Hoppa till huvudinnehållet

Nya ägaren ser över möjligheten att göra bostäder – i Regionens Hus

Publicerad:
Regionens hus i Mariestad har många tomma lokaler. Nu tittar nya ägaren Kåpan på möjligheten att göra bostäder i delar av fastigheten.
Regionens hus i Mariestad har många tomma lokaler. Nu tittar nya ägaren Kåpan på möjligheten att göra bostäder i delar av fastigheten. Foto: Charlotte Ferneman

Bostäder i Regionens Hus? Ja, kanske. Den nya fastighetsägaren Kåpan Fastigheter ser över möjligheterna.

– Vi tvingas vidga vyerna utifrån vad det finns för efterfrågan, säger Caroline Gustafsson, fastighetschef för region Västsverige på Kåpan Fastigheter.

Regionens Hus i Mariestad har bytt ägare fler gånger sedan det såldes av regionen 2005. I november i fjol blev det klart att krisande SBB sålt sitt ägande till Kåpans Pensioner i en jätteaffär där SBB:s dotterbolag Svenska Myndighetsbyggnader övergick i Kåpans ägo. I samband med köpet bytte man namn på Svenska Myndighetsbyggnader till Kåpan Fastigheter AB. Det är det bolaget som nu förvaltar både fastigheten Lillängen 2:1, som innefattar majoriteten av Johannesbergsområdet och Pilen 13, i folkmun känd som Regionens Hus.

Kåpan Tjänstepension ägs av sina 900 000 medlemmar som utgörs av personer med statlig anställning och är god för över 130 miljarder kronor. Ett av pensionsfondens ben är samhällsfastigheter, så som myndighetsbyggnader.

Det är också den sortens aktörer som tidigare varit hyresgäster i Regionen Hus. Fram tills 2020 hade Migrationsverket verksamhet i byggnaden. I dag är Transportstyrelsen, Mariestads kommun, Sjöstadens vårdcentral och NTF Skaraborg (Nationella trafiksäkerhetsförbundet) några av hyresgästerna.

Nu letar Kåpan möjliga aktörer som kan ta plats i de förhållandevis tomma lokalerna.

– För oss är det kontorshus så ingångspunkten är att använda det som kontor och hyra ut till myndigheter. Steg ett för oss är att se vilken marknad det finns för det. Om vi skulle se att det inte finns någon marknad så får vi omvärdera och lyssna på de intryck vi har fått till oss, säger Caroline Gustafsson.

Kan bli bostäder

Intrycken hon hänvisar till kommer från ett besök i Mariestad i mitten på oktober där Kåpan träffade så väl näringslivschef Peter Jonsson som fastighetschef Joakim Halaby. Att Mariestad förväntas växa och kommer att behöva många bostäder är något som ingår i det som Caroline Gustafsson beskriver som ett pusselläggande.

– Vi tvingas vidga vyerna och se vad det finns för efterfrågan, säger hon.

Kan det bli bostäder i Regionens Hus?

– Ja, de delar vi kallar annexen ser i mitt tycke ut ganska mycket som bostäder. Det är inte vårt första alternativ men vi har börjat titta på detaljplanen för att se vad vi får göra. Vi måste utläsa vad den tillåter oss att göra.

Även ytan bakom Regionens Hus, som i dag består av parkeringsplatser och grönytor, ingår i det pussel som fastighetsägaren nu börjat lägga.

– Där finns det möjligheter. Det ingår i samma paket som det ovan och vi ser över den sidan av fastigheten också, säger Caroline Gustafsson.

I Johannesberg är det färre tomma lokaler och inga större förändringar att vänta.

– Det är ett annorlunda område som man verkligen får ett trevligt intryck av, säger Caroline Gustafsson.

Centern motionerar om kulturhus i Regionens husPolisens insats på Regionens hus resulterade i flera anmälningarHoppas på ny hyresgäst på Drottninggatan

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterFastighetsaffärerFramtidsbygget

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.