Hoppa till huvudinnehållet

Finansutskottets ordförande tog intryck av Mariestads tillväxt: ”Staten behöver vara med på banan”

Publicerad:
Moderata politiker med finansutskottets ordförande Edward Riedl i spetsen besökte Kriminalvården och guidades runt där den nya klass 2-anstalten ska byggas av Mohamad Mehanna och Tomas Kvarnrud.
Moderata politiker med finansutskottets ordförande Edward Riedl i spetsen besökte Kriminalvården och guidades runt där den nya klass 2-anstalten ska byggas av Mohamad Mehanna och Tomas Kvarnrud. Foto: Charlotte Ferneman

När kommuner växer snabbt på grund av etableringar av företag eller statlig verksamhet kan det bli växtvärk. På måndagen besökte en grupp M-politiker Kriminalvården och Volvo för att få veta mer om hur det kan påverka Mariestad och hur staten kan stötta.

– Jag har fått till mig mycket, säger Edward Riedl (M), finansutskottets ordförande, som tar med sig sina intryck i arbetet med nästa års budget.

Kriminalvårdens projektledare Tomas Kvarnrud och kriminalvårdschefen Mohamad Mehanna berättade under studiebesöket om utbyggnaden av Rödjan och byggnationen av den nya klass 2-anstalten A-Mariestad bredvid. I slutet av 2026 ska byggnationen vara klar.

– Vi blir bland de största i Sverige, säger Mohamad Mehanna.

M-politikerna som gästade kunde konstatera att nya anstaltsplatser behövs snabbt, som en konsekvens av regeringens politik. Straffskärpning och att avtjäna en större del av straffet är några av delarna som påverkar.

Att växa snabbt innebär flera utmaningar, som personalförsörjning, nya bostäder, möjligheter till pendling och infrastruktur.

– Med allt som händer i regionen behöver staten vara med på banan, säger Edward Riedl (M) som tyckte besöket var bra för att få koll på hur det ser ut i landet och med egna ögon se hur det växer i Mariestad.

Axel Broang (M), politisk sekreterare, Henrik Andersson (M), vice ordförande kommunstyrelsen, Sten Bergheden (M), riksdagsledamot, Edward Riedl (M), finansutskottets ordförande samt Charlotte Nordström (M), riksdagsledamot fick veta mer om Kriminalvårdens utbyggnad i Mariestad. Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad var också med.
Axel Broang (M), politisk sekreterare, Henrik Andersson (M), vice ordförande kommunstyrelsen, Sten Bergheden (M), riksdagsledamot, Edward Riedl (M), finansutskottets ordförande samt Charlotte Nordström (M), riksdagsledamot fick veta mer om Kriminalvårdens utbyggnad i Mariestad. Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad var också med. Foto: Charlotte Ferneman

Innan Kriminalvården besökte han tillsammans med flera M-kollegor Volvo, som med batterifabriken kommer att bli en stor arbetsgivare i kommunen.

Själv bor Riedl utanför Norrland och ser hur kommuner i Norrland växer snabbt med stora etableringar. Han menar att staten behöver se över hur man finansiellt kan stötta kommuner med växtvärk så de klarar av att bygga ut vatten- och avlopp och annan infrastruktur. Han menar också att man behöver se över lagstiftning så processerna går snabbare, exempelvis vid utbyggnad av infrastruktur.

– Om man kan korta ner det finns stora möjligheter, säger Edward Riedel.

Besöket i Mariestad avslutades på en förskola, då han menar att social infrastruktur som skola, förskola och sjukvård också behöver hänga med när en ort växer snabbt.

Innan M-politikerna gick ut på byggarbetsplatsen fick M-politikerna låna västar och skyddshjälmar. Edward Riedel, Henrik Andersson, Charlotte Nordström och Sten Bergheden.
Innan M-politikerna gick ut på byggarbetsplatsen fick M-politikerna låna västar och skyddshjälmar. Edward Riedel, Henrik Andersson, Charlotte Nordström och Sten Bergheden. Foto: Charlotte Ferneman
Byggandet pågår för fullt vid Rödjan och vid den nya klass 2-anstalten bredvid. När Kriminalvården växer och behöver mer personal ser de att det behövs fler bostäder av olika typer i Mariestad där anställda kan bo.
Byggandet pågår för fullt vid Rödjan och vid den nya klass 2-anstalten bredvid. När Kriminalvården växer och behöver mer personal ser de att det behövs fler bostäder av olika typer i Mariestad där anställda kan bo. Foto: Charlotte Ferneman
Fängelset Rödjan växer så det knakar – Björkgren: ”Som svampar ur jorden”Nya anstalten i Mariestad kan få fler platser vid utökat uppdrag – chefen: ”Vi kan fördubbla”Här är framtidens Mariestad: batterifabrik, större pappersbruk och mer plats på anstalten

Artikeltaggar

Charlotte NordströmEdward RiedlFörskolorFramtidsbyggetHenrik AnderssonInfrastrukturKommunstyrelsenKriminalvårdenMariestadModeraternaMohamad MehannaPolitikRödjanSamhälleTomas Kvarnrud

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.