Hoppa till huvudinnehållet

Mäklarnas framtidstips: ”Vilka möjligheter vi har”

Publicerad:
Fastighetsmäklarna Angelica Mogren, Pär Åkerström, Johan Persson och Roger Axelsson spår en ljus framtid för bostadsmarknaden i Mariestad.
Fastighetsmäklarna Angelica Mogren, Pär Åkerström, Johan Persson och Roger Axelsson spår en ljus framtid för bostadsmarknaden i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestadsmäklarna är överens. Bostadsmarknaden i Mariestad går en ljus framtid till mötes.

– För en annan som sprungit hela sitt liv i den här stan är det häftigt att se den här utvecklingen, säger Johan Persson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Med blicken mot framtidens Mariestad bad MT fyra lokala mäklare samlas runt ett bord och diskutera hur de tror bostadsmarknaden kommer utvecklas. Vilka fallgropar finns? Är det rimligt att tro att utvecklingen kommer peka lika rakt uppåt som den gjorde i Skellefteå under Northvolts etablering på orten? Vilken typ av objekt kommer bli efterfrågade i olika skeden?

Frågorna till mäklarna Johan Persson, Angelica Mogren, Roger Axelsson och Pär Åkerström var många. Det genomgående svaret var relativt unisont:

– Jag tror vi alla kan skriva under på att Mariestad kommer gå bättre än snittet i Sverige i prisuppgångar, säger Johan Persson.

Pär Åkerström, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, håller med.

– Det kommer bli ett Mariestad innan och ett efter. Det kommer gå upp en bra bit och den positiva effekten kommer sprida ut sig. Alla kringorterna kommer ligga bra till här, säger han.

Till skillnad från Skellefteå, där flera mäklare pratade om en smått hysterisk bostadsmarknad under åren 2020-2021 som en följd av Northvolts batterifabriksbygge, tror inte de lokala mäklarna att det kommer bli något galet bostadsrace i vårt närområde.

Efter batterifabriken - det hände med bostadspriserna i Skellefteå

– Den typen av galenskap kanske det inte blir. Vi är lite bättre förberedda här och har det bättre runt omkring, säger Pär Åkerström.

Finns utmaningar

Vad kan då störa den positiva bild de målar över framtidens Mariestad? En utmaning som väntar för så väl mäklare som kommun och byggbolag är att tajma sin byggnationer och inflyttar med det förväntade inflödet av människor.

– När efterfrågan kommer ska utbudet finnas. Man ska inte ligga steget efter utan steget före. Men man vill inte ligga för tidigt heller. Man vet inte riktigt när det är rätt tid att satsa, det tror jag kan bli lite tufft för alla inblandade, säger Angelica Mogren, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Samtidigt tror hon inte att det kommer vara läge att lägga i någon handbroms.

– Jag pratade med en kollega i Skellefteå som tyckte vi skulle säga till byggbolagen att köra på. För deras del behövdes det bostäder och jag tror det kommer vara liknande här.

Roger Axelsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, ser markarbetet som en viktig del.

– Det kommer krävas mycket mark på sikt. Det måste till bostäder. Det måste till att det finns de som vågar bygga, konstaterar han och kollegan Pär Åkerström fyller i.

– De stora byggföretagen har tvekat lite med tanke på världsläget. Det är väl det som kanske hänger sig lite. Om storpamparna i byggbranschen har det tufft ... där finns en risk, säger han.

Går bättre än riket

Som en följd av konjunktursvängning och osäkert världsläge har bostadsmarknaden stannat av och vänt nedåt nationellt det senaste åren. I Mariestad har dock prisläget varit fortsatt stabilt.

– Mariestad går bättre än rikssnittet och vi har levt i en marknad de senaste fem åren som har varit galen, säger Johan Persson, som ser fram emot vad de kommande årens förändrade stadsbild kommer ge.

– Vilka möjligheter vi har. Men vi ska inte stirra oss blinda på Skellefteå och förvänta oss samma utveckling här. Det skulle dock förvåna mig mycket om utvecklingen inte kommer vara mer positiv här än i övriga Sverige.

”Mariestad går bättre än rikssnittet och vi har levt i en marknad de senaste fem åren som har varit galen”, säger fastighetsmäklaren Johan Persson.
”Mariestad går bättre än rikssnittet och vi har levt i en marknad de senaste fem åren som har varit galen”, säger fastighetsmäklaren Johan Persson. Foto: Charlotte Ferneman

Angelica Mogren ser framför sig en marknad som går i faser.

– Det kommer komma perioder som blir väldigt intensiva med stor efterfrågan. Det kommer bli några toppar prisnivåmässigt och kanske kommer vi få se en större rörelse på marknaden, både från oss lokala invånare men så klart också med inflödet av nya invånare.

Roger Axelsson tycker redan att kurvan har börjat röra på sig.

– Vi ser de tendenserna på bostadsrätter. Det händer något med efterfrågan och priserna.

Klas jobb är unikt i Sverige – blir länken mellan Mariestad och regeringenFöretag vill bygga affärer vid Mariestads norra infart: ”Läget är intressant”Så kan bristen på bostäder i Mariestad lösas – ”delad villa” tycker forskareFinansutskottets ordförande tog intryck av Mariestads tillväxt: ”Staten behöver vara med på banan”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsmarknadFramtidsbyggetMäklare

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.