Hoppa till huvudinnehållet

Barnen fascinerades av vattnets spännande väg: ”Aldrig sett en brunn öppen”

Publicerad:
Arvid Hasselqvist var en av eleverna som fick titta ner i brunnen på skolgården, han tyckte att det var spännande.
Arvid Hasselqvist var en av eleverna som fick titta ner i brunnen på skolgården, han tyckte att det var spännande. Foto: Madeleine Laine

Den 24 september är det dagvattnets dag. Det uppmärksammade klass två på Högelidsskolan med ett besök från Ida Roos och Andreas Öhrman från kommunens VA-avdelning. Då fick klassen titta ner i en brunn.

– Det var roligt och spännande, jag har aldrig sett en brunn öppen, säger eleven Arvid Hasselqvist.

– En spindel!

När klass två på Högelidsskolan fick titta ner i en dagbrunn på skolgården kunde de se en stor spindel hängandes. De kunde också se vattnet i brunnen, som var lite smutsigt.

I tur och ordning fick barnen försiktigt titta ner i brunnen, vilket nog var en av höjdpunkterna denna skoldag.

I fredags fick klass två nämligen besök av miljöingenjören Ida Roos och VA-ingenjören Andreas Öhrman från MTG-kommunernas VA-avdelning. De berättade för barnen om var dagvattnet tar vägen, från regndroppe till brunnar, ledningar och ut i exempelvis Vänern.

– Vet ni vad dagvatten är?, frågade Andreas Öhrman klassen.

– Det är regn som åker ner i marken, svarade ett av barnen som räckt upp handen.

Sällan har dagvattenbrunnen på skolgården väckt så mycket intresse.
Sällan har dagvattenbrunnen på skolgården väckt så mycket intresse. Foto: Madeleine Laine

Det är helt rätt. Andreas förklarade att i skog rinner regnvattnet ner i jorden, men på asfalt kan det inte det. Därför finns det dagbrunnar där vattnet kan rinna ner i rör under marken.

– Annars hade det blivit blött om fötterna, säger Andreas.

Skräp förorenar

Vid regn kan skräp åka ner i dagvattenledningarna. Därför var budskapet att vara rädd om vårt vatten och inte skräpa ner.

– Folk slänger fimpar, snus och annat skräp på marken. När det regnar mycket rinner det ner till brunnarna, skräpet som får plats åker ner. Det är ingen rening i det vattnet, utan det kommer att åka ut i röret och ner i vår sjö, förklarade Andreas Öhrman och fortsätter:

– Det vill vi inte ha när vi badar. Och vi vill inte att fiskar ska äta det, då kan de dö. Det fiskar får i sig får vi i oss när vi äter fisken.

Andreas Öhrman, VA-ingenjör på MTG-kommunerna, kunde berätta mycket om dagvattnet tillsammans med sin kollega. Han vet exempelvis varför det står A och K på brunnslocken. Svaret är dock inte så roligt, det står för olika tillverkare.
Andreas Öhrman, VA-ingenjör på MTG-kommunerna, kunde berätta mycket om dagvattnet tillsammans med sin kollega. Han vet exempelvis varför det står A och K på brunnslocken. Svaret är dock inte så roligt, det står för olika tillverkare. Foto: Madeleine Laine

Han och Ida Roos visade även en film inspelad i en dagvattenledning i Mariestad, där man kan se hur vattnet rinner rakt ner i sjön.

– Det kan lika gärna vara en badplats, säger Ida.

Möter de yngre

Besöket från VA-avdelningen var lägligt, då de 50 barnen som går årskurs två just nu pratar lite extra om vatten.

– Vi har ett vattentema igång, så vi nappade direkt när frågan kom. Vi har pratat lite grann om vatten och detta blir en uppstart och inspiration, säger läraren Katarina Önnefors.

Senare ska klassen kanske få besök från reningsverket, för att få lära sig mer om kommunens avlopp.

Ida Roos och Andreas Öhrman från MTG-kommunernas VA-avdelning berättade dagvattnet för klass två på Högelidsskolan. Klassen har 50 elever, så de delades upp i två grupper.
Ida Roos och Andreas Öhrman från MTG-kommunernas VA-avdelning berättade dagvattnet för klass två på Högelidsskolan. Klassen har 50 elever, så de delades upp i två grupper. Foto: Madeleine Laine

Dagen innan, i torsdags, besökte VA-avdelningen Otterbäckens förskola och berättade om dagvattnet för barn i åldrarna fyra och fem år. Där tyckte barnen det var lika spännande att få titta ner i en dagbrunn.

Brunnslocket är tungt, meningen är att det ska vara svårt att lyfta på locket. VA-avdelningen har dock rätt verktyg för att öppna den.
Brunnslocket är tungt, meningen är att det ska vara svårt att lyfta på locket. VA-avdelningen har dock rätt verktyg för att öppna den. Foto: Madeleine Laine

VA-avdelningen vill träffa kommunernas yngre invånare och informera om varför det är viktigt att ta hand om vårt vatten.

– Då kan de ta hem det till föräldrarna och säga aja baja om de slänger något på marken, säger Andreas Öhrman.

Denna vecka har dagvattnet också uppmärksammats med texter som målats vid dagvattenbrunnarna. Där står det exempelvis ”Här börjar Vänern”, för att påminna om var vattnet så småningom rinner ut.

I Mariestad, Töreboda och Gullspång kan man nu se dessa texter vid brunnar. I Mariestad står det ”Här börjar Vänern”, medan det i de andra kommunerna står ”Här börjar Friaån” och ”Här börjar Älven”.
I Mariestad, Töreboda och Gullspång kan man nu se dessa texter vid brunnar. I Mariestad står det ”Här börjar Vänern”, medan det i de andra kommunerna står ”Här börjar Friaån” och ”Här börjar Älven”. Foto: Madeleine Laine
Ida Roos, miljöingenjör på MTG-kommunernas VA-avdelning, tyckte det var roligt att barnen var så intresserade av vatten.
Ida Roos, miljöingenjör på MTG-kommunernas VA-avdelning, tyckte det var roligt att barnen var så intresserade av vatten. Foto: Madeleine Laine

Artikeltaggar

DagvattenHögelidsskolanMariestadMiljöMTGRegnSkola och utbildningVänernVatten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.