olsson Lundqvist, på plats för att träffa konstnären.

Malin Olsson Lundkvist är ordförande i kultur- och fritidsberedningen i Mariestads kommun och den som träffade Bengt Olson för att ta emot donationsbrevet.
Malin Olsson Lundkvist är ordförande i kultur- och fritidsberedningen i Mariestads kommun och den som träffade Bengt Olson för att ta emot donationsbrevet.

Inväntar politiskt beslut

Ärendet kom dock upp i politiken först nu i september. Då kultur- och fritidsberedningen är just en beredning ska beslutet tas i kommunstyrelsen den 16 oktober. Malin Olsson Lundqvist säger dock att kommunen redan sagt ja till konstverket.

Har kommunen mottagit Bengt Olson-målningen?

– Ja det har vi gjort. Vi har träffat Bengt Olson och tagit emot den här tavlan. Vi har tagit emot den, som det står i beslutet, under förutsättning att vi får fri förfoganderätt.

Men det fanns inget politiskt beslut på detta när du den 19 juli la upp i dina sociala medier att du, som ordförande i kultur- och fritidsberedningen har tagit emot den?

– Nej. Tjänstemännen redde ut detta, det handlade om att Bengt var så sjuk att det troligtvis var sista gången som han var på plats här. De sa att vi får ta emot den och sedan ta beslutet i efterhand.

Det slutgiltiga beslutet om konstverket tas alltså den 16 oktober. Tills dess är det enligt Malin Olsson Lundqvist kvar hos stiftelsen. Var målningen ska hängas är än oklart. Kultursamordnaren Martin Hermansson intygar att det är en utmaning att hitta en plats.

– Den kräver lite yta men vi ska försöka hitta en plats där den kommer offentligheten till gagn, säger han.

Artikeltaggar

Bengt OlsonKonstKristinehamnMariestadMariestads kommunSkulpturerStiftelser

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.