Hoppa till huvudinnehållet

Här planteras ängsblommor – ska skapa biologisk mångfald

Publicerad:
Johanna Virtanen och Simon Munkberg, Mariestads kommun, ledde jobbet med att plantera ängsblommor.
Johanna Virtanen och Simon Munkberg, Mariestads kommun, ledde jobbet med att plantera ängsblommor. Foto: Alf Ehn

200 kvadratmeter av Universitetsparken ska bli en blomsteräng.

– En biologisk mångfald som alla tjänar på, säger Simon Munkberg, Mariestads kommun.

Under onsdagsmorgonen planterades cirka 1 600 plantor ängsblommor på en 200 kvadratmeter stor yta mellan tennisbanorna och ån Tidan i Universitetsparken. Personal från kommunen och Göteborgs universitet deltog i arbetet.

Så småningom ska det bli en blomsteräng med en omfattande biologisk mångfald. Insekter och olika arter av växter får en mer varierad och naturlig miljö.

– Gynnar det insekter, gynnar det fåglar och många andra levande varelser, säger Simon Munkberg vid Mariestads kommun.

Åtta plantor per kvadratmeter sattes ned i marken. Bland annat handlade det om kärringtand, aklejor, ängsvädd, fältvädd, gullviva och blåklockor.

Bortskrapat

Det översta jordlagret på 15-20 centimeter är bortskrapat och ersatt med magrare, sandblandad jord med inslag av torv för att ängsblommorna ska få bättre förutsättningar.

– Ängsväxterna är inte så konkurrenskraftiga. För att det ska bli en bra mångfald får inte gräs, nässlor och andra arter ta över, säger Simon Munkberg.

När plantorna kommit i marken och stödfröerna har såtts täcks ytan med fiberduk för att skydda både mot väder och fåglar. Simon och hans kollegor vill ha en snabb etablering av växterna, men räknar med att det kanske tar tre-fyra år innan den är fullt utväxt.

Först i kommunen

Det finns ingen liknande plats, där allting har gjorts från grunden, i kommunen även om det finns flera uppskyltade artrika platser som numera sköts som ängsmark. Platsen i parken är noga vald. Ängen blir även pedagogisk.

Läraren Joakim Löfgren och studenten Jenny Karlsson, både Göteborgs universitet, säger att jobbet med ängsblommorna är viktigt.
Läraren Joakim Löfgren och studenten Jenny Karlsson, både Göteborgs universitet, säger att jobbet med ängsblommorna är viktigt. Foto: Alf Ehn

– Det är en öppen yta, många promenerar här och det dyker upp frågor, säger Simons kollega Johanna Virtanen.

För studenterna vid Göteborgs universitet var onsdagsjobbet frivilligt, men ytan kommer att användas i undervisningen.

Några plantor backnejlika som väntar på att få komma i jorden.
Några plantor backnejlika som väntar på att få komma i jorden. Foto: Alf Ehn

– Det ligger helt i linje med våra utbildningar och samhället i stort. Det är spännande med ytor som inte blir lika skötselintensiva och dessutom är vackra. Den biologiska mångfalden med pollinerande insekter är något vi verkligen behöver, säger läraren Joakim Löfgren.

Artikeltaggar

Djur och naturMiljö

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.