Hoppa till huvudinnehållet

Volvo ett steg närmare batterifabriken – detaljplanen har antagits: ”Historisk dag”

Publicerad:
Kommunfullmäktige har nu antagit detaljplanen för Korstorp. Det innebär att Volvo kan gå vidare med sina planer på att bygga en batterifabrik i Mariestad.
Kommunfullmäktige har nu antagit detaljplanen för Korstorp. Det innebär att Volvo kan gå vidare med sina planer på att bygga en batterifabrik i Mariestad. Foto: Jenny Åberg

Kommunfullmäktige har nu antagit detaljplanen för Korstorpsområdet. Därmed är Volvo ett steg närmare att kunna bygga sin fabrik i Mariestad.

– Det är en historisk dag, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) vid fullmäktiges möte på måndagskvällen.

Detaljplanen för Korstorp 2:1 är ett omfattande dokument. Handlingen har inte mindre än 40 (!) bilagor. Där finns allt från trafikutredning till naturvärdesinventering och skyfallsutredning.

Detta var också något som Johan Abrahamsson adresserade under fullmäktiges sammanträde.

– Jag vill tacka alla tjänstepersoner för en heroisk insats, sade han och passade också på att berömma AB Volvo för den seriositet han upplevt från företagets sida.

– Är det något som påverkat processen har Volvo dragit i stoppsnöret och sagt att vi utreder den frågan grundligt innan vi går vidare, berättade han.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) var glad över att detaljplanen nu var redo att antas.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) var glad över att detaljplanen nu var redo att antas. Foto: Jenny Åberg

Johan Abrahamsson konstaterade även att att det är en stor detaljplan som nu antas. Den omfattar över 160 hektar mark.

– Det kommer att göra ett avtryck i samhället, men detta är absolut nödvändigt för världen, för Sverige och för Mariestad att vi börjar den här klimatomställningen, förklarade kommunstyrelsens ordförande som uttryckte sin glädje över att detaljplanen nu är klar.

Därefter antogs detaljplanen av ett enigt fullmäktige. Om beslutet inte överklagas kommer planen att vinna laga kraft om tre veckor.

Drömlägen är målet

Under sammanträdet på måndagskvällen diskuterades även kommunens nya vision. Det beslutades att kommunen ska utgå från tre målbilder: drömläge för boende vid Vänern, drömläge för det bättre livet, drömläge för innovation och entreprenörskap. Tillsammans skapar de visionsfrasen ”Vi skapar drömlägen tillsammans”.

Dessutom antogs tre värdeord: stolthet, nyfikenhet och framåtanda, som ska visa hur kommunkoncernen ska agera för att skapa värde för Mariestads kommuns invånare.

Marie Engström Rosengren (V) vill byta ut ett av värdeorden i visionen som Mariestads håller på att ta fram. I stället för ”nyfikenhet” ville hon ha ordet ”hållbarhet” med. Det förslaget vann dock inte gehör.
Marie Engström Rosengren (V) vill byta ut ett av värdeorden i visionen som Mariestads håller på att ta fram. I stället för ”nyfikenhet” ville hon ha ordet ”hållbarhet” med. Det förslaget vann dock inte gehör. Foto: Jenny Åberg

Där ville Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren att ordet nyfikenhet ska bytas ut mot ”hållbarhet”. Men det förslaget fick inte tillräckligt gehör i fullmäktige.

Viktigt verktyg

Även ett program för blå- och grönstruktur antogs. Talare från såväl Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet konstaterade att programmet kommer att bli ett viktigt verktyg inför framtiden.

– Det är ett dokument som kommer att hjälpa oss att identifiera blå och gröna värden i kommunen samt när vi ska fatta beslut om långsiktig hållbar samhällsutveckling, konstaterade Janne Jansson (S) och fortsatte:

– I programmet står även om kompensationsåtgärder. Sådana kommer att bli nödvändiga med tanke på den expansiva fas kommunen är i och har framför sig.

Anders Karlsson (C) har jobbat för att införa principen om 3-30-300, som handlar om att alla invånare ska ha nära till naturen. Nu gläds han åt att den finns med i kommunens nya program för blå och grön struktur.
Anders Karlsson (C) har jobbat för att införa principen om 3-30-300, som handlar om att alla invånare ska ha nära till naturen. Nu gläds han åt att den finns med i kommunens nya program för blå och grön struktur. Foto: Jenny Åberg

Både han och Centerpartiets Anders Karlsson lyfte fram att 3-30-300-principen finns med. Den innebär att man ska kunna se tre träd från sin bostad eller arbetsplats, att krontäckningsgraden ska vara 30 procent och att alla invånare ska ha max 300 meter till närmaste grönområde.

Vänsterpartiet ville också införa skadelindringshierarkin i programmet. Kortfattat innebär den att man ska kompensera för negativ påverkan. Om exempelvis träd tas ner och boplatser för fladdermöss förstörs kan holkar till djuren minska skadan. Men yrkandet avslogs.

Nils Farken (S) uppvaktades med blommor då han fyllt 50 år. Han tackade och konstaterade att han varit ledamot i fullmäktige sedan 2002.
Nils Farken (S) uppvaktades med blommor då han fyllt 50 år. Han tackade och konstaterade att han varit ledamot i fullmäktige sedan 2002. Foto: Jenny Åberg
Mariestads gröna områden har kartlagts – kan påverka kommunens planerKommunen vill att fler ska tycka till om Mariestad – för framtidenMariestad ska bli ett drömläge – här är nya visionen för kommunens framtidDet är Trafikverkets plan för infarten till batterifabriken: ”Kapaciteten har ökats”TV: Titta in i en snart försvunnen värld – rundtur på anrika Korstorps gårdNu är köpeavtalet signerat – men Volvo köpte inte all mark i Korstorp: ”Förorenat”

Artikeltaggar

Anders KarlssonBeslutBostad och byggenCenterpartietDetaljplanerFramtidsbyggetJanne JanssonJohan AbrahamssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKorstorpMarie Engström RosengrenMariestadModeraternaNils FarkenSocialdemokraternaVänernVänsterpartietVolvo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.